![](http://svenska.yle.fi/ims/images/imssv/2012/23/966094fcde72f70aed/966094fcde72f70aed_4.jpg)
Utvecklingen mot större kommuner är djupt oroväckande ur demokratisynvinkel. Kring det enades deltagarna i torsdagens upplaga av Slaget efter tolv. Och inte är det enkelt att hitta nya metoder för att göra kommuninvånarna delaktiga i beslutsfattandet, det blir lätt en form av placebodemokrati, varnar experten Peter Backa.
- Visst kan man till exempel skapa ett medborgarråd som stöd för kommunstyrelse och fullmäktige, men ges det ingen egen budget eller beslutandemakt så handlar det egentligen om det som jag kallar placebodemokrati, säger landsbygdsutvecklare Peter Backa.
Av för många sockerpiller blir man dessutom snabbt illamående menar Backa och pekar på en utveckling som ett flertal forskare och statsvetare larmat om redan i många år, nämligen att valdeltagandet sjunker när medborgarna inte känner sig delaktiga.
- Om avståndet mellan beslutsfattare och kommuninvånare upplevs som långt så kan man inte medicinera med placebo, säger Backa.
Folke Storbacka, fullmäktigeledamot för Sfp i Malax, har i många år jobbat för att den egna kommunen ska förbli självständig.
- Jag tycker utgångspunkten är fel om man redan nu antar att vi småningom blir en del av stora Vasa, det måste finnas något annat sätt, säger Storbacka.
Malax kommer som en av de första kommunerna i Finland att försöka sig på att grunda ett medborgarråd i syfte att bättre snappa upp kommuninvånarnas åsikter, men även Storbacka anser att det inte ersätter en god lokalpolitik.
- Det är snarare ett komplement, fastlår Storbacka.
Majoritetsvurm
Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg framhöll under debatten sin oro för den linje som regeringen nu driver.
- Vi har något av en majoritetsvurm på gång, och det gäller på alla nivåer i samhället, säger Ahlberg.
Ahlberg ser de största problemen i ett scenario där man slår ihop kommuner som till sin karaktär är djupt olika.
- Då kan vi ha en stadskärna som är urban och där fattas besluten, medan det finns delar av kommunen som är utpräglad landsbygd, och då kan det nog vara en stor utmaning att fatta beslut som känns balanserade och rättvisa för alla, säger Ahlberg.