Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 35723 articles
Browse latest View live

Fyra döda i Toholampi

$
0
0

Fyra unga män dog i en trafikolycka i Toholampi tidigt på lördag morgon. Ungdomarna var 14, 15, 18 och 21 år gamla.

Olyckan inträffade längs med Sykäräisentie i Toholampi, som ligger cirka 50 kilometer öster om Karleby.

På olycksplatsen kunde polisen konstatera att personbilen som ungdomarna färdades i hade kört av vägen och att alla fyra unga män hade avlidit direkt. Alla var hemma från orten.

Polisen undersöker vad som ledde till olyckan. Personer som har sett en vit BMW röra sig i Toholampi på morgonnatten ombeds ta kontakt på 0295 415 883.

Trafik- och kommunminister Paula Risikko (Saml) har beklagat sorgen för alla närstående och alla som berörs av olyckan.


Intet ont anande stockholmare på Tomatkarneval

$
0
0

Årets upplaga av Tomatkarnevalen i Närpes fick besök av Svenska Yles program En svensk sommar i Finland. Två unga stockholmare sålde tomater och uppträdde med Närpes skolmusikkår.

Intet ont anande stockholmare på Tomatkarneval

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Intet ont anande stockholmare på Tomatkarneval

I fredags raggade programledaren Jonathan "Jontti" Granbacka upp Carl Fohlin och Catherine Henriksson i Stockholm och de gick med på en tur till Finland och Närpes.

Jonathan Granbacka hade lockat med sig stockholmarna Karl Fohlin och Cathrin Henriksson till Närpes och Tomatkarnevalen.
Jonathan Granbacka hade lockat med sig stockholmarna Karl Fohlin och Cathrin Henriksson till Närpes och Tomatkarnevalen. Jonathan Granbacka hade lockat med sig stockholmarna Karl Fohlin och Cathrin Henriksson till Närpes och Tomatkarnevalen. Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Jag satt i solen på medborgarplatsen när de kom fram. Så skickade jag sms till Catherine och hon nappade, säger Fohlin.

Men Henriksson var lite skeptisk till en början. Åtminstone om man får tro Jontti Granbacka.

- Första timmarna var hon rädd mig. I stil med "Är det här någon form av trafficking?" Men när hon såg vår Yle-bil pustade hon ut, säger Granbacka.

Språkmur

Henriksson och Fohlin är båda jättenöjda med vad de hittills fått se och uppleva i Närpes. Under lördagen blev det tomatförsäljning och ett uppträdande med Närpes skolmusikkår.

Språkmuren vållade lite problem när det skulle säljas tomater. Deras allra första kund orsakade dem ordentligt med huvudbry.

- Den första härliga mannen som kom fram förstod jag ingenting av. Det var käpprätt omöjligt, säger Fohlin.

- Jag tror inte att han förstod att vi inte förstod. Vi förstod sen senare att han talade om att bifftomater såg ut som boxningshandskar, säger Henriksson.

Granbacka öser beröm över dem bägge. Enligt honom har de varit "exemplariska stockholmare" som tagit emot allt med öppna armar.

Duktiga försäljare

Marianne Nygårds gav svenskarna beröm.
Marianne Nygårds Marianne Nygårds gav svenskarna beröm. Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Också Marianne Nygårds, ordförande för trädgårdsproducenterna i Närpes, ger dem beröm. Hon guidade dem i tomatsäljandet.

- De var mycket duktiga försäljare. Vi närpesbor är kanske lite försiktiga i vår marknadsföring men de gick runt bland folk och försökte sälja.

Svenskarnas korta uppträdande med Närpes skolmusikkår gick också rätt smärtfritt. Fohlin tilldelades ett par cymbaler och Henriksson fick en stor trumma.

Lasse Eriksson agerade scenvärd och försökte komma på ett passande namn för duon. Han valde till slut att kalla dem "dånaren".

Tomater och samvaro

Rent fysiskt kretsar karnevalen kring just tomater och det långa bord som finns mitt i marknadsområdet. Men den sociala biten är ändå den viktigaste.

- Man träffar vänner och bekanta och semesterfirare som kommer på "hembesök". Många från Sverige planerar in sin semester så att de ska kunna komma på Tomatkarnevalen, säger Marianne Nygårds.

Monica och Klas Häggström säger att det bästa med karnevalen är att träffa bekanta.
Monica och Klas Häggström Monica och Klas Häggström säger att det bästa med karnevalen är att träffa bekanta. Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Hon får medhåll av Klas Häggström. Att träffa folk är det viktigaste.

- Man träffar en massa som man inte annars ser. Många emigranter är här den här årstiden, säger Häggström, som anser att karnevalen är årets höjdpunkt i Närpes.

