Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 36794 articles
Browse latest View live

Nödnumret fungerar igen i Mellersta Österbotten

$
0
0

Nödnumret 112 fungerar igen normalt i Karleby området. i Mellersta Österbotten. Störningarna i mobiltelefontrafiken har reparerats på de berörda områdena i Kelviå, Ullava och Kannus.

Mer än hundra mobilmaster slutade fungera i regionen tidigt på onsdag morgon. Läget uppstod sannolikt då mobiloperatörens basstationer blev utan ström i mer än 36 timmar i samband med det massiva elavbrottet i regionen på tisdag kväll. Orsaken var en snöstorm som drog in natten till onsdagen.

Att nödnumret inte fungerade kom till nödcentralens kännedom på onsdagen vid 8-tiden på morgonen i samband med en släckning av en brand i Ullava i Karleby.

Läs också: 112 fungerar inte överallt - nödcentralen och mobiloperatörerna passiva


Korsholmsstuderande vill testa utlandet

$
0
0

Pär Stenbäck lyfte upp den moderna problematiken med unga välutbildade som far till Stockholm där det har funnits ett sug efter arbetskraft från Finland. Problemet, enligt Allan Finnäs, är att ingen på riktigt vet hur stort fenomenet är.

- En utmaning är att det sker så mycket i just de här åldrarna, till exempel utbildning och parbildning och därför blir svårt att säga vad som är orsak och verkan.

Många flyttar tillbaka

Det enda som Finnäs, professor i demografi (befolkningsstatistik), kan säga är att ungefär en tredjedel av de finlandssvenskar som flyttat utomlands återvänder inom tre år och att drygt hälften återvänder inom åtta år.

- Det som nu stör mig lite är att man verkar använda sig av magkänsla,

Det finns alltså ingen ordentlig forskning på ämnet?

- Nej. Det är inte bara så där att forska på ett sådant ämne.

Inte oroliga

Vid Korsholms gymnasium viftar man bort Pär Stenbäcks oro. Där är abiturienterna väldigt intresserade av att flytta utomlands. Men de säger också att de vill flytta tillbaka igen.

- Just nu tänker jag mig att det vore trevligt att studera i USA, säger Willy Varhama.

Sverige finns bland alternativen för Matilda Hinttu men också för Richard Lithén som också funderar på att söka studieplats på Irland.

- Ett år eller lite längre skulle vara passlig tid, säger Varhama som säger att han inte vill stanna utomlands:

- Nog är det ända Finland som gäller.

Lithén håller med:

- Man är ju ändå uppvuxen här på landet. Det är lite svårt att slita sig från det.

- Man tappar inte sin finländska identitet bara för att man är utomlands en period, slår Matilda Hinttu fast.

Svaga elever lider när skolan måste spara

$
0
0

Skolorna i Jakobstad måste spara stora summor nästa läsår och i många skolor anser man nu att smärtgränsen är nådd. Gruppstorlekarna ökar i den allmänna undervisningen och även specialundervisningen blir lidande.

Lärarfacket, Hem och skola föreningen och elevkåren vid Oxhamns skola i Jakobstad kommer att bjuda in stadens politiker i slutet av den här månaden för att diskutera läget i skolorna och vart sparandet leder. Oron i klasserna ökar när grupperna blir större är en allmän uppfattning bland skolfolk.

Alva Stenman, Lucas Käldström och Olivia Sjölund i klass 9B i Oxhamns skola
Alva Stenman, Lucas Käldström och Olivia Sjölund i klass 9B i Oxhamns skola Bild: Yle/Kjell Vikman

- Läraren hinner inte med redan som det är, eleverna måste vänta länge på hjälp och får inte gjort så mycket som man borde få gjort , säger Olivia Sjölund i klass 9b i Oxhamns skola

- De som inte får hjälp blir oroliga och gör än mindre sina uppgifter, läraren hinner inte med, säger Lucas Käldström om läget i klassen idag.

- Det blir helt klart mera prat i klassen så länge eleverna väntar på att hjälp av läraren, säger å sin sida Alva Stenman.

