![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_899,c_crop,x_0,y_30/w_360/v1407823309/14-svyle-18645553e9ad62ef5b3.jpg)
Unga måste förstå vilka sammanhang som de mår bra av och vilka de mår dåligt av. Den abstrakta värld som sociala medier skapar kan en ung person inte hantera, det säger Anders Englund, psykolog vid Vasa centralsjukhus.
- Innan de sociala medier fanns och om du ville skriva en lapp där det står "Du luktar illa" var du tvungen att ge lappen. Men man känner på sig att jag inte står för det här och det leder till att lappen aldrig ges. Facebook och SMS gör att uttryckandet av en åsikt aldrig blir en konkret händelse.
Hur unga mår är socialt förankrat och till sociala medier finns en tydlig koppling. Forum som Instagram gör unga mer utseendefixerade. Man vill ge en mer slipad bild av sig själv, men i ett globalt sammanhang är det endast det extraordinära människorna som sticker ut.
- Bildar vi en sådan uppfattning om världen att alla är extraordinära så är det svårt att inse den krassa sannaningen att du kanske är medelmåtting eller vanilj, säger Anders Englund.
Lär ut terapimetod i skolorna
Under de senaste åren har Englund arbetat med terapimetoden ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Metoden går ut på att hjälpa människor hålla sina egna värderingar i fokus och samtidigt hantera sina egna inre upplevelser så att de inte står i vägen för värderingarna.
I höst ska Englund besöka skolor för att föra ut kunskap om terapimetoden. Tanken är att metoden ska kunna användas i skolorna.
- Själva metoden är ett enkelt verktyg men det kan vara en krävande process att implementera.
Människan är till sin natur problemlösare. Men problemet är att vi lätt hamnar i en bubbla där vi försöker minska symtom och problem och skala bort allt som är obehagligt, säger Englund. ACT handlar då om att lära sig att inte vara ett offer för sina egna känslor, utan att istället lära sig hantera dem.
Den 12 augusti är det Internationella ungdomsdagen, en FN-dag som fokuserar på orättvisor och problem som drabbar unga. Temat för i år är ungas möjlighet att påverka sina egna liv.