Skolornas undervisningsgrupper håller på att bli mindre. En jämförelse mellan sex kommuner i Jakobstads- och Karlebyregionen visar att grupper med mer än 20 elever blir allt ovanligare.
Kommunerna har fått statliga pengar för att minska undervisningsgrupperna och det börjar nu synas. De allra flesta skolor i regionen har i medeltal grupper på 12-18 elever.
De största grupperna finns idag i Risö och Vestersundsby i Larsmo, Bonäs i Jakobstad och Överesse i Pedersöre. De skolorna har i medeltal 17-18 elever per grupp. I ämnen som musik och teckning är eleverna fler, men till exempel i språkundervisningen kan man ofta dela in eleverna i grupper på bara 10-12 elever.
- Har man en sån grupp så har man tid för alla. Man ser och bekräftar alla, säger rektor Kari Rönnqvist i Risö skola i Larsmo.
I Larsmo har man valt att satsa de statliga pengarna på resurslärare. Det innebär att man ibland kan ha två lärare i en klass.
- Den ena kan ta han om dialoger och diskussionsövningar, den andra tar tag i grammatiken och så kanske man byter mitt i. Det är ett suveränt grepp. Med de här pengarna är det möjligt, säger Rönnqvist.
Små skolor har de minsta grupperna
Det är skolorna som har färre än 50 elever som i regel har de minsta undervisningsgrupperna. I Kronoby har Småbönders, Djupsjöbacka och Söderby skolor i medeltal åtta elever per grupp.
- Men jag är lite tudelad då det gäller små skolor. En skola kan bli för liten. Man tappar lite det här med att samarbeta med andra. Och läraren är väldigt ensam med allt ansvar, säger bildningschef Carola Holm-Palonen i Larsmo.
- Och har du en bra klass som fungerar väl så kan du ha flera barn där. Men finns det många barn med särskilda behov så behöver man dela klassen. Vi gör inga slumpmässiga delningar utan det är alltid med eleven i centrum och utgående från behoven, säger Holm-Palonen.
Liknande timresurser
Jämförelsen mellan kommunerna visar också att regionens grundskolor ligger nära varandra i fråga om timresurser. Resurserna räknas ut genom att man jämför timantalet med antalet elever. Alla grundskolor i regionen ligger då 1,4 och 2,1 timme per elev.
Bildningschef Carola Holm-Palonen säger att kommunerna kommer att göra jämförelser på många olika områden de närmsta åren. Jämförelserna ska också upprepas så att man tydligare kan snappa upp trender inom skolvärlden.
- Vi önskar alla elever i regionen ska ha samma grund när de sedan studerar vidare. Vi vill håll samma standard ungefär i alla kommuner, säger Holm-Palonen.
I jämförelsen ingår förutom Karleby och Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre, Kronoby och Larsmo.