Quantcast
Channel: Österbotten - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 37189 articles
Browse latest View live

Stora Enso permitterar i Tjöck

$
0
0

Stora Enso måste permittera sin personal i fabriken i Tjöck. På måndag inleds samarbetsförhandlingar.

Målet med samarbetsförhandlingarna är att permittera personalen i 30 dagar under året. Permitteringarna genomförs så att de anställda jobbar fyra dagar i veckan.

All personal förutom ekonomiavdelningen, kundbetjäningen och försäljning berörs av samarbetsförhandlingarna.

Snabbaste sättet att minska kostnaderna

- Permittering är det snabbaste sättet att få ner kostnaderna, säger resultatchef Håkan Blomqvist på Stora Enso Packaging i Tjöck.

Resultatet har blivit sämre på grund av att efterfrågan har sjunkit och konkurrensen har skärpts, förklarar Håkan Blomqvist.

Användningen av wellpapp har minskat kontinuerligt sedan 2008. Industrin har en mindre volym i dag än år 2008.

Det i sin tur har påverkats av det rådande marknadsläget, då många av Stora Ensos kunder har blivit tvungna att minska sin produktion.

Volymen har minskat med 15 procent

Kapaciteten på fabriken i Tjöck har blivit för hög och måste anpassas till rådande situation. Volymen har sjunkit med ungefär femton procent för Stora Ensos fabrik i Tjöck.

Samarbetsförhandlingarna berör endast Stora Ensos fabrik i Tjöck. Fabriken i Tjöck har närmare 50 anställda.

Sommartid är högsäsong för fabriken. Därför kommer de inte att kunna dra ner på produktionen just då, utan kommer att anställa sommarjobbare i vanlig ordning.


Vargjakten i Perho får en fortsättning i hovrätten

$
0
0

Mellersta Österbottens tingsrätt har gett de jägare som i tingsrätten dömdes för grovt jaktbrott en månads tilläggstid att besvära sig till hovrätten. Besvärstiden skulle egentligen ha gått ut på fredagen. I omfattande mål som i det här fallet är det vanligt att tilläggstid beviljas.

Jens Brännkärr, en av de dömda jägarna, vill inte uttala sig i det här skedet utan säger att han inväntar hovrättens dom.

- Det har varit en jobbig tid och det är tungt att inte få ägna sig åt jakten som är mitt stora intresse, säger Brännkärr som dömdes till fyra års jaktförbud, säger Brännkärr.

Tolv personer dömdes för vargjakten i Perho

Berndt Arell är "Årets Gunnar"

$
0
0

Konstvetare Berndt Arell tog på fredagen emot hedersutmärkelsen "Årets Gunnar". Arell får utmärkelsen för sitt arbete som präglas av samma visionära anda som Gunnar Rosenholm, grundaren av museet Stundars.

Gunnar Rosenholm var lärare i Solf i många år. Under den tiden gjorde han en stor kulturgärning. Bland annat samlade han konst till skolan och byggde museet Stundars.

- Han var en visionär, en som kunde se framåt och utveckla saker och ting, säger Olle Victorzon, Stundars ordförande.

Berndt Arell är för närvarande överintendent för Nationalmuseum i Stockholm. Arell blev erbjuden jobbet då han arbetade som direktör för Svenska Kulturfonden. Han tackade ja eftersom arbetet skulle gå ut på att modernisera museet.

- Vi ska skapa nånting nytt som är närmare människors vardag än tidigare. Ett museum som ska vara framgångsrikt och betyda något för människor måste leva i sin egen tid och tala till människorna, säger Arell.

Under sin tid på Kulturfonden initierade Berndt Arell projektet "Museala vardagsrum". Stundars initierade ett samarbete med Sagalunds museer och har utvecklat museets visningsprogram.

- Det är med stor glädje som vi bland annat för detta kan dela ut "Årets Gunnar" till Berndt Arell, som med sin framsynthet och sin förmåga att visionera och entusiasmera är väl värd utmärkelsen, säger Olle Victorzon.

Priset "Årets Gunnar" instiftades i samband med Stundars 40-årsjubileum. Det har delats ut två gånger tidigare: år 2012 till Annina Ylikoski, koordinator inom barnkultur och år 2013 till hembygdsaktivisten Bengt Brors.

Roller i fokus i Teemu Mäkis fotoutställning på Kuntsi

$
0
0

Identitet och roller är det centrala i konstnär Teemu Mäkis fotoutställning som öppnas för allmänheten på lördagen på Kuntsis museum för modern konst i Vasa. Utställningen består av två fotografiserier, Var din fiende och Hur vara en kvinna eller man?. Teemu Mäki själv är fascinerad av könsrollerna eftersom de är en så central del av en människas liv.

