En butik kan tvingas stänga när Keskos Supermarket öppnar i Nykarleby, säger Yvonne Lönnqvist i M-market. I den andra centrumbutiken, Torghallen, säger Annika Storrank att båda kommer att tappa marknadsandelar. Men varken Storrank eller Lönnqvist har några som helst planer på stänga.
I vår börjar Kesko bygga en Supermarket på 1900 kvadratmeter i Nykarleby. Marketen öppnar ett år senare med 15 till 20 anställda. Den kommer vid norra infarten i närheten av konkurrentens S-market. I kölvattnet på giganternas kamp om marknadsandelar brukar ju småbutikernas ekonomi sjunka som en sten till botten. Så illa behöver det ändå inte gå i Nykarleby om man får tro de två affärskvinnorna i centrum.
I Torghallen, som tillhör K-kedjan, har Annika Storrank försökt räkna ut vad nyetableringen för med sig.
- Torghallen och M-market kommer vardera att tappa cirka 25 procent, och S-marketen vid norra infarten kanske 20 procent, säger Storrank.
Ingen stänger
Siffran avskräcker inte och Storrank har inga planer på att stänga. Liknande tongångar hörs i M-market på andra sidan esplanaden av Yvonne Lönnqvist.
- Det finns inte plats för en dagligvaruhandel till i Nykarleby som kundunderlaget ser ut, men M-market fortsätter.
Storrank berättar att hon fått frågan fyra gånger av Kesko om att bli köpman i den nya Supermarketen och varje gång har hon sagt nej.
- Jag trivs i min lilla butik och med kunderna.
Ett annat skäl Storrank anför är att hon vill inte skuldsätta sig till ända till pensioneringen med att ta över en market. Och ytterligare ett minst lika viktigt skäl är att hon tror trenden håller på att svänga och folk börjar tröttna på de stora hallarna. Personlig betjäning är något som också M-markets Yvonne Lönnqvist säger att bär långt i dag.
Flera butiker behövs
Frågar man sporadiska kunder i centrumbutikerna är svaret givet, det behövs absolut butiker i centrum.
- Jag har min Rolls-Royce utanför, alltså min fyrhjuling, och med den tar man sig inte utanför stan i snömodd, säger en äldre dam i kassakön.
Kesko har i flera år planerat ta upp kampen med S-kedjan i Nykarleby. I måndags berättade vi att investeringsbeslutet fattats, kanske beroende på de många skinnmiljoner som forsat in i staden på senare år. Och småpengar handlar det inte om. Värdet på dagligvaruhandeln i Nykarleby uppskattas till cirka 20 miljoner euro, men allt omsätts inte i hemstaden. Det är främst jobbpendlarna som spenderar slantar på annan ort - troligen mest i Jakobstad.