Sparandet får följder för framtiden

Undervisningen kan indelas i tre stadier i skolorna i landet idag. I grunden finns den allmänna undervisningen, en del elever kan ges intensifierat stöd och som tredje form särskilt stöd. Eleverna har idag en subjektiv rätt till stöd, lagen kom i augusti 2011.

I Oxhamns skola är det elevvårdsteamet som tar ställning till en anhållan om stöd som kan komma från eleven själv eller föräldrarna eller skolan personal.

När resurserna inte räcker till blir elevgrupperna större och det får i sin tur kan få effekter i framtiden.

- Styrkan med vår skola i Finland har alltid varit att vi sett till de svaga eleverna och gett dom en möjlighet att utvecklas och komma vidare i sin strävan till ett yrke och en utbildning som de vill uppnå, säger Oxhamns skolas rektor, Peter Lindqvist

- När vi går åt den här undervisningen kommer vi i framtiden att ha en allt större grupp som faller ur och kanske också påverkar den demokratiska situationen och att den kanske inte är lika stark som tidigare, tillägger Peter Lindqvist

Nästan alla har fått tillbaka strömmen

$
0
0

Nästan alla hushåll som varit utan ström sen snöstormen natten till onsdag har fått tillbaka strömmen.

Just nu är sju hushåll i Kelviå utan ström, i går var drygt 1000 konsumenter i Kelvio, Ullava, Lochteå och Kalajoki strömlösa.

Värst var läget natten till onsdag då som mest 9 000 hushåll i Mellersta Österbotten var utan ström.

Läs också: Tusentals fortfarande utan el i Mellersta Österbotten

Egnahemshus brann i Malax

$
0
0

Ett egnahems i Malax förstördes i natt i en brand.

De som bodde i huset upptäckte själv branden och kunde ta sig ut och larmade brandkåren. Ingen människa skadades i branden.

Den häftiga branden spred sig via mellantaket och brandkåren kunde bara förhindra att den spred sig till hjälpköket och garaget. Huset var i ett plan och ungefär 140 kvadratmeter stort.

Polisen ska under dagen undersöka orsaken till branden.

Ett tiotal enheter från Malax, Petalax och Solf deltog i släckningsarbetet.

Nykarleby höjer skatten

$
0
0

Stadsfullmältige i Nykarleby bestämde på sitt möte i går kväll att höja inkomstskatteprocenten med en halv procent till 20,5 procent.

Stadsstyrelsen hade föreslagit höjningen, men Centern och en del representater från SFP föreslog att skatten skulle höjas med en hel procent. Fullmäktige röstade om saken och med rösterna 27-19 vann stadsstyrelsens förslag.

- För en vanlig nykarlebyfamilj betyder inkomstskattehöjningen ungefär 250 euro på ett år, skulle vi ha höjt med en procent skulle det har blivit ungefär 500 euro, säger fullmäktiges ordförande Bo Kronqvist, SFP.

Fastighetsskatten höjds från 0,4 procent till 0,5 procent och fastightesskatten för fritidsbostäder från 1 procent till 1,1 procent.

Flyktingläger i Uganda nästa

$
0
0

Joakim Sandelin från Vasa är en av tio ungdomar som på lördagen åker i väg till ett flyktingläger i Uganda. Tanken är att unga från Finland skall få en möjlighet att bekanta sig med jämnåriga flyktingungdomar och ta del av deras vardag. Joakim Sandelin är förväntansfull inför sin resa.

- Jag har ett intresse att se världen och se hur det faktiskt ser ut. På senare tid har flera flyktingkatastrofer varit aktuella och jag tror att det är bra att kunna skapa en egen bild av flyktingskap, säger Sandelin.

Joakim Sandelin åker till flyktingläger i Uganda

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Joakim Sandelin åker till flyktingläger i Uganda

De flyktingläger som de finska ungdomarna kommer att besöka finns i staden Nakivale. På lägret bor det omkring 70 000 flyktingar de flesta från Sudan, Kenya och Somalia. Joakim Sandelin väntar sig mötas av många olika berättelser och upplevelser.