- Då en människa tänker på sig själv tänker de flesta på sig via sitt kön. En hurudan man eller kvinna är jag. Samhället snurrar också genom könsrollerna. En stor del av det som säljs till oss säljs via könsroller, via de sinnesbilder av en man eller kvinna som vi har, säger Mäki.

I fotografiserien Hur vara en kvinna eller man? undersöks framförallt individens kamp mot de kulturellt konstruerade könsrollerna. I serien har Mäkis sedan 2003 fram till i dag porträtterat omkring 60 män och kvinnor, både äldre och yngre för projektet.

- Själv har jag ett lekfullt och ironiskt förhållande till könsroller. Jag är en heterosexuell man men jag behöver inte nöja mig med det. Mer korrekt skulle det vara att tänka på sexuell identitet som ett flytande begrepp. Fast det kan kännas stressande är det en befriande insikt, säger Mäki.

Självporträtt i tre delar

Den andra fotografiserien, Var din fiende, började med en fotografiverkstad som museet Kiasma ordnade för barn och unga i Helsingfors. Tanken med verkstaden var att deltagarna gjorde självporträtt under bland annat Teemu Mäkis ledning.

Självporträtten är alla i tre delar och består av en bild på deltagarnas idealjag till vänster, en bild på vardagsjaget i mitten och en bild av mardrömsjaget till höger.

Eftersom den första fotografiverkstaden var en succé har Mäki efter det lett fyra verkstäder både i Finland och Ryssland mellan åren 2003-2005. De självporträtt som visas på Kuntsi är ett urval från samtliga verkstäder. Av verken framgår olika uppfattningar om moral, politik och om vad som kan ses som ett gott liv.

Också konstnären själv gjorde ett eget tredelat självporträtt. På vänster sida föreställer han den arabiska popsångerskan Natacha Atlas. Den förföriska magdanserskans diametrala motsats är en George Bush liknande varelse som alltså representerar konstnärens mardrömsjag.

- Vardagsjaget i de här bilderna är för det mesta lite diffus. Det är den gestalt där ingen roll är speciellt framme. Här är människan hel utan den trygghet som en viss roll ger, säger Mäki.

Också i Vasa ordnas det en verkstad med temat. Be your Enemy och resultatet ställs ut i Vasa konsthall 21.3-12.4. 2015.

Hoppas väcka empati

Teemu Mäki är född 1967 i Lappo och disputerade för doktorsgraden i bildkonst 2005. Förutom konstnär fungerar han också som regissör, författare och forskare.

Sedan 1990 har han varit verksam som fri konstnär. Mellan åren 2008-2013 jobbade han som professor i bildkonst vid Aalto-universitetet.

När det gäller fotokonst tycker han att det är en konstform som människor i dag förstår rätt väl jämfört med bildkonst. Fotografiets styrka ligger bland annat i fotografiets dokumenterande sida.

- I fotokonst kan man fängsla någon sida av verkligheten. Och beroende på hur man beskär och belyser bilden kan man kommentera verkligheten, säger Mäki.

Teemu Mäkis privatutställning Vem är du? kan ses på Kuntsis museum för modern konst i Vasa från den 14. februari till den 24. maj.

Själv hoppas konstnären att den som besöker utställningen blir inspirerad att tänka på könsrollerna och på hurudana de själva är. En gnutta empati hoppas han också locka fram hos besökaren.

- Då man ser bilder av andra människor som uppträder som sina idoler och visar oss vem som är deras mardrömsjag och öppnar sig så här via fotografierna hoppas jag att det uppmuntrar till empati. Fotografierna kan man se som en spegel. Där är en annan människa, på vilket sätt är den lika och olika mig. säger Mäki.

Attraktivare tåg ett mål när Vasa och Seinäjoki samarbetar

$
0
0

Arbetspendlingen mellan Vasa och Seinäjoki är en sak som de två städernas ledningsgrupper kommer att diskutera framöver. Nu har de enats om ett utökat samarbete.

Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa, befann sig i Seinäjoki i fredags för att träffa grannstadens representanter.

Rent konkret ledde besöket till ett pressmeddelande där de två städerna beskriver hur de tillsammans kan utvecklas till något ännu starkare.

Stadsdirektör Tomas Häyry
Tomas Häyry Stadsdirektör Tomas Häyry Bild: Yle/ Malin Hulkki
- Som utvecklingen ser ut i Finland i dag behövs ett utökat samarbet på strategisk nivå, säger Tomas Häyry och nämner infrastrukturen och logistiken som ett exempel.

