![]()
Långa arbetsdagar och osäker lön gör att allt färre utbildar sig till familjedagvårdare. Antalet familjedagvårdare i Österbotten har minskat de senaste åren i och med pensioneringar och det har varit svårt att engagera nya.
I Malax finns för tillfället inte en enda närvårdare, i Korsholm har antalet minskat med hälften på en ganska kort tid. Där finns i dag 35 familjedagvårdare jämfört med 78 för cirka tio år sedan.
Orsakerna till att intresset att bli famljedagvårdare har minskat kan vara de långa arbetsdagarna, osäkerhet kring lönen och tillgången på barn och det faktum att de har sitt eget hem som arbetsplats.
I Pedersöre fanns tidigare uppemot 30 familjedagvårdare och på 1980-talet till och med över 50. I dag har kommunen endast 13 familjedagvårdare. Alla grupper är fyllda.
Yvonne Löf, ledare för dagvårdsservicen i Pedersöre, ser familjedagvård som ett värdefullt tillägg till daghemmen.
- För de allra yngsta barnen är det ett väldigt populärt alternativ, att få hålla kvar det hemlika och den lilla gruppen.
Hemmamammor blir dagmammor
I dag är det inte många av dem som börjar som familjedagvårdare som jobbar med det ända till pensioneringen. Det har blivit ett mera tillfälligt jobb.
- Tidens melodi i dag är att man jobbar som familjedagvårdare för en period på några år då man har egna småbarn. När man vårdar dem hemma kan man lika gärna ha flera och förtjäna lite på det och ha kompisar till de egna barnen, säger Löf.
- Ofta har de här mammorna andra yrken och går många gånger ut på den övriga arbetsmarknaden när de egna barnen är så pass stora att de inte behöver vara hemma med dem på samma sätt.
I Jakobstad finns för närvarande 13 familjedagvårdare. Där ansöker de flesta om plats på daghem i första hand eftersom de vet att platserna hos dagmammorna är så få.
Efterfrågan kan komma plötsligt
Även om kommunerna skulle önska sig fler familjedagvårdare, kan de heller inte garantera att de får anställning, då det beror på efterfrågan.
Det här gör ekvationen lite svårlöst, speciellt med tanke på att efterfrågan på dagvårdsplats kan komma plötsligt.
Yvonne Löf i Pedersöre säger att det brukar bli tillökning inom dagvården efter årsskiftet.
De som söker dagvårdsplats då är främst sådana som hade tänkt vara hemma en tid med barnen, men fått ett jobberbjudande som de inte kan motstå.
Då är det i första hand en plats hos familjedagvårdare de frågar efter.
- Vi har försökt locka nya familjedagvårdare att börja och vi har satt ut information på stadens hemsida. I några byar har vi också fått napp. Vi vill vara steget före så att vi är säkra på att vi har platser när det kommer tillökning inom barndagvården.
Billigt för kommunerna
Familjedagvård är ett förhållandevis billigt alternativ för kommunerna. Kommunen betalar ingen hyra, eftersom dagvårdarna tar emot barnen i sitt eget hem.
Utgifterna består i princip bara av löneutgifter, som betalas enligt vårdplatser. Men det finns inga garantier att man får platserna fyllda, eller att det kommer nya barn om ett slutar.
- Det finns ju garantilöner om ett barn plötsligt säger upp platsen. Men lönen är inte lika trygg som då man jobbar utanför hemmet. Det kan vara en bidragande orsak till att yngre i dag inte har möjlighet att stanna hemma som familjedagvårdare.
Men många familjedagvårdare ser också fördelar med att ha hemmet som arbetsplats.
- De behöver inte åka nånstans och familjen behöver inte ha en extra bil. De får vara hemma med egna barn samtidigt och har därför inga egna dagvårdsavgifter.
Köksan blev familjedagvårdare
Monica Tampio är en av nio familjedagvårdare i Kristinestad. Hon valde att byta bransch och började jobba för fem år sedan som familjedagvårdare. Då hade hon jobbat 29 år i kök.
- Jag ville göra något annat. Jag hade tagit hem ansökningspappren för familjedagvårdare, men på flera år kom jag inte till skott och jag tänkte, "Vågar man byta?".
- Men sedan tog jag kontakt med familjedagvårdsledare och frågade om det finns jobb och om det lönar sig. Då råkade det finnas en ledig plats på ett gruppfamiljedaghem, ett moderskapsvikariat på ett år.
Monica Tampio inledde sin bana inom familjedagvården på ett gruppfamiljedaghem 2010.
- Jag jobbade där ett år, men sedan började jag jobba hemma. Jag tycker om barn förstås, det är ju pointen. Jag är väldigt nöjd.
- Det här är friare arbete än köksarbetet att stå i en källare en hel dag. Jag bestämmer själv. Är det fint väder är vi mera ute. Det är förstås frihet med ett stort ansvar. Men det passar mig.