Vasa sjukvårdsdistrikt kommer under hösten att fråga invånarna i Österbotten hur de vill att social- och hälsovårdstjänsterna ska ordnas i framtiden. Kartläggningen leds av Mikko Ollikainen och pågår till mitten på december.
Vasa sjukvårdsdistrikt står inför stora utmaningar de kommande månaderna. Under hösten ska kommunerna ta ställning till social- och hälsovårdens strukturer.
Nu vill sjukvårdsdistriktet höra invånarnas åsikter om hur tjänsterna ska ordnas i framtiden. Från och med mitten på augusti till mitten på december pågår en undersökning där invånarna får komma med förslag och idéer.
Mikko Ollikainen leder arbetet
Mikko Ollikainen, före detta tf. kommundirektör i Malax har anställts för att leda arbetet.
- Jag ska åka runt i kommunerna och träffa beslutsfattare och invånare för att dels infomera vad som är pågång men också sammanställa både kommunerna och invånarnas åsikter. Beslutsfattarna ska sedan avända det som underlag för beslut kring organiseringen i framtiden, säger Ollikainen.
Invånarna ska via enkäter på internet få tycka till om hur servicen ska organiseras. Frågorna är ännu inte formulerade.
- Det kan handla om vad närservice är för dig. Det kan också handla om språkliga frågor. Jag hoppas att Österbottningarna höjer blicken och funderar på allt som har att göra med social och hälsovård, säger Ollikainen.
Nya vårdområden
Hur det kommer att se ut med social- och hälsovård i framtiden är fortfarande väldigt osäkert. Social- och hälsovårdslagen kommer inom kort att sändas ut på utlåtanderunda och det är tänkt att den ska godkännas av riksdagen nästa vår. De österbottniska kommunerna ska höra till Västkustens miljondistrikt.
Jukka Kentala är ordförande för gruppen som utreder hur närservicen ska ordnas i framtiden.
- Vi behöver en plan för kommunerna. Vi måste utreda hur vi ska fortsätta arbeta tillsammans inom social- och hälsovården, säger han.
Gösta Willman som är stadsdirektör i Nykarleby välkomnar den här undersökningen.
- Det är en stor förvirring ute på fältet gällande vad den här lagen kommer att betyda för oss. Det är bra att man är ute och informerar om vad man vet och vilka modeller som finns för Österbotten. Vi vet inte hur det kommer att sluta och då är det viktigt att vi själva vet vad vi vill och då är det här en bra inledning, säger han.
Invånarna säger sitt
Invånarna ska alltså via informationstillfällen och enkäter få säga sitt om framtiden. Av de personer Yle Österbotten pratade men på tisdagen så råder det varierande åsikter angånde deltagande.
- Jag tror inte att jag kommer att delta. Jag vet inte så mycket men jag tycker att det är bra som det är nu, säger en kvinna.
- Jag kommer nog att delta. Det är nog viktigt bara det sen hjälper, säger en annan kvinna.
- Jag tror inte att jag kommer att delta. Jag är inte så intresserad av sjukvård, säger en man.