Tågförbindelsen

Städerna samarbetar redan kring Kvarkenfärjan och Vasa flygplats, men kommer att göra det ännu tätare efter fredagens möte. En annan sak är tågförbindelsen mellan städerna. I dagsläget är vagnarna som används gamla och slitna.

- Tågförbindelsen kan säkert göras mer attraktiv och den kommer säkert att diskuteras ytterligare. Vi får återkomma till den, säger Häyry och tar upp frågan om näringslivssamarbete.

Vasas specialitet, energibranschen, konkurrerar inte med jordbruksnäringarna som är Seinäjokis styrka.

- Vi har helt olika profiler och konkurrerar inte alls inom näringslivet. Därför har vi stora möjligheter att stärka varandra genom att jobba ihop.

Gemensam professur

Vi har verkligen hittat varandra
Städerna samarbetar på yrkeshögskolenivå, men också inom universitetsvärlden. Ett exempel är Vasa universitets professur i träbyggande som tillsätts för fem år och finns placerad i Seinäjoki.

- Målsättningen nu är att vi ska få fram ett mer systematiskt samarbete. Vi kommer att träffas minst två gånger per år med städernas politiska ledning och tjänstemannaledning.

Något samarbetsavtal eller liknande har städerna inte skrivit på. Men, säger Häyry, samsynen har aldrig varit större mellan städerna.

- Vi har verkligen hittat varandra och för första gången enats så här kraftigt kring hur vi ska gå vidare.

Formellt kallar städerna sitt nya samarbete för en "utvecklingszon" som de ska bygga upp tillsammans.

Sandell och Torsti höll hisnande fart – en stund

$
0
0

Både Marcus Sandell och Samu Torsti var snabbare än ledande Marcel Hirscher vid den andra mellantiden i Beaver Creeks VM-storslaloms första åk. Men sedan gick det sämre.

Sandell ledde vid de två första mellantiderna men tappade sedan mark och åkte in som sjua med startnumret 10. Efter den första omgången ligger Grankullaåkaren på en elfte plats.

– Det övre partiet for helt normalt, jag kände att jag kunde pressa på bra. Synd att jag åkte lite för rakt och tappade rytmen mot slutet, konstaterade Sandell i Yles direktsändning efter sitt åk.

Samu Torsti, december 2014.
Misstag kostade Samu Torsti placeringar. Samu Torsti, december 2014. Bild: EPA / All Over Press

"Jag tappade greppet"

Också Samu Torsti höll ypperlig fart fram till den andra mellantiden. I den ledde han över ledande Hirscher med hela fyra tiondelar, men sedan gjorde Vasakillen ett stort misstag och tappade tid.

– Det kändes överlag helt bra och inledningen var lyckad. Men sedan hände något. Jag visste på förhand att det var ett svårt ställe där jag hade problem, men jag tappade helt enkelt lite greppet, sade Torsti.

Trots missen ligger Torsti på en fullt godkänd 20:e plats efter det första åket. Tävlingens tredje finländare Eemeli Pirinen avbröt sitt första åk.

Hirscher i täten

Leder efter det första åket gör Marcel Hirscher, som toppar storslalomcupen i världscupen. Österrikaren jagar redan sitt tredje guld i Beaver Creek och leder med 18 hundradelar före Roberto Nani från Italien.

Tredjeplatsen delas av tysken Felix Neureuther och fransmannen Alexis Pinturault. Hemmafavoriten Ted Ligety ligger femma. Av topptippade åkare körde Benjamin Raich, Thomas Fanara och Lars Kristian Haugen ur under det första åket.

Det andra åket kör igång klockan 23.15. Direktsändningen på TV2 och Arenan med svenskt referat av Kristian Karlsson börjar 25 minuter tidigare.

Ställning efter det första åket:

1. Marcel Hirscher AUT 1.15,18
2. Roberto Nani ITA + 0,18
3. Felix Neureuther GER + 0,23
4. Alexis Pinturault FRA + 0,23
5. Ted Ligety USA + 0,24
6. Matts Olsson SWE + 0,48
7. Tim Jitloff USA + 0,61
8. Philipp Schöerghoffer AUT + 0,67
9. Henrik Kristoffersen NOR + 0,80
10. Victor Muffat-Jeander FRA + 0,82
-------------------------------------------
11. Marcus Sandell FIN + 1,00
20. Samu Torsti FIN + 2,22

Carl Haglund medlade i Vöråkonflikt

$
0
0

Efter den stormiga hösten och vintern i Vörå hoppas SFP-ledaren Carl Haglund att de lokala SFP-politikerna ska kunna enas igen. I fredags var han själv på plats i Vörå.