Jag tror att vi har en gemensam vänskap och gemensam respekt för varandra fast vi kommer från olika delar av världen så har vi någonting gemensamt.
Joakim Sandelin

- Jag väntar mig starka bilder, häftiga historier berättade av flyktingarna själva och troligtvis en helt annan värld jämfört med den världen jag lever i här i Finland, säger Sandelin.

Sammansvetsad grupp

Före resan till Uganda har de tio ungdomarna träffats under skolningsveckoslut där man gått igenom vad man har att vänta och hur resan kan tänkas se ut. På samma gång har de unga lärt känna varandra bra vilket kommer att vara en stor fördel under resan. Ungdomarna kommer att bo på lägret i tält och hus.

- Flyktinglägret är stort och det finns olika grupperingar inom lägret och beroende på varifrån flyktingarna kommer håller de till på olika ställen. Det finns lite butiker, frisörsalonger, det är som en liten stad, säger Sandelin.

Joakim Sandelin väntar sig att få umgås en hel del med de unga i lägret och föra diskussioner om deras vardag och liv. Dessutom kommer de unga att bekanta sig med Flyktinghjälpens verksamhet och vara med på ett hörn i den undervisning som flyktinghjälpen erbjuder flyktingarna.

- Jag tror att vi har en gemensam vänskap och gemensam respekt för varandra fast vi kommer från olika delar av världen så har vi någonting gemensamt, säger Sandelin.

Finländska gåvor

Ungdomarna från Finland kommer också att ha med sig olika spel och spelkort och så förstås mumintroll och andra typiska finländska saker. Också kläder som flyktingarna kan tänkas behöva kommer man att ha med sig.

Att bekanta sig med ett helt annat liv kommer sannolikt också att medföra vissa kulturkrockar. Redan nu på förhand vet Joakim Sandelin att det finns vissa ämnen som det kanske inte lönar sig att föra på tal.

- Överlag om man diskuterar homosexualitet där så är det en helt annan diskussion jämfört med den vi har här. Det är kanske inget sånt som någon av oss skall lyfta upp till diskussionsämne i alla fall, säger Sandelin.

Bakom resan till Uganda står Finlands flyktinghjälp och Utrikesministeriet.

Staffan Tunis vill avsluta med stil

$
0
0

Skidorienteraren Staffan Tunis har vunnit allt som går att vinna inom grenen. Den 31-årige Vöråbon medger till Yle Sporten att säsongen 2014-2015 kan komma att bli hans sista på internationell nivå.

Hemma i Vörå i Tunis prisskåp finns medaljer av alla tänkbara valörer på både EM- och VM-nivå. Tunis har hållit till i den internationella eliten i snart ett decennium.

Staffan Tunis
Staffan Tunis Bild: Orienteringförbundet
– Jag har varit med väldigt länge och vunnit i stort sett allt man kan vinna inom skidorienteringen. Samtidigt sporras jag just nu av att avsluta med stil, säger Tunis per telefon till Yle Sporten.

Tunis är utbildad diplomingenjör och är sen september föräldraledig från sitt jobb för att ta hand om familjens två pojkar. Första barnet föddes 2012 och familjens senaste tillskott dök upp i somras.

Utmaningen med att kombinera familjelivet med elitsatsningen har inte varit lätt.

– Jag har mest hållit till på hemmaplan i Vörå nu. I somras var det lite si och så med träningen måste jag medge. I slutet av november kommer vi att åka till Lappland med hela familjen och komma på snö. Det har gått bra att göra basjobbet i Österbotten. Tävlingssäsongen inleds i början av december som vanligt, belyser Tunis.

Vill nå tillbaka till toppen

Tunis har inte längre något att bevisa rent resultatmässigt. Han har både i lag och individuellt varit bäst i världen i fler repriser, men ändå finns det en glöd kvar hos honom.

– Jag vill främst se om jag fortfarande kan nå toppen. Det är många pusselbitar i helheten som skall falla på plats för att kunna nå medaljfart i VM. Det blir intressant att se hur jag lyckas med upplägget och ifall jag kan ta steget tillbaka till världstoppen, säger Tunis som fick med sig ett silver och två brons från VM 2013.

