Stundars gästkonstnärer Mariann Oppliger och Andreas Thierstein har gjort närsamhället till sitt galleri.
Det var också närsamhället som inspirerade konstnärerna. Storslagna Söderfjärden, där en meteorit slog ned f ör 600 miljarder år sedan bildade en perfekt inramning för deras Amorphophallus.
Konstverket har inspirerats av en tre meter hög blomma med samma namn, som bara växer på Sumatra.
- Meteoritmaraton sprangs kring Söderfjärden i mitten av augusti och löparna sprang säkert snabbare då de ville se vad det riktigt var, tror Andreas Thierstein.
Den lokala kontakten viktig
Konstnärerna inspirerades också av gammalt österbottniskt hantverk och tillverkade själva teglet som Amorphophallus var byggd av.
Stundars muséum har haft över sjuttio Artists in recidence sedan slutet av 1990-talet och lokalbefolkningen är viktig för konstnärerna. Intendenten Peter Båsk är glad över kontakten mellan konstnärerna och lokalbefolkningen.
- Konstnärerna har som ambition att inkludera befolkningen och byborna kan fritt besöka konst ärerna vid olika tillfällen.
- Folk har varit nyfikna och undrat var är den nu eller vad håller vi på med, berättar Mariann Oppliger.
I konstnärernas avtal in år att de ska ge ett konstverk till Kultur Österbotten, men många har också gett konst till Stundars, så vi har en rätt betydande samling vid det här laget, myser Peter Båsk.
En egen ram
Mariann Oppliger berättar att hon aldrig har samarbetat med konstgallerier.
- Jag vill skapa min egen ram tillsammans med andra konstnärer. Det du ser här r egentligen inte ett konstverk, utan rekvisita vi använder för att berätta vår historia.
När konstnärerna lämnade Stundars för att åka tillbaka till sitt hemland Schweiz blev den sista Amorphophallus kvar vid stranden i Munsmo.
- Jag tycker det vore synd att ställa ut den i ett galleri, säger Mariann. Den måste stå just här. Vad som kommer att hända med den vet vi inte. Vi vet inte ens om den klarar den vintern.