- Det är allmänt känt att det har varit en jättesvår höst i Vörå när det gäller kommunalpolitiken. Men det finns också många saker som är bra i Vörå, och det finns framför allt en fin kommun att ta hand om. Nu är det viktigt att man kan försöka få fokus på att sköta de vardagliga frågorna, säger Haglund till Yle Österbotten.

Problemets kärna är att en del SFP:are i Vörå har varit missnöjda med sin kommundirektör Christina Båssar medan andra har varit nöjda med henne. Hon avgick för några veckor sedan, men det verkar inte ha förbättrat relationerna inom partiet.

Carl Haglund på besök på Norrvalla i Vörå.
Carl Haglund. Carl Haglund på besök på Norrvalla i Vörå. Bild: YLE/Marcus Lillkvist
Det finns fortfarande en minoritet inom Vörå SFP som ser det hela som en kupp. Frågan är hur partiet ska kunna gå vidare.

- Det är uppenbart att det ännu finns mycket som kräver diskussion och dialog. Just därför är det så viktigt att man kan träffas, diskutera och blicka framåt, säger Haglund.

En del av de personer som jag pratat med tycker inte att det finns någon konflikt. Vad tyder det här på?

- Det faktum att vissa tycker att det finns en konflikt medan andra inte tycker det säger ganska mycket om den situation vi har här.

Vad tycker du att det skickar för signaler till befolkningen när den person som fick flest röster i senaste val, Rainer Bystedt, har blivit bortskuffad från den tyngsta posten som kommunstyrelsens ordförande?

- Det är allmänt känt att det finns en del så kallade personval som har delat meningarna här. Jag är inte den som ska avgöra vem som ska sitta på vilka poster i Vörå, men jag har uppmanat mina partikolleger att försöka hitta lösningar där man jobbar tillsammans och där man försöker ha alla med. Jag hoppas och tror att man kan lyckas med det.

Carl Haglund är på plats i Österbotten för att delta i ett par kampanjöppningar. Dessutom ska partiet åka på kryssning till Umeå i dag.

Ligety hittade storformen i sista stund – Sandell på 14:e plats

$
0
0

Ted Ligety låg bara på en femte plats efter första åket men kom igen och vann klart före Marcel Hirscher och Alexis Pinturault. Marcus Sandell var som bästa finländare 14:e man i storslalomtävlingen i Beaver Creek.

Ted Ligety kom till hemma-VM med fyra raka segrar i bagaget just från Beaver Creek, men fick nöja sig med den femte snabbaste tiden i det första åket. I det andra plockade han fram den forna storformen och bjöd publiken på ett åk som endast Ligety kan visa upp.

Den 30-åriga amerikanen hade den i särklass snabbaste tiden i den andra omgången och slog Hirscher som ledde efter det första åket med 0,45 sekunder. Alexis Pinturault tog brons, precis som i OS i Sotji

Ligety tog sitt tredje raka VM-guld i storslalom, en bedrift som ingen klarat av tidigare. Han är nu uppe i sju VM-medaljer av vilka fem är guld

- Det här var min absolut svettigaste VM-seger och ett väldigt emotionellt ögonblick att kunna vinna inför dessa fantastiska mänskor, berättar en klart tagen Ligety efter tävlingen.

För finländarna bjöd tävlingen på flera goda och mindre goda stunder. Positivast var Marcus Sandells och Samu Torstis insatser i början av det första åket då duon var till och med snabbare än Hirscher.

Sandell som låg elva efter det första åket föll ner till en 14:e plats efter en miss i början av det andra åket.

- Inte skulle jag säga att jag var övertänd. Det är ett VM och då kör man för medaljerna, säger Sandell till Yle Sporten direkt efter tävlingen.

- Det fanns mycket positivt, men även en hel del missar. Varför jag var långsam i slutet av banan måste vi analysera och ta lärdom av, avslutar Sandell som åker redan på lördagen till Europa för att inleda förberedelserna inför världscuptävlingen i Garmisch-Partenkirchen den första mars.

Torsti kände sig tom efter 21:a platsen.

Samu Torsti fick till stånd karriärens bästa VM-placering då han slutade på en 21:a plats. Även Torsti hade en lyckad inledning på tävlingen, men en miss före flacken i det första åket kostade tid. Torsti låg 20:e halvvägs in i tävlingen.

- Jag är varken nöjd eller missnöjd, det känns bara ganska tomt just nu, säger Torsti som tog karriärens första världscuppoäng i Beaver Creek för två månader sedan.

- Det blev små misstag som kostade tid, men i det stora hela kändes det helt okej.

Du slutade 21:a i OS och nu blev det samma placering i VM. Är du en bättre åkare än för ett år sedan?

- Det skulle jag våga påstå. Då man ser på resultatlistan så tycker jag att den här tävlingen höll en högre nivå.

Och vad blir det för ett skolvitsord för dig i dagens tävling?

- Jag ger mig en sjua. Ett betyg som man vågar visa åt mamma, men jag ska inte förvänta mig något stipendium, avslutar Torsti före han måste rusa till iväg dopningstestet.

Herrarnas storslalom:

1. Ted Ligety USA 2.34,16
2. Marcel Hirscher AUT +0,45
3. Alexis Pinturault FRA +0,88
4. Felix Neureuther GER +1,10
5. Matts Olsson SWE +1,23
6. Roberto Nani ITA +1,41
--------
14. Marcus Sandell FIN +2,73
21. Samu Torsti FIN +3,73
Eemeli Pirinen FIN DNF1


FSS-mästerskapen i Sportnytt och Vegasporten

$
0
0

Lördagen bjuder på individuella starter i fri stil och på söndag tävlas det i stafett. Rapporter från helgens FSS-mästerskap i Malax blir det i Yle Sportens helgsändningar.

FSSM-veckoslutet i Malax inleddes på fredagen med sprinttävlingarna. På damsidan gick guldet till Andrea Julin då Minken tog en trippelseger med Emma Sjölund som tvåa och Julia Häger på tredje plats. Också på herrsidan dominerade Minken då Christoffer Lindvall vann före Oskar Sjölund. Bronset togs av Länkens Rikhard Mäki-Heikkilä.

Kompletta resultat från sprinten hittas här på arrangörernas webbplats.

Tävlingarna fortsätter under lördag och söndag och bägge dagarna kan du se bilder från Malaxspåren i Sportnytt på Yle Fem klockan 19.40, samt intervjuer via Yle Sportens webbplats.

Också Vegasportens sändningar bjuder på stämningar från Malax. Lördagens långa sändning startar i Radio Vega klockan 17.10, då också med liverapportering från handbollsmötet i herrligan mellan HIFK och Dicken.

Succé i kvalet för Ketelä och Strandvall

$
0
0

De finländska förväntningarna är skyhöga efter kvalet i världscuptävlingen i sprint i Östersund. Toni Ketelä var näst snabbast med Matias Strandvall på femte plats. På damsidan var Mona-Lisa Malvalehto fyra.

Den enda som var snabbare än Toni Ketelä i sprintkvalet i klassisk stil var norrmannen Timo Andre Bakken.

Den finländska helhetsinsatsen var utmärkt i kvalet i Östersund. Matias Strandvall var femma, Anssi Pentsinen elva och Ristomatti Hakola trettonde man. Också Martti Jylhä (25:e) och Sami Jauhojärvi (27:e) tog sig vidare.

Bland damerna var norskan Kari Vikhagen Gjeitnes klar etta i kvalet. Mona-Lisa Malvalehto glänste genom att notera den fjärde snabbaste tiden.

I finalpasset som börjar klockan 13.30 får Malvalehto sällskap av Anne Kyllönen (17:e) och Aino-Kaisa Saarinen som blev 30:e och knep den sista avancemangsplatsen.

Vilket VM-genrep! Strandvall knep säsongens första finalplats

$
0
0

Matias Strandvall har hittat VM-formen – och det med besked. Strandvall var bästa finländare i världscupsprinten i Östersund och slutade femma.

De tre senaste världscuptävlingarna har för Strandvalls del gett placeringarna 42, 31 och 40. Men med vinterns höjdpunkt runt hörnet visar Strandvall att han är på gång.

Finländaren tog sig ända till final i sprinten i klassisk stil i Östersund. Där var de bästa krafterna slut och Strandvall får vänta på karriärens andra pallplats i världscupen.

Strandvalls femte plats var ändå en mycket välkommen framgång inför VM i Falun som startar redan på torsdag, men just sprinttävlingen i klassisk stil som första gren.

Finn Hågen Krogh från Norge vann före kanadensaren Alex Harvey. Timo André Bakken såg med sin tredje plats till att det blev två norrmän på pallen.

Också Toni Ketelä gjorde väl ifrån sig i Östersund. Ketelä åkte ut i semifinal efter att ha varit näst snabbast i kvalet.

Anssi Pentsinen, Ristomatti Hakola, Martti Jylhä och Sami Jauhojärvi gick i sin tur vidare från kvaltävlingen. En ryggskadad Pentsinen valde att inte ställa upp i kvartsfinalskedet där Hakola, Jylhä och Jauhojärvi blev utslagna.

Björgen dametta

På damsidan gjorde Mona-Lisa Malvalehto ett utmärkt kval och var där fjärde snabbast, men direkt i kvartsfinalen blev Malvalehto utslagen, precis som Anne Kyllönen och Aino-Kaisa Saarinen.

I finalen blev det dubbelt norskt då Marit Björgen vann i stor stil närmast före Maiken Caspensen Falla. Stina Nilsson från Sverige slutade trea.

”Precis vad jag hade önskat mig”

$
0
0

Matias Strandvall var lättad och nöjd efter att äntligen ha fått visa vad han går för i årets världscup då han tog en femte plats i klassisk sprint i Östersund på lördagen. Säsongens bästa resultat kunde inte ha kommit vid en bättre tidpunkt då det endast är fem dagar kvar till VM.

Matias Strandvalls säsong har inte varit någon höjdare hittills, de tre senaste tävlingarna har resulterat i placeringar utanför topp 30, men på lördagen smällde han till med en femte plats i svenska Östersund och kunde inte vara annat än nöjd efter tävlingen.

- Det här var precis vad jag ville ha med mig från den här tävlingen. Jag väntade mig ingen finalplats från dagens lopp, men det var det här som jag hade önskat mig. Det ser ut som om allt skulle gå enligt planerna, säger Strandvall till Yle Sporten efter tävlingen.

Psykiskt var det också en viktig tävling då det här var den sista tävlingen innan VM kör igång på torsdagen, med klassisk sprint på programmet.

- Det var bra att få känna på hetluften och framförallt att få visa för sig själv att man är med bland toppåkarna. Jag bevisade att jag inte bara har drömt om att få vara med bland toppåkarna utan att det verkligen har varit realistiska mål jag har haft, säger Strandvall.

En femte plats i dag – vågar du hoppas på en VM-medalj på torsdag?

- Klart att jag vågar hoppas på medalj. Jag har haft medalj som sikte hela året så att varför ska jag ge upp hoppet nu?

Också tränaren är nöjd

Olli Ohtonen.
Olli Ohtonen Olli Ohtonen. Bild: Anu Karttunen

Sprintlagets tränare Olli Ohtonen var också väldigt nöjd med Strandvall och hans prestationer ute i spåret i dag.

- Matias skidade bra i dag, det krävs att man skidar bra om man ska ta sig till final i en sprint. Han var pigg och hade lite tur då han kom som lucky-loser till final, men trots det var han riktigt bra i dag. Han skidade fyra jämna åk, säger Ohtonen till Yle Sporten.

Tränare Ohtonen ser positivt på hela sprintlagets form inför tävlingarna.

- Jag tycker att hela laget har toppat formen till helt rätt tid, då VM snart kör igång. Alla våra skidåkare gick vidare från kvalet och vi fick två killar till semifinalen. Det är ett bra resultat och en bra dag här i Östersund, men banan i Falun är helt annorlunda och då kan vad som helst hända.

Tunis VM-etta – Finland tog storslam

$
0
0

Staffan Tunis vann guld på medeldistansen i VM i skidorientering i Norge. På damsidan var det finländskt på placeringarna 1-4.

Tunis vann tävlingen som avgjordes med gemensam start, 13,5 sekunder före Stanimir Belomazhev från Bulgarien. Norrmannen Lars Moholdt tog brons.

Medaljen var Staffan Tunis tredje i årets VM. Tidigare har han tagit silver i lagsprinten och brons på långdistansen.

Totalt under karriären har Tunis vunnit 15 VM-medaljer. Dagens seger var hans fjärde guld, han blev världsmästare på medeldistansen också 2011.

Reponen dametta

I en sällsynt jämn tätstrid på damsidan var det finländskt för hela slanten.

Hela den blåvita tätkvartetten rymdes inom två sekunder. Milka Reponen spurtade starkast och tog guld, före Marjut Turunen och Mervi Pesu.

VM i skidorientering, medeldistans:

Herrar:
1. Staffan Tunis FIN 40.31,1
2. Stanimir Belomazhev BUL + 13,5
3. Lars Moholdt NOR + 19,6
---
6. Ville-Petteri Saarela FIN + 29,3
9. Janne Häkkinen FIN + 2.17,5

Damer:
1. Milka Reponen FIN 36.46,2
2. Marjut Turunen FIN +0,3
3. Mervi Pesu FIN +1,3
4. Mira Kaskinen FIN +2,0
5. A. Bakken Rognstad NOR +8,3

Grovt äventyrande av trafiksäkerheten i Vörå och Vasa

$
0
0

En 19-årig man som körde 169 km/h på en väg där begränsningen är 80 km/h blev direkt av med körrätten när polisen tog honom på fredag kväll. Polisen mätte bilens hastighet till över 150 km/h flera gånger när polisen följde hans framfart i Vörå och Korsholm. Mannen misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten

En 26-årig man som försökte köra undan polisen i Vasa körde bland annat 108 km/h på ett område där hastighetsbegränsningen är 50 km/h. Polisen fick fast mannen på Oskarsvägen i Korsholm och mannen misstänks för grovt äventyrande av
trafiksäkerheten.

IL: Tiotals hockeyfans omhändertogs av polisen i Vasa

$
0
0

Matchen mellan Vasa Sport och Pelicans hann inte ens börja innan det kom tråkiga nyheter från Vasa. Iltalehti rapporterar om bråk mellan supportrar och polisen tvingades omhänderta ungefär tio stycken personer.

Upp till 50 personer rapporteras ha varit med i slagsmålet mellan Pelicans och Vasa Sport-supportrar enligt Iltalehti. Enligt Sports säkerhetschef Sardar Pakjoun var slagsmålet troligtvis planerat i förväg.

- Jag har inga uppgifter om att någon skulle ha skadats, men ett tiotal har omhändertagits av polis, säger säkerhetschefen Pakjoun till Iltalehti.

Pakjoun vet inte hur många av dem som var Sport-supportrar och hur många som hejade på Pelicans.

På grund av oroligheterna släpptes inga Pelicans-supportrar in på matchen. Man höjde även beredskapen bland Sport-supportrarna i hallen.

- Ingen av dem som deltog i slagsmålet fick komma in i hallen. Personer som slåss ska inte få komma in på idrottsevenemang, säger säkerhetschefen Pakjoun.


Sippus och Mäki-Heikkilä segrade i FSSM

$
0
0

Marie Sippus från Vörå IF var i en klass för sig på damernas 10 kilometer vid FSS-mästerskapen i Malax och hon var en minut snabbare än tvåan Josefin Sandvik. På herrarnas 15 kilometer gick segern till IF Länkens Rikhard Mäki-Heikkilä.

Marie Sippus tyckte inte speciellt mycket om banan som fanns i Malaxskogarna men trots det vann hon damernas 10 kilometer i överlägsen stil. Marginalen ner till tvåan Josefin Sandvik från IF Brahe var hela en minut.

- Det känns nog bra. Det här var inte en bana som passar för mig, jag vill ha fler backar. Jag hade inga förhoppningar på guld före tävlingen så jag är jätte glad, säger hon till Yle Sporten.

För tvåan Josefin Sandvik var det en tung tävling. Hon tävlat mycket under den senaste tiden och ett tag övervägde hon att avbryta lördagens tävling.

- Jag var väldigt trött och det var bara en kamp om att ta mig i mål. Kroppen samarbetade inte alls idag. Det var ändå självklart att tävla här idag och jag kom i mål så jag får vara nöjd, säger hon till Yle Sporten.

Revansch för Mäki-Heikkilä

På herrarnas 15 kilometer var IF Länkens Rikhard Mäki-Heikkilä ute efter revansch. Mäki-Heikkilä satsade stort på fredagens sprint men där fick han nöja sig med en bronsmedalj. I lördagens tävling gick det bättre och tack vare en stark avslutning vann han med åtta sekunder före Victor Lövdahl.

- Jag var väldigt besviken efter sprinten, mitt mål var att vinna båda tävlingarna men det här var lite plåster på såren. Jag gick ut lugnt och ökade på det andra och tredje varvet. Så var planen och det gick bra, säger han.

Andra guldet för Lönnbäck

IF Minkens Kasper Lönnbäck har haft två lyckade dagar i 18-årsklassen. På fredagen vann han sprinten och på lördagen tog han guld även på 10 kilometer.

- Jag tog mig igenom banan och det var väldigt tungt. Jag försökte hålla så bra fart som möjligt. Banan var lite ojämn men man har ändå fått fram fina spår. Det är alltid roligt att vinna då det är mästerskap, säger han.

En andra medalj blev det också för IF Femmans Alexandra Enlund i damernas 18-årsklass. Enlund följde upp silvret i sprinten med att vinna lördagens lopp över 5 kilometer. Enlund var nästan 24 sekunder snabbare än Jenny Fellman från IF Åland. För Enlund är guldet ett kvitto på att formen är bra.

- Det här är ett bra formbesked inför FM så man vet att man är på god väg. I FM hoppas jag ta en medalj, säger hon.

FSSM avslutas med stafetter på söndagen.

Samtliga resultat från lördagens tävlingar hittar ni här.

Storvinst till Dragnäsbäck

$
0
0

En av de två fullträffarna i Lotto har lämnats in i Dragnäsbäck i Vasa, vid Siwa på Gerbyvägen. Lottokupongen ger sina ägare knappt 13,9 miljoner euro. Enligt Veikkaus är det ett sällskap på tio personer som står bakom den vinnande raden.

Två sällskap hade lämnat in den rätta lottoraden och får dela på den rekordstora potten på 27,8 miljoner euro. Den andra raden hade lämmats in via Veikkaus.fi. Potten var den här veckan rekordstor eftersom ingen har lyckats pricka in en fullträff på åtta veckor.

Adelina överlevde cancern

$
0
0

När Adelina Veikkola var tre och ett halvt år insjuknade hon i leukemi. I dag är hon åtta år och friskförklarad från cancern. Adelinas sjukdom påverkade hela familjen som tvingades bo Tammerfors under långa perioder vid universitetssjukhuset.

- Jag åt ärtsoppa när mamma kom och hämtade mig med ambulansen och vi for till Tammerfors. Jag hann bara packa min leksakshund, säger Adelina.

Cancern upptäcktes genom ett blodprov som togs eftersom Adelina var ovanligt trött och blek. Eftersom Adelinas blodvärden var så dåliga blev det ilfärd till Tammerfors universitetssjukhus.

- Jag kände en fruktansvärd ångest och ovisshet och funderade på om vi skulle förlora Adelina nu, säger mamma Katja Nordback.

Under den första veckan i Tammerfors konstaterade man att Adelina hade leukemi.

- Jag blev rädd när jag inte visste vad som skulle hända med mig, säger Adelina.

I början av Adelinas sjukdomstid for hela familjen till Tammerfors när hon skulle få behandlingar. Första året var mamma hemma, sen stannade pappa hemma. I början av behandlingen fick Adelina en allvarlig blodförgiftning, vilket ledde till att man måste operera bort hennes tjocktarm.

- Den första tiden med alla kompilationer är en tid som jag försöker att inte tänka på mera, säger Katja.

Ett mirakel

Men medicineringen bet bra på Adelinas leukemi och Katja berättar att ungefär ett år in i behandlingen vågade hon tro på att Adelina skulle överleva.

- Det är två läkare i Tammerfors som vi tackar för att Adelina lever i dag. De gav inte upp med behandlingen även om det såg mörkt ut ett tag, säger Katja.

- Läkaren gjorde ett mirakel, säger Adelina.

Barnhemsjukhuset

I dag söndagen den 15 februari ordnas barncancerdagen. Katja Nordback tycker att det är bra att det finns en speciell dag när man uppmärksammar barnen med cancer och deras familjer.

- Det som Projekt Liv gör är guldvärt. Små saker som till exempel barnvaktshjälp kan betyda så mycket, säger Katja.

Mest stöd har familjen fått från barnhemsjukhuset, som kom hem och gav Adelina hennes mediciner nästan varje dag.

- De var ett stöd som vi kunde ringa om det behövdes och de gjorde att vi kunde bo hemma i stället för på sjukhus, säger Katja.

Krock i Karleby på lördag kväll

$
0
0

En rattfullchaufför orsakade en krock i Björkhagen i Karleby på lördag kväll vid 18-tiden. Personbilen kom över i motsatt körfil och krockade med en mötande personbil. Polisens blåsprov visade att chauffören i bilen som orsakade krocken hade 2,42 promille alkohol i blodet. Chauffören saknade körrätt och bilen var i användningsförbud.

Vid 22-tiden på lördag kväll körde en personbil i diket på Patamäkivägen i Karleby. Mannen som misstänkt ha kört bilden blåste 2,46 i polisens fältalkometertest och misstänks för grovt rattfylleri.

Finlands herrar diskade – Tunis utan medalj

$
0
0

Stafetterna blev en finländsk besvikelse när VM i skidorientering avslutades i Norge. Herrlaget diskvalificerades och damerna fick nöja sig med silver.

Staffan Tunis jagade veckans fjärde VM-medalj och var ute på ankarsträckan med Finland på tredje plats när beskedet kom att den finländska insatsen stryks från resultatlistorna.

Ville-Petteri Saarela hade stämplat fel på den andra sträckan.

Ryssland vann herrguldet före Sverige och Tjeckien, medan Finlands trio med Janne Häkkinen, Saarela och Tunis blev utan medalj.

Finlands damer var etta, tvåa, trea fyra i den individuella tävlingen i går, men i stafetten fick den finländska trion nöja sig med andra plats, 35 sekunder efter ettan Sverige.

Milka Reponen, Mira Kaskinen och Mervi Pesu tog silver med Ryssland på bronsplats.

Viewing all 37189 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>