Världsmästerskapen i skidorientering 2015 ordnas i norska Hedmark, ovanligt nog redan i början av februari.

– När VM är en månad tidigare kommer man att ha färre hårda tävlingar bakom sig när mästerskapet kommer. Men jag brukar inte ha några problem med att hitta formen och dessutom gynnas jag av min erfarenhet i det fallet, menar Tunis.

Tunis har tre VM-guld, fem VM-silver och fyra VM-brons på sin skidorienterings-CV. Huruvida det blir fler medaljer i Hedmark i februari är än så länge oklart, men Tunis är nöjd med vad han fått gjort hittills.

– Svårt att säga vad som räcker, man kunde göra massor med saker bättre om man var heltidsidrottare. Jag tycker ändå att helheten går bättre ihop nu, jag ser positivt på den kommande vintern.

Slutet?

Staffan Tunis
Staffan Tunis Bild: YLE/Pirjo Valjanen
När snacket går över till en eventuell slutpunkt på karriären sticker Tunis inte under stolen med att den sjunger på sista versen. Samtidigt som han kommer att fortsätta med skidorienteringen i någon form är det solklart att pusslandet mellan familjen, jobbet och sporten fått honom att reflektera.

– Det har visat sig att det är ganska krävande. I år blir det ett undantag när jag är hemma, men i nästa år är jag tillbaka på jobb med familjen här hemma. Jag misstänker nog att det blir svårt att fortsätta efter denna säsong.

– Jag är inställd på en bra säsong 2014-2015 och sen får man se. Det kan nog hända att den blir min sista på hög internationell nivå, avrundar Tunis.


Bilrisparen i Vasa fortfarande på fri fot

$
0
0

Polisen utreder fortfarande fallen med de repade bilarna i Vasa. Polisen har kontrollerat flera ledtrådar och lagt ner stora resurser på att utreda fallet, men hittills har de inte gjort något genombrott.

Förundersökningsledare Eero Välimäki tror att förutsättningarna att nå en lösning är goda, trots att utredningen fortfarande är på hälft.

Under september och oktober har 158 bilar i Vasa blivit repade.

Polisen utgår från att det handlar om en enda gärningsman.

Läs också: Rekordmånga bilar har rispats i Vasa

Pete-härvan kan ge fängelse

$
0
0

Två års fängelse. Det är kravet som åklagaren för fram mot den huvudmisstänkte i Peterättegången.

Idag fredag hålls den förberedande förhandlingen. Själva rättegången väntas inledas vid Österbottens tingsrätt i Vasa tidigast i februari nästa år.

Förberedande behandling i tingsrätten inför Peterättegången.
Den förberedande behandlingen hölls i tingsrätten på fredag. Förberedande behandling i tingsrätten inför Peterättegången. Bild: YLE/Marcus Lillkvist
De två föreningarna som stödde räddningshelikoptern Petes verksamhet hade en verksamhetsledare.

Enligt åtalet är han misstänkt för grovt skattebedrägeri. Åklagaren yrkar på två års ovillkorligt fängelsestraff.

Åklagaren kräver också att han tilldöms näringsförbud på grund av misstänkt grovt subventionsbrott, missbruk av förtroendeställning och penninginsamlingsbrott.

Bland de misstänkta för en del av brotten finns ytterligare fem personer. De föreslås dömas betydligt lindrigare.

Läs också: Petes stödförening i rätten

"Polisen har förstört bevismaterial"

$
0
0

Den huvudmisstänkte i Petehärvan lyfter fram oegentligheter i utredningen. Det kan skjuta upp hela rättegången.

Bevis som försvaret ville använda sig av har förstörts i samband med beslagtagandet av en dator som stödföreningens verksamhetsledare använde sig av.

Det här för försvararen Kirsi Hägglund fram vid den förberedande behandlingen i Österbottens tingsrätt.

- Min klient har fått veta att materialet förstörts, säger hon.

Verksamhetsledaren har polisanmält saken som just nu utreds i ett annat polisdistrikt, det i Mellersta Finland.

Domaren, lagman Daniel Allén, ser allvarligt på saken och utgår från att den utreds skyndsamt.

- Jag hoppas att saken är klarlagd i februari. Annars måste vi överväga att skjuta upp rättegången ytterligare.

Den förberedande behandlingen skulle ha hållits i september och har alltså redan skjutits upp på grund av utredningen i mellersta Finland.

Läs också:
Pete-härvan kan ge fängelse
Petes stödförening i rätten

Flödestoppen är nådd i Österbotten

$
0
0

Vattnet i de österbottniska åarna och älvarna har nu börjat sjunka. Ännu i går, torsdag, steg vattnet i Malax å, Kyro älv och Lappo å, men nu har flödestoppen nåtts och vattenmängden har börjat minska.

I Närpes å steg vattenytan snabbt på onsdagen, men sjönk också lika snabbt. Från onsdagens toppnotering hade vattennivån sjunkit med 80 centimeter till fredag morgon.

Vattenytan i en del sjöar i Österbotten steg också snabbt under de senaste dagarna. Vattenytan i den konstgjorda sjön Patana i Mellersta Österbotten är drygt 40 centimeter högre än vanligt. Avtappningen från sjön ut i Patanajoki utökas under fredagen. De som rör sig längs ån uppmanas att vara försiktiga.

Barnen kommer i kläm då man sparar på skolgångsbiträden

$
0
0

Jakobstad kommer att spara bland annat genom att säga upp skolgångsbiträden. Det här har väckt protester bland rektorerna.

Rektorerna anser att det sparas alltför mycket inom skolsektorn. Ida Kronholm är rektor vid Kyrkostrand – Jungmans skola.

- Nedskärningar görs år efter år och småningom faller en stor andel resurser bort. Vad kostar det i slutändan när man skär i stöd och hjälp som vår finländska lag garanterar de här barnen?, säger Kronholm.

Rektor Ida Kronholm
Rektor Ida Kronholm är bekymrad. Rektor Ida Kronholm Bild: Yle

Vid Kyrkostrand – Jungmans skola finns också specialklasser för barn med gravare funktionshinder. Men många barn med lindrigare problem finns integrerade i vanliga klasser, där de har stöd av assistenter. Att integrera barn med speciella behov är inte möjligt utan skolgångsbiträde.

- Skolgångsbiträdet är a och o, det fungerar inte annars. Det kan vara avgörande för om de här barnen kan gå i skola överhuvudtaget. Och i Finland omfattas alla barn av läroplikten, säger Kroholm

Många olika sorts svårigheter

Eva Smeds är klasslärare för en grupp barn av vilka några behöver extra hjälp. I klassen finns också ett skolgångsbiträde.

- En situation som är väldigt vanlig är att ett barn med dålig impulskontroll inte kan klarar av att styra sig. Då är det bra att jag som lärare kan fortsätta undervisa medan biträdet kan rycka in och hjälpa och handleda den här eleven, säger Smeds.

Det finns också många barn som har svårigheter med att strukturera vardagen och då blir den knepig. De kan till exempel ha Aspergers eller liknande syndrom.

- Får inte de här barnen hjälp i skolan blir deras vardag väldigt kaotisk och svår, säger Smeds.

Barnen kan behöva hjälp vid övergångar, på rasten och i andra ostrukturerade situationer.

- Det är barnen som kommer i kläm utan skolgångsbiträden.

Keppoborna måste koka dricksvattnet

$
0
0

En enterokockbakterie har hittats i dricksvattnet i Keppo, Nykarleby i samband med en rutinkontroll. Invånarna måste nu koka sitt vatten i 5-10 minuter före användning.

Kravet på dricksvatten är att det inte får innehålla en enda bakterie av den här typen som används som indikatorbakterie.

För tvätt kan vattnet användas som normalt. Enterokockbakterien tyder på att vattnet förorenats av avföringsbakterier, troligen via ytvatten. 190 hushåll får sitt dricksvatten via Keppo Vattenandelslag.

I tisdags tog prover som visar bakterier. Fler prover har tagits idag fredag och svar kommer i början av nästa vecka.

Winter är på väg igen

$
0
0

Många kriminalromaner håller inte måttet i dagens läge, det anser deckarförfattaren Åke Edwardson som själv skrivit 24 litterära verk under sin karriär. Våld för våldets skull gör ingen bra kriminalroman.