32 upplagor av Tomatkarnevalen har det hunnit bli. Nästa år måste man hitta en ny plats eftersom det ska byggas i centrum där man traditionellt brukar hålla till.

Bra SFI-dag på Stafett-FM

$
0
0

Friidrottens Stafett-FM i Lahtis drog igång på lördagen. Som vanligt stod SFI-föreningarna för många fina prestationer. Det märktes bland annat i 3 x 800 meter för nittonåriga pojkar där pallen såg såg ut så här: Gamlakarleby IF, IF Raseborg, Vasa IS.

Vann 19-åringarnas tävling gjorde alltså Gamlakarleby IF med Joni Virkkala, Pauli Ruostetsaari och Filiph Johansson.

Sjuttonåriga flickornas stafett 3 x 800 meter vanns av Esbo IF med laget Jasmin Koivunen, Nadia Korkman och Jessica Rautelin.

Helsingfors IFKs idrottare gjorde mycket bra ifrån sig under lördagen och föreningen fick många medaljer. De tog hem segern i klasserna pojkar och flickor 19 4 x 100 meter och flickor 17 4 x 100 meter.

IK Falkens damer var rätt så överlägsna på 4 x 800 meter. De vann med tolv sekunder före Helsingin Kisa-Veikot. Laget bestod av Heidi Eriksson, Zenitha Eriksson, Sandra Eriksson och Karin Storbacka.

- Vi gick för guld. Ett finländskt rekord skule ha varit en bonus, säger Heidi Eriksson till Yle Sporten.

- Det är alltid kul att springa i ett lag när man är van att springa helt själv. De här är en av de roligaste tävlingarna på sommaren, säger Sandra Eriksson till Yle Sporten.

Herrarnas motsvarighet blev en riktig rysare. Falkens Niclas Sandells och arrangörsföreningen Lahden Ahkeras Riku Marttinen kom i mål inom samma hundradel, men segern skrevs till sist till Lahtisföreningen.

Sammanlagt lyckades SFI-föreningarna greja hela 12 medaljer under den första stafett-FM-dagen: HIFK 5 medaljer (3 guld), IK Falken 2 (1 guld), Gamlakarleby IF 1 (guld), Esbo IF 1 (guld), IF Raseborg 1, Borgå Akilles 1 och Vasa Idrottssällskap 1.

Fler resultat från Stafett-FM!

Fyra döda i Toholampi - polisen har hört ögonvittnen

$
0
0

Fyra unga män dog i en trafikolycka i Toholampi tidigt på lördag morgon. Ungdomarna var 14, 15, 18 och 21 år gamla. Under söndagen hörde polisen ögonvittnen.

Olyckan inträffade längs med Sykäräisentie i Toholampi, som ligger cirka 50 kilometer öster om Karleby.

På olycksplatsen kunde polisen konstatera att personbilen som ungdomarna färdades i hade kört av vägen och att alla fyra unga män hade avlidit direkt. Alla var hemma från orten.

Polisen undersöker vad som ledde till olyckan. Under söndagen hörde man flera ögonvittnen.

- Vi har fått flera pusselbitar till pusslet, säger kriminalöverkonstapel Mikko Pesola på Österbottens polisinrättning.

Polisen informerar mer om olyckan under början av den kommande veckan.

Personer som har sett en vit BMW röra sig i Toholampi på morgonnatten ombeds ta kontakt på 0295 415 883.

Trafik- och kommunminister Paula Risikko (Saml) har beklagat sorgen för alla närstående och alla som berörs av olyckan.

Bastu brann i Toholampi

$
0
0

En liten stockbastu brann i Toholampi på lördag eftermiddag. Ingen skadades.

Räddningsverket lyckades släcka branden. Branden inträffade på samma väg i Toholampi där fyra ungdomar miste livet i en trafikolycka på lördag morgon.

Det hade badats bastu tidigare på dagen och branden fick troligen sin början från det.

Grillning antände staket

$
0
0

Ett trästaket fattade eld på Urmakaregatan i Vasa på lördag kväll. Orsaken var en gasgrill som placerats intill staketet.

Elden hann inte få någon ordentlig fart före räddningsverket var på plats och det fanns ingen fara för att branden skulle sprida sig till hus i närheten.

Hur låter Kvarkenstad?

$
0
0

En gemensam stad i Kvarken där Vasa och Umeå går ihop. Den möjligheten lyfter redaktören Erpo Heinolainen upp.

