Om tio duktiga båtbyggare knackade på dörren skulle jag anställa dem genast. Det säger vice vd Matti Laurila på Baltic Yachts. Företaget har närmare 200 anställda, god orderstock och gör vinst.
Det går lysande för Baltic Yachts efter några ekonomiskt besvärliga år. Nu är medvinden påtaglig och här om dagen kom den senaste beställningen på en drygt 100 fots segelbåt. Lägg till en rad andra båtar, alla över 100 fot, till den största på 175 fot. Därtill ska flera äldre båtar uppgraderas. Mycket mer mäktar varvet inte med de närmaste två åren.
- Är det duktiga båtbyggare som söker jobb kan jag anställa drygt 10 genast, säger vice vd Matti Laurila.
I hallen i Jakobstad är det proppfullt och varvet går för högvarv. Det har nu gått ett år sedan tyska Ottobock köpte aktiemajoriteten i Baltic Yachts. Ottobock är världsledande i teknisk ortopedi med 6 000 anställda. Ägaren har köpt segelbåtar av varvet och var så nöjd att det slutade med att han tog över hela varvet. Det gav den ekonomiska stadga som varvet behövde.
- Orderstocken garanterar 200 anställda arbete till juni 2016, men det finns order som går längre in i framtiden, säger Laurila.
Bra båtbyggare växer inte på träd
Men utanför varvet står inga båtbyggare i kö, och bland de yrkesverksamma båtbyggarna är medelåldern hög. Yrkesskolan Optima har beslutat lägga ner båtbyggarlinjen och till artesanlinjen finns endast ett fåtal sökande. På sikt blir båtbyggare en bristvara. Det är inte Optimas fel, säger Laurila. Yrkesskolan kan ju inte ha linjer som inte får sökande.
- Vi har i nejden utbildat finsnickare av världsklass och det är synd att ungdomarna tappat intresset, säger Laurila.
Å andra sidan förstår Laurila ungdomarnas tvekan. Det har varit rad magra år och vem vill nu satsa på en bransch som ser ut att vara på nedåtgående. Enligt Laurila har varven kanske också varit för dåliga på att marknadsföra sig.
- Det är harmt, väldigt harmt, för det har svängt och det finns en framtid i branschen, säger Laurila.
På Baltic Yachts diskuterar man nu med regionens utbildningar om att ordna rekryteringsutbildning samt fortbildning för att trygga behovet av båtbyggare.
- Vi försöker vända nåt negativt till positivt, säger Laurila.