När Åke Edwardson inledde sin karriär som deckarförfattare var han en av få svenskar i gamet. Hans karaktär Erik Winter har varit huvudperson i 12 av hans 24 litterära verk. En karaktär han inte ville att skulle likna någon annan. En karaktär som har kommit att likna honom själv.

- Vi har gått igenom liknande motgångar jag och Winter. Det är nästan lite skrämmande. Året efter att jag skrev om Winters livskris, fick jag min egen. Men mera viktigt är att jag ville skapa en karaktär som inte liknade någon annan hjälte.

Edwardson fick dela sin framgång med andra författare inom samma genre.

- Vi var tre författare som slog igenom samtidigt. Det var jag, Henning Mankell och Håkan Nesser. Kriminalromanen började tas på allvar när även författarna tog den på allvar. Men nu har det helt klart skett en tillbakagång. Man försöker rida på vågen, så att säga, och hoppas att man tjänar en hacka på en populär genre.

Våldsporr går inte hem

Att skriva om våld för våldet skull är något som Edwardson inte håller särskilt högt i kurs.

- Det är bara våldsporr. Att slänga in ett grafiskt mord var femtionde sida för att höja effekten är för enkelt.

Edwardson är rädd för att ett fåtal författare förstör ryktet för de skribenter som håller en hög litterär nivå. Var och en för sig, visst, men att ge efter för myspys-underhålling var inte vad Edwardson ville göra när han började skriva på 90-talet.

- Att skriva kriminalromaner är bland det svåraste man kan göra som författare. För det första ska man kunna berätta en historia från a till ö. För att vara trogen genren måste man berätta historien till slut. För det andra måste man förhålla sig etisk till det man skriver. Det vill säga att om man skriver om våld, mord eller ett sönderfall av samhället, måste man föra in en känsla av humanism och empati som ett bottenackord. Annars är det bara cynisk underhållning.

Läsaren ska ta sitt ansvar

Åke Edwardson talar om "litteraturens makt". Med makt kommer ansvar, men det ansvaret måste delas med läsaren, anser han.

- Jag känner att jag kan bara skriva utifrån min bästa förmåga och hur jag ser på samhället. Mera kan jag inte göra. Däremot kan läsaren göra egna val. All litteratur är inte bra, även om det sägs så.

För Edwardson har förtattarskapet fungerat som en sorts terapi. Åtminstone brukar han påstå det. Egentligen tycker han inte att det är så bra att leva i det förflutna.

- Tyvärr är det ju så som författare gör. Man använder sina egna erfarenheter när man skriver. Men det är ingenting som jag rekommenderar. Det ligger en melankolisk känsla över det förflutna. Och att återvända hela tiden är inte hälsosamt rent mentalt. Man måste leva i det förflutna och det passar inte alla.

För ett år sedan kom den senaste romanen om Erik Winter. Edwardson har inga planer på att låta karaktären vila.

- Det kommer att bli flera böcker om Winter. Jag vet bara inte när.

Åke Edwarson höll en föreläsning i Draamasalen vid Vasa stadsbibliotek i och med Vasa LittFest.


Folkets dagblad har kommit till liv på scenen

$
0
0

Alla är med: Ole Norrback, Ulla-Maj Wideroos, Carl Haglund och Stefan Wallin. Och så Håkan Malm och hans gris förstås. I Leif Sjöströms värld är Sidjärv världens centrum och det är där allt utspelar sig. Siklax flyttar nu upp på Wasa teaters stora scen.

Urpremiären på den nyskrivna pjäsen blir den 15 november på Wasa teater. Allt baserar sig på den tecknade serien med samma namn: Folkets dagblad.

Det var ur sorgen efter en kär kollega som idén till dramatiseringen föddes. Patrik Back var nära kollega till Leif Sjöström under flera år.

- Som Leifs fru sade, kan man göra nånting - samlas kring det igen? I något skede fanns tanken på en bok om serietecknaren. Jag funderade och tänkte att möjligtvis går det att göra teater av det.

Teaterchef Ann-Luise Bertell hakade på och tillsammans med Patrik skrevs pjäsen.

- Det var ett stort jobb att göra det här till teater, som att lägga ett tusen bitars pussel, berättar Ann-Luise Bertell. När man studerar seriestriparna så ser man att det finns teman och situationer, det finns relationer som allt är möjligt att överföra till scen.

Men för att få de få och korta replikerna att fungera så har manusförfattarna förstorat upp situationerna och byggt ut dem.

När Joakim Groth fick erbjudandet att göra regin var han först lite skeptisk.

- Men nu ser jag att det här är ett österbottniskt projekt av en helt annan tyngd än jag förstod i början, säger Joakim Groth. Och jag förstod att det är något av ett kulturminnesmärke ändå i de här serierna. Och att det har en tyngd och bredd som man inte ser ur en helsingforsisk horisont.

Hur mycket av Leif Sjöström finns där?

- Väldigt mycket eftersom det ju bygger på de här teckningarn, lovar Joakim Groth. Och jag tycker att både den politiska satiren och det underliggande allvaret är väldig Sjöströmskt.

Jakobstadsbo dömd för upphovsrättsbrott

$
0
0

En man i Jakobstad döms för upphovsrättsbrott. Under fyra års tid har mannen olagligt laddat ner närmare tusen videofiler och närmare 50 500 musikfiler.

Österbottens tingsrätt dömde mannen till dagsböter på sammanlagt tusen euro.

Jakobstadsbon bestred åtalet i rätten. Enligt försvaret hade han haft filerna för eget bruk och inte delat med sig av dem åt andra. Han menade också att han skaffat filerna på lagligt sätt.

Omtvistat Vasaområde blir Björsbacken

$
0
0

Det nya bostadsområdet i Sundom i Vasa får namnet Björsbacken. Det har länge tvistats vad namnet ska bli.

I somras lades vägskylten Yttersundom upp men det gillades inte av Sundomborna. Orsaken var att Yttersundom sträcker sig över ett större område än vad det nya bostadsområdet gör.

Områdeskomittén för Sundom presenterade namnet Myrbacken men det gillades inte av Vasa stad. Myrbacken refererar till Myrgrundet som finns i närheten. Men om det kommer ett nytt bostadsområde närmare Myrgrundet vill staden behålla namnet Myrbacken för det området.

Staden förde i stället fram namnet Björsberget med en grundlig beredning bakom. Under områdeskomitténs möte på torsdagskvällen kom ännu ett förslag med i spelet, Björsbacken.

Ledamöterna gick till omröstning och rösterna föll 4-3 till förmån för namnet Björsbacken.

Läs också:
Områdeskommittén föreslår Myrbacken
Namnet Yttersundom passar inte på nytt bostadsområde

Osala föredrar kvalitet framom kvantitet

$
0
0

Oskar Osala inledde förra KHL-säsongen i Neftehimik Niznekamsk där laget tränade tre gånger om dagen. Efter flytten till storklubben Metallurg Magnitogorsk har spelet börjar flyta betydligt bättre för den 26-åriga anfallaren.

Osala var med även förra säsongen i EHT-turneringen i Helsingfors. Då kändes benen tunga och spelet löpte inte som han önskade.

- Nu är formen mycket bättre. För ett år sedan hade jag Vladimir Krikunov som tränare i Niznekamsk och träningslägret inför säsongen var sjukt. Att träna så mycket som vi gjorde är inte helt enkelt hälsosamt för en människa, berättade Osala under landslagets pressträff under EHT-turneringens enda mellandag.

-Nu känner jag däremot att jag spelar den bästa hockeyn på länge. Vår tränare i Magnitogorsk är kanadensaren Mike Keenan och hans ”training camp” var hård men fiffig.

På våren fick Osala fira KHL-titeln med Magnitogorsk dit han flyttade mitt under säsongen. Finalsegern över Lev Praha har gjort gott för Osala som nu är inne på sin fjärde säsong i KHL.

- Mästerskapet har gett väldigt mycket. Det finns inte mera någon match som jag skulle behöva vara nervös för. Nu är man nog ganska självsäker då det kommer till stora matcher, sade Osala som i Finlands öppningsmatch mot Tjeckien spelade tillsammans med Ilari Filppula och Olli Palola.

Våren 2010 var Osala med i VM i Tyskland men fick då nöja sig med en liten roll i totalt fyra matcher. Förra våren missade han VM i Vitryssland på grund av en knäskada så det är lätt att förstå hans intresse för en VM-biljett till världsmästerskapen som denna säsong arrangeras i Tjeckien.

- Jag är väldigt sugen på att spela VM. Bara kroppen är i skick efter en lång säsong, i motsats till vad den var i vår. Nu är mitt knä i betydligt bättre skick så hoppas jag kan ta en plats i laget och att jag skull få en större roll än 2010.

Osalas och de övriga hockeylejonens nästa chans att imponera på nya landslagstränare Kari Jalonen kommer på lördag då Finland möter Ryssland. På söndag avslutar landslaget hemmaturneringen med en match mot Sverige.

Volter i Vasa

$
0
0

Kulturkarnevalen 2014 har ett labb som handlar om parkour och grundrörelserna inom parkour.

Oscar Lehtinen berättar om könsskillnader i parkour

Listen46 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Oscar Lehtinen berättar om könsskillnader i parkour

Parkour är en sport där man tränar smidighet och styrka genom att röra på sig på nästan alla möjliga sätt. Parkour är en ganska billig hobby, för det enda man behöver är sin kropp och tillräckligt med intresse.

Man kan egentligen göra parkour var som helst; ute på gatan, inne i en bollhall och i olika parker. Parkour består för det mesta av olika trick, till exempel volter, att hoppa ner från byggnader och att balansera på höga höjder.

Tio års erfarenhet

Kulturkarnevalens parkourledare, Oscar Lehtinen, är ivrig att förklara om tekniken inom parkour och hur det är att undervisa.

- Jag tycker bästa sättet att utöva parkour är att få lära ut det till andra och se hur de lär sig.

Parkour kan se ut som en farlig sport, men är säker bara man vet sina egna gränser och områdena man använder.

- Jag tror inte att jag någonsin skadat mig i parkour. Det har hänt att jag har tränat för mycket och haft ont i ryggen flera veckor efter det. Jag har hört om flera människor som har skadat sig och några har till och med dött av det.

Riskerna ökar naturligtvis på vintern då isen gör vägarna hala och man inte kan lita på att marken är stabil. Oscar har själv fallit omkull flera gånger under vintern.

Parkour på Kulturkarnevalen 2014.
Parkour på Kulturkarnevalen 2014. Bild: Emma Correa de Mora & Kreetta Kokkosalo

Pojk- eller flicksport?

Oscar har själv funderat mycket på om det finns könsskillnader inom sporten. Pojkar och flickor lär sig på olika sätt men allting handlar om intresset. Sporten fungerar för båda könen. Antagligen sysslar pojkar mera med parkour än flickor men det finns även duktiga kvinnor inom parkour.

Varför välja parkour?

Sigurd Möller, 15 år, tycker att parkour är intressant och vill gärna fortsätta med det på egen hand.

- Det är ett bra sätt att hålla sig i form, säger han när gruppen just ska börja med att hoppa över hinder.

Lina Wahlberg, 17 år, valde parkour eftersom hon tycker om att röra på sig. Hon tycker att parkour är roligt och intressant fast det är ganska tungt.

Parkour i Finland

Övningsmöjligheterna har blivit bättre och det erbjuds ganska mycket träningsmöjligheter inom parkour i Finland.

Nuförtiden finns det parkourparker runt om i Finland, till exempel i Esbo och i Korsholm utanför Vasa. Det finns en jättestor parkourpark i Jyväskylä där parkouren har vuxit i Finland. Parkourparkerna har mjukt underlag och där är det lätt och effektivt att träna.
Parkour går att ha som hobby i vilken ålder som helst bara hälsan räcker till.



Text: Emma Correa de Mora & Kreetta Kokkosalo

Artikeln är producerad under Kulturkarnevalen 2014 i labbet Radio- och webbproduktion.

Viewing all 36794 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>