Erpo Heinolainen vill se mer samarbete mellan Vasa och Umeå
Erpo Heinolainen Erpo Heinolainen vill se mer samarbete mellan Vasa och Umeå Bild: Yle/Päivi Rautanen

Heinolainen jobbar på Sveriges Radios finskspråkiga avdelning Sisuradio. Till Yle Pohjanmaa säger Heinolainen att Vasa och Umeå kunde samarbeta betydligt mer än idag.

Han räknar upp universitetens undervisning och forskning och även att slå ihop industrins krafter. Dessutom lyfter han upp frågan om en gemensam stad i Kvarken.

Heinolainen påpekar att det inte är hans egen idé men att han gärna pratar om det.

- Vasa och Umeå är små spelare globalt sett som skulle vara starkare tillsammans, säger Heinolainen till Yle Pohjanmaa.

Även om Heinolainen pratar om en stad i Kvarken skulle han inte gå så långt som att dra om landsgränserna. Men han anser att det är värt att undersöka vad ett mer omfattande samarbete kunde föra med sig.

Yle Pohjanmaa: Miltä kuulostaisi Merenkurkun kaupunki - Kvarkenstad?

Vädergudarna vakade över Wasa Footballcup

$
0
0

Idel glada miner. Det möttes man av på Allaktivitetsplan ute vid Silveria under sista dagen av Wasa Footballcup.

Vädergudarna vakade över Wasa Footballcup

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Vädergudarna vakade över Wasa Footballcup

Det var fullt ös på alla planer under den tredje och sista dagen och vädret kunde inte ha varit bättre. Åtminstone inte för föräldrarna som inte behövde springa runt på plan och svettas.

Jeanette och Tom Kecklund njöt av fotbollen i gräset.
Jeanette och Tom Kecklund Jeanette och Tom Kecklund njöt av fotbollen i gräset. Bild: Yle/Joni Kyheröinen

I gräset sitter Tom och Jeanette Kecklund, stenhårda Solf IK-anhängare. De har två döttrar som spelar i Solf och nu sitter de och tittar på när Solf IK:s pojkar spelar mot Laihela.

- Det finns ju alltid bekantas barn som spelar så man går runt och kollar lite, säger Tom Kecklund.

Fin fotbollshelg

Jeanette Kecklund är nöjd med fotbollshelgen.

- Mycket sol och mycket fotboll. Bra stämning och folk är glada, summerar hon.

Det är inte alltid lätt att hålla sig lugn vid sidan av plan när de egna barnen spelar. Det gäller också för Tom och Jeanette.

- Jag var tvungen att lugna ner frun lite idag. Hon var lite för hård tycker jag, säger Tom skämtsamt.

Men något oranget kort har de inte behövt stirra på. Wasa Footballcup använder sig av orangea kort som domaren kan dela ut till någon i publiken som beter sig olämpligt.

- Nej vi har klarat oss undan, säger Jeanette och skrattar. Men vi brukar nog bara ropa positiva saker till spelarna.

10 000 personer

För arrangörernas del blir det inte mycket sittande i gräset. Johan Byholm har två telefoner som ringer med en halvminuts mellanrum. Det är matcher som ska flyttas, transporter som ska ordnas och öppettider som ska kontrolleras.

Johan Byholm sprang från ställe till ställe under turneringens sista dag.
Johan Byholm Johan Byholm sprang från ställe till ställe under turneringens sista dag. Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Byholm räknar med att upp till 10 000 personer rör sig på området under dagens lopp. Trots den stora folkmängden har man klarat sig utan allvarligare incidenter.

- Och suverän tur med vädret igen. Det är någon som tycker om oss där uppe, säger Byholm.

I år har turneringen kortats av med en dag till en tredagarsturnering. Byholm tror att man kommer att fortsätta likadant nästa sommar.

- Ingen har sagt åt mig att det är dåligt med bara tre dagar. Tvärtom.

Nöjda spelare

Ett av lagen som som öser beröm över turneringen är Umeå Södras flickor och deras tränare Patrik Lindahl. Det här året var deras första på Wasa Footballcup men det kommer att bli fler, säger Lindahl.

Emilia Jonsson, Tua Lindelöf och Patrik Lindahl från Umeå Södra var nöjda med turneringen.
Emilia Jonsson, Patrik Lindahl och Tua Lindelöf Emilia Jonsson, Tua Lindelöf och Patrik Lindahl från Umeå Södra var nöjda med turneringen. Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Jätteroligt. Vädret har hjälpt till, säger Lindahl.

Spelarna Emilia Jonsson och Tua Lindelöf har haft roligt. De har precis vunnit mot vasalaget FC Sport och ska nu spela om femte platsen i turneringen. Men det viktigaste är att ha roligt påpekar bägge.


