För lite folk, framför allt på kvällar och helger, men allt oftare även på vardagar. Så märker närvårdare Sandra Nykvist av det kommunala sparandet på sin arbetsplats, serviceboendet Solgård i Korsholm. Nykvist hör till dem vars arbetshälsa fackförbundet SuPer slog larm om denna vecka.
Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer slog tidigare i veckan larm om att vårdpersonalen i Vasaregionen redan nu jobbar på vad som närmar sig gränsen för deras ork. Facket påpekar att de uttalade sparmål som finns i Vasa stad och inom Vasa sjukvårdsdistrikt försämrar situationen ytterligare.
- Jag tog min examen som närvårdare år 2005 och här på Solgård har jag jobbat sedan 2009, och visst kan man se en skillnad till det sämre, säger Sandra Nykvist.
Det är främst inom bemanningen Nykvist ser spåren av allt sparande.
- Vi är för få, framför allt på kvällar och helger men också på vardagar, och det blir tungt när man känner att man inte räcker till, säger Nykvist.
Nykvist känner också igen en annan del av den kritik som fackförbundet SuPer lade fram, nämligen att närvårdarnas kunskap och utbildning inte utnyttjas fullt ut.
- Visst finns det uppgifter som jag skött tidigare och har kompetens för som sjukskötare har hand om nu, men det där är ett mynt med två sidor för samtidigt har jag ju så mycket att göra att jag knappast kan axla fler uppgifter, säger Nykvist.
Hur orka många år framöver?
På Solgård, som är ett kommunalt serviceboende i Smedsby i Korsholm, finns 50 serviceboendeplatser för dem som inte längre klarar sig hemma och tio platser för korttidsvård, där tyngdpunkten ligger på rehabilitering.
När Yle Nyheter Österbotten hälsar på har Nykvist och hennes kolleger precis klarat av lunchruljansen och det har blivit dags för veckans höjdpunkt, dans till levande musik av Korsholmsgillet.
- Normalt börjar en arbetsdag för mig vid halv åtta, då tar jag del av nattrapporten och sen hjälper jag klienterna med att komma upp, toalettbestyr, påklädning och att småningom ta sig till frukost. Senare under dagen sysslar jag ofta med rehabiliteringen av någon klient, och efter tre går jag hem, beskriver Nykvist.
Ibland blir arbetsveckan extra tung om flera saker slår till samtidigt, exempelvis personalbrist och många nya klienter som alla är i dåligt skick och behöver mycket hjälp.
- Då känns det tungt både fysiskt och psykiskt, säger Nykvist.
På sikt menar fackförbundet SuPer att den offentliga sektorns ständiga sparande riskerar leda till att allt fler vårdare lämnar branschen. Även Sandra Nykvist medger att tanken på framtiden oroar henne ibland.
- Jo, med tanke på att vi är för få redan nu så visst undrar man hur det ska bli framöver, säger Nykvist.
Ändå drivs hon av lusten att hjälpa och av klienternas uppskattning.
- Det är ganska många som berömmer och säger att de är tacksamma för det jag gör, det gör att jag orkar, säger Nykvist.