Rattfyllerister och plåtkrockar

$
0
0

En berusad man orsakade en krock i Laihela. I Vasa fick polisen fast en rattfyllerist.

En 55-årig man krockade som körde bil i Laihela på lördag kväll krockade med en annan bil. Den andra bilen höll på att svänga och blev påkörd bakifrån.

Den 55-åriga mannen blåste 2,48 promille och misstänks för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.

Polisen stoppade en personbil på Kapellbacksvägen i Vasa. Den 20-åriga mannens blåstest visade för höga siffror och han misstänks för rattfylleri.

Han försattes i tillfälligt körförbud och polisen tog hand om hans körkort.

I Korsholm på Kvevlaxvägen inträffade en plåtkrock mellan två personbilar på lördag förmiddag. Bilarna krockade när den ena bilen grupperade för att svänga till vänster och den bakomvarande bilen försökte köra om på höger sida.

Fallet undersöks som äventyrande av trafiksäkerheten.

VPS vann österbottniskt derby

$
0
0

Det österbottniska derbyt mellan FF Jaro och VPS spelades på Centralplan i Jakobstad på söndagskvällen. Thomas Kula och Jordan Seabrook hette målskyttarna för Vasalaget.

Den första halvleken i lokalderbyt var jämn med ett visst spelövertag för hemmalaget. Ställningen i halvtid var 1-1 efter mål av den före detta Jarospelaren Thomas Kula och Carlos Fondacaro på en retur från David Carlssons skott.

Thomas Kula: Otroligt viktig trepoängare

Listen1 min 49 s
Spela upp klipp på Arenan: Thomas Kula: Otroligt viktig trepoängare

Med fjorton minuter kvar att spela avgjorde VPS genom Jordan Seabrook efter att VPS nyförvärv Jordaan Brown avancerat från sin försvarsposition.

Kevin Larsson om förlusten mot VPS | Sportinslag

Listen1 min 40 s
Spela upp klipp på Arenan: Kevin Larsson om förlusten mot VPS | Sportinslag

I matchen ligadebuterade också en Eremenko. Den yngsta i brödraskaran, Sergej Eremenko, byttes in istället för Markus Kronholm.

Jaro har det tungt i ligan just nu, medan VPS tog sin andra raka ligaseger. På torsdag väntar en andra match i Europa League-kvalet mot Brommapojkarna. Den första, i Valkeakoski, vann Vasalaget med 2-1.

Jaro är tabellsexa och VPS ligger just nu på en femteplats.

HJK slarvade

Serieledarna HJK ledde med 2-0 borta mot KuPS redan efter 31 minuter. Men tack vare två mål av Ats Purje lyckades Kuopiolaget kvittera och matchen slutade 2-2. HJKs mål gjordes av Nikolai Alho, på frispark, och Demba Savage.

IFK Mariehamn vann över FC Inter på Åland. Deras tre mål i 3-1-segern gjordes inom fem minuter av Luis Solignac gånger två och Diego Assis.

I Esbo fölorade FC Honka mot RoPS med 0-2.

Österbottningarna är uppfinningsrika

$
0
0

Uppfinningar kommer till genom problemlösning. De största problemen idag finns ute i världen. Det är dit vi ska sikta, säger uppfinnaren Stefan Asplund.

Österbottningar är uppfinningsrika

Listen1 min 23 s
Spela upp klipp på Arenan: Österbottningar är uppfinningsrika

-Det är svårt att hitta uppfiningar ifall man inte har ett problem. Så man måste alltid utgå från ett problem, säger Stefan Asplund i Vasa.

Han är till vardags pizzaföretagare men utbildade sig för ett par år sedan till uppfinnare i Sverige.

-I Österbotten har vi oftast små lyxproblem så egentligen borde man rikta blickarna ut i världen,

Hjälp av storföretagen

-Vi har redan stora företag som har kanaler ut i världen. Ifall de tar sig an produkterna, det vill säga ser ekonomi i det, så är ju lanseringen långt på väg, säger Asplund

-Kompetensen hos innovatörerna finns, det gäller bara att få förtagen att tro på idéerna, säger Asplund. Samtidigt gäller det för uppfinnarna att tro på sig själva och sina produkter.

-Vår välfärd är uppbyggd på uppfinningar efterom vi saknar icke förnyelsebara naturtillgångar som olja och gas.

-Vi österbottningar är väldigt uppfinningsrika. Det som vi i framtiden kunde satsa på är uppfinningar som kunde vara till nytta på katastrofområden runt om i världen, säger Stefan Asplund.

-Jag tror helt säker på att en österbottnisk uppfinning kunde vara med och hjälpa i katastrofområdena, säger Stefan Asplund.

Forum för likasinnade

-Det finns nog en hel del innovationer undangömda i byrålådorna. Kanske vore det en god idé att skapa ett slags forum för de österbottniska uppfinnarna.

-Under min utbildning märkte jag hur lätt det är att samarbeta med likasinnande. Här i trakten är vi duktiga på samarbete så det borde vi ta tillvara, säger Stefan Asplund.

Hamnen i Jakobstad står nästan stilla

$
0
0

I hamnen i Jakobstad är alla stuvare permitterade och kallas bara in vid behov. Dålig framförhållning, säger hamnens förtroendeman Jan Wenman.

Lugnt i Jakobstads hamn när stuvare strejkar

Listen1 min 31 s
Spela upp klipp på Arenan: Lugnt i Jakobstads hamn när stuvare strejkar

Hamndirektionens ordförande Ingmar Sjöblom säger att Euroports inte prioriterar Jakobstad och att den som bäst skött marknadsföringen har fått lämna sitt arbete.

Pauli Rautiainen, operativ chef i Jakobstads hamn.
Pauli Rautiainen operativ chef i Jakobstads hamn Pauli Rautiainen, operativ chef i Jakobstads hamn. Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Det är Euroports Pietarsaari Oy Ab som driver verksamheten och ungefär 30 personer är permitterade. Från 2 miljoner ton hanterade varor har volymen sjunkit till ungefär 750 000 ton. Så här illa har det inte varit på 30 år säger en i personalen.

Importen av virke till UPM och biobränsle till Alholmens Kraft har minskat kraftigt och den 9 meter djupa farleden är för grund. Men hamnens huvudförtroendeman Jan Wenman säger att vare sig arbetsgivaren eller staden Jakobstad har vidtagit tillräckliga åtgärder för att trygga verksamheten.

- Samarbetet mellan staden och Europort har inte fungerat som det borde. Marknaden har förändrats men det har man inte tagit till sig. Nu har Europort tagit till krafttag och jag ser mera positivt på framtiden, säger Wenman.

Euroports ser inte till Jakobstads intressen

Hamndirektionens ordförande Ingmar Sjöblom säger att diskussioner förts med Euroports. Sjöblom hänvisar till minskad import, varm vinter och men säger också att det stora företaget Europort inte ser till Jakobstads intresse på samma sätt som en lokal ägare skulle göra. Och att den som bäst skötte marknadsföringen av Jakobstads hamn har fått lämna sitt arbete.

- Det är alltid lätt att skylla på marknadsföringen när det går dåligt. Men vi kunde ha haft en bättre framförhållning, säger Pauli Rautiainen, operativ chef på Euroports Pietarsaari.

Rautiainen säger att konkurrensen mellan hamnarna har hårdnat. Brahestad, Kalajoki och Karleby är med och tävlar och där spelar också vägtransporternas längd en roll.

Men Ingmar Sjöblom säger att det snart vänder.

- Ren i september får vi se ett uppsving, säger Sjöblom.

Rautiainen, Wenman och Sjöblom är alla tre eniga om att hamnen i Jakobstad behövs.

Rautiainen säger att de nya svavelutsläppsdirektiven kommer att leda till att man skeppar större volymer åt gången. Då ligger Jakobstad bra till när farleden är färdigmuddrad och har ett djup på 11 meter.

- Vi har en kunnig och trogen personal. Hamnen har funnits i över 100 år och den ska fortsätta att finnas även om läget är svårt just nu. Vi är bland topp tre vad det gäller lastning av sågade varor och nu måste vi bara se till att marknadsföra oss och hitta nya kunder, säger Rautiainen.

Mats ”Massi” Wickman - om musik, maskiner och mobbning

$
0
0

Mats "Massi" Wickman växte upp i Monäs bland traktorer och andra jordbruksmaskiner, och han började tidigt skruva ihop motorer av olika slag. Han utbildade sig till verkstadsmekaniker och har aldrig ångrat sitt yrkesval. Också musiken kom tidigt in i Mats Wickmans liv. I "Samtal om livet" pratar Mats om maskiner, musik och mobbning - samt om att kombinera föräldraskap och arbetsliv.

En kort tid i början av det här årtusendet hade en ung kille hyrt huset bredvid vårt i Nykarleby. Killen var Mats ”Massi” Wickman, men jag lärde egentligen aldrig känna honom på den tiden.

Däremot blev jag bekant med Massis svartvita katt Otto, för han trivdes jättebra med våra tre frassar. Så fort katten fick en chans smet han in i vårt hus, och han lärde sig snabbt var matkoppen fanns. Den sommarnatt när Otto första gången klättrade upp längs den lodräta stegen och hoppade in genom takfönstret förstod jag att den här katten hade bestämt sig för att bo med oss, så när Massi sedan flyttade bort kom vi överens om att Otto skulle få stanna kvar.

Det har gått ganska många år. Otto bor fortfarande hos oss, och Mats Wickman har med tiden blivit en stadgad familjefar med fru och barn och egnahemshus och katter.

I något skede blev jag facebookskompis med Massi, och jag kunde ta del av hans ofta underfundiga uppdateringar om familj, arbetet och musik.

Mats Wickman år 2009
Mats Wickman år 2009 Mats Wickman år 2009 Bild: Privat foto

Musiken

När jag frågade om Mats Wickman ville berätta om sig själv i ett Samtal om livet så visste jag att vi säkert skulle komma att prata om musik, eftersom Massi i många år på sin fritid har spelat i coverbandet FlashBack.

Jag hade också fått veta att han numera också är sångare i Kaos Krew - ett band som har gett ut några skivor med en musikstil som Massi beskriver som ”industriell elektronisk heavy”.

Det jag däremot inte visste var att Mats Wickman som 11-åring spelade i ett dansband som hette Antonios

- Folk som känner mig idag har svårt att tro att jag som ung har spelat dansbandsmusik, säger Massi.

Samtal om livet
Massi när han var ca 7 år Samtal om livet Bild: Yle / privat

Uppvuxen bland maskiner

Mats ”Massi” Wickman växte upp på landet, i Monäs, som är en del av Munsala som i sin tur är en del av Nykarleby.

- När jag var barn hade jag kritvitt hår, och gjorde ofta en massa hyss, jag var lite som Emil i Lönneberga, berättar Massi.

Mats stortrivdes när han fick vistas i traktorhytten med gubbarna i byn, och han blev tidigt intresserad av motorer av alla de slag.

- Musiken och ’skruvandet’ var mina största intressen, säger Mats Wickman.

Efter grundskolan valde Mats Wickman att utbildade sig till verkstadsmekaniker, och han har aldrig ångrat sitt yrkesval

Familjefar

I programmet berättar Massi också om hur han träffade sin blivande fru och ganska snabbt blev familjefar.

I familjen finns nu två barn.

Mats Wickman med barnen 2011
Massi Wickman med barnen år 2011 Mats Wickman med barnen 2011 Bild: Privat foto

- Jag tog ut min "pappamånad" med första barnet, och på det sättet fick hon och jag en bra kontakt. Men ibland kändes det lite otryggt att vara ensam med henne, för jag var ju inte så van, berättar Massi.

Sådana gånger ringde han och frågade frun om råd, för hon hade ju många månaders erfarenhet.

För Mats Wickman är det självklart att båda föräldrarna ägnar tid åt barnen.

- Jag tror att pappor idag är mycket mera engagerade i sina barn än tidigare, då man kanske ansågs att pappan i huvudsak skulle vara familjeförsörjare.

Samtalet glider också in på ämnen som skolmobbning, dåligt självförtroende och hur svårt det är att våga tro att man är bra på nånting.

- Det var kanske så att jag som barn väldigt lätt tog åt mig när jag blev retad, och då var det förstås också roligare för mobbarna att ge sig just på mig, säger Mats Wickman.

Vi får också höra hur en tragisk mopedolycka får en tonårspojke att inse att han inte är odödlig.

Samtal om livet med Mats ”Massi” Wickman kan man höra i Radio Vega torsdagen den 10.7 kl. 13.03, med en andra sändning lördagen dem 12.7 kl. 20.03

Programmets sändes första gången i augusti 2013, och den musikfria versionen av programmet finns fortfarande kvar på Arenan.

Redaktör: Ann-Sophie Sandström

Sedan det här programmet sändes första gången har KaosKrew spelat in en video till låten "Planet Madness" - och den som är nyfiken på videon hittar den här!

Lokalt och kvalitet i Köttdisken

$
0
0

Vanliga matbutiker har för ensidigt utbud. Färdigförpackad kött och fisk är inget för Isabella Asplund som driver Köttdisken i Malax. Det ska vara närproducerat och bra kvalitet, säger Asplund.

För en månad sedan slog Köttdisken i Malax upp sina dörrar. Isabella Asplund tröttnade på färdigförpackad fisk och kött i matbutikerna. Ursprundet är antagligen okänt och produkterna har transporterats långa vägar.

- Det är viktigt att vi känner till matens ursprung. Ju mera vi känner till detso mera säker kan man vara på att man får sig bra mat. Mindre mellanhänder och kortare transporter är bättre mat, säger Asplund.

I försäljningsdisken finns bland annat nöt- och griskött från Malax och lamm från Maxmo och Övermark. Asplund har själv besökt gårdarna och träffat bönderna som säljer köttet.

- Visst är det trevligare när jag kan berätta åt kunderna hur det går till på bondgården som köttet kommer ifrån istället för att köpa en förpackning från Uruguay.

Handla mindre och bättre

Asplund säger att starten för Köttdisken har varit mycket lyckad. Kundresponsen är enbart positiv hittills, och många är glada över att det äntligen finns en butik som säljer bra produkter.

På landsbygden finns ofta inga försäljningsdiskar och de produkter som säljs är förpackade. Isabella Asplund berättar att det för kunden är svårt att hitta bättre produkter.

- Men om det finns möjlighet att få tag i bättre produkter så äter man också bättre. Istället för att köpa mycket och billigt ska man köpa bättre kött och lite mindre, säger Asplund.

Hur lyder ditt tips på den bästa sommarmaten?

- Enklare mat är godare mat! På sommaren vill man kanske inte stå i köket så mycket men gör något som är snabblagat men med goda råvaror.

Vad är det bästa med Tomatkarnevalen?


Två ungdomar hann kliva av innan avkörningen i Toholampi

$
0
0

Från början åkte sex ungdomar i den bil som i lördags körde av vägen i Toholampi och fyra ungdomar miste livet. Ingen av de förolyckade använde säkerhetsbälte och utgående från spåren på olycksplatsen och de skador som finns på
olycksbilen misstänker polisen att olycksbilen framfördes med avsevärd överhastighet.

Ungdomarna som färdades i bilen hade under kvällen och natten innan olyckan varit på Tohis-rock i centrum av Toholampi varefter de hade fortsatt kvällens samvaro hos en bekant. Efter det hade ungdomarna för
avsikt att bege sig hem. Avsikten med bilfärden har således varit ungdomarnas hemfärd.

Färden med olycksbilen startade vid 6-tiden på lördagmorgon från Toholampi centrum. Ägaren till bilen fungerade då som chaufför. Sex ungdomar hade till att börja med färdats med olycksbilen, men en av dem hade stigit av alldeles i början av
bilfärden vid sitt hem i centrum av Toholampi. En andra av passagerarna hade stigit av skjutsen vid sitt hem ungefär tio minuter innan utkörningen. Vad som sedan hände under den fortsatta bilfärden är ännu föremål för utredning.

Polisen fortsätter att utreda olyckan och klarlägger också huruvida alkoholen hade del i det inträffade.

Vasabor erbjuds europeiska delikatesser

$
0
0

För andra året i rad ordnas ett europeiskt mattorg i Vasa. Evenemanget är nu inne på sin andra vecka och försäljarna hoppas att det varma vädret ska locka mera kunder till Vasa torg.

Gabriele från Italien säljer italienska delikatesser och är i Vasa för andra året för att bekanta österbottningar med det italienska kökets härligheter.

- Det är beroende av vädret. Jag hoppas att försäljningen går uppåt från och med onsdag, säger Gabriele.

- Folk är intresserade. Det äter och smakar. Vissa kunder kommer även tillbaka eftersom de älskar produkten, vilket är roligt.

Roligt att dela produkter till finländare

Quentin från Frankrike på mattorget i Vasa.
Franske Quentin säljer delikatesser på torget. Quentin från Frankrike på mattorget i Vasa. Bild: Yle/Juho Karlsson
Quentin från Frankrike är däremot för första gången i Vasa. Han står bakom en kyldisk fylld med olika korvprodukter och erbjuder smakprov åt människor som går förbi. Även han tycker att det är roligt att komma till Finland.

- Det är bra att vi kan dela vår produkt till finländare. Vasa är en fin stad med trevliga människor och det är roligt att vara här.

- Många har sagt åt mig att det är bra att vi kom hit, så att de kan njuta av våra traditionella produkter, säger Quentin.

Även Gabriele tror att finländare uppskattar ett sådant här evenemang. Italiensk mat är känt över hela världen, men det är inte bara därför de kommer och köper produkter.

- Vi säljer choklad av hög kvalitet och då folk jämför vår produkt med andra märker de att det är gott, så det är inte bara det att det är från Italien.

Gabriele kan tänka sig ett tredje Vasa-besök

Förra veckan när mattorget öppnade var det ruskigt och kallt och folk var kanske inte så villiga att ta sig ut. Nu när solen igen visat sig och det är varmt och skönt skulle man ju tro att folk skulle vara intresserade av kulinaristiska upplevelser från övriga Europa. Gabriele tror ändå att mattorget inte lockar lika bra som förra året.

- Folk är mer intresserade då det är första gången något händer. Då har man kanske bättre tur och säljer lite mer, men det är förstås många faktorer som inverkar på försäljningen, säger Gabriele.

Gabriele kan ändå tänka sig att komma till Vasa även ett tredje år.

- Om det går bra för oss på marknaden. Jag gillar Vasa med det beror lite på. Inte behöver jag ju komma hit bara för att göra bra business.

Beslut om skarvjakt upphävdes

$
0
0

Vasa förvaltningsdomstol upphäver NTM- centralens beslut om tillstånd att jag skarvar och återförvisar ärendet för ny handläggning. NTM-centralen hade beviljat tillstånd att skjuta storskarvar i Oravais-Monåfjärden och i Kristinestad.
Senaste höst stoppades skarvjakten i Österbotten efter att fågelskådare lämnat in besvär mot de jakttillstånd som NTM-centralen beviljade.

I Kristinestad omfattade tillståndet 200-300 storskarvar och i Oravais-Monåfjärden 1000 storskarvar. Mellersta Österbottens ornitologiska förening i Karleby hade besvärat sig i ärendet vad det gäller jakt i Oravais-Monå. Över jakten i Kristinestad besvärade sig Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys.

Enligt förvaltningsdomstolen ska den skada skarvarna har på fiskevattnet vara allvarlig för att undantagslov för jakt ska kunna beviljas. Förvaltningsdomstolen anser att det inte är möjligt att utgå från att skarvkolonierna orsakar allvarlig skada för yrkesfisket i dessa områden och tillåter därför inte jakt. För att avgöra undantagsärendet behövs närmare utredning och bedömning anser förvaltningsdomstolen.

Ingen tågbuss på nätter och lördagar i Jakobstad

$
0
0

Från och med den 1 juli är tågbussen mellan Jakobstad och Bennäs station indragen på nätter och lördagar.

Indragna tågbussar i Jakobstad

Listen1 min 25 s
Spela upp klipp på Arenan: Indragna tågbussar i Jakobstad

- Folk ringer och frågar oss hur de nu ska ta sig till stationen, speciellt de äldre är oroliga, säger Sture Ekman på Ekmans bussar som trafikerar rutten.

NTM-centralen drog in sitt bidrag för lördagsturerna och det blev för dyrt för staden Jakobstad gjorde sin nya upphandling.

- De här rutterna har haft det minsta antalet passagerare, säger biträdande stadssekreterare Milla Kallioinen.

Kallioinen säger att busstrafiken är viktig för staden och att den inte kommer att försvinna, den har bara bantats ner en aning.

- Jag hoppas att också grannkommunerna vill delta i finansieringen, då kan vi ompröva beslutet, säger Kallioinen.

Sture Ekman säger att fastän perrongen är full med folk så är det få som väljer bussen.

- Jag hoppas att flera skulle välja att ta bussen, då skulle trafiken till och från stationen inte vara så beroende av stödpengar, säger Ekman.

Husets energiklassning kostar flera hundralappar

$
0
0

Husägare får öppna plånboken för att få energicertifikat. Grundtanken är god men certifikaten måste bli lättare att förstå om de ska fylla sin egentliga funktion, säger Jan Snickars som är försäljningschef för bostadsförmedlingen SKV i Vasa.

Jan Snickars
Jan Snickars Jan Snickars Bild: Yle/Patrick Stenbacka
Sofia Bagge vid Vasa stads byggnadstillsyn.
Sofia Bagge Sofia Bagge vid Vasa stads byggnadstillsyn. Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Dyrt att skaffa energicertifikat till huset

Listen1 min 46 s
Spela upp klipp på Arenan: Dyrt att skaffa energicertifikat till huset

Energicertifikat ska vara ett viktigt verktyg för att jämföra och förbättra byggnaders energiprestanda vid försäljning och uthyrning heter det på Miljöförvalningens webbsida. Och visst är grundtanken med energicertifikat god, men de är alldeles för teoretiska, menar Jan Snickars som är försäljningschef på bostadsförmedlningen SKV i Vasa.

Energicertifikaten ska hjälpa konsumenten att se siffror på vad huset drar, men det är mera en svårtydd pappersbunt, säger Snickars. Det är vettigare att med husets förra ägare ta reda på energiförbrukning i stället för att dyka ner i energicertifikatet.

Men certifikaten är lagstadgade och i Finland ska alla byggnader som uppförs ha energicertifikat. Sedan 2009 är det även krav på energicertifikat vid försäljning eller uthyrning av äldre småhus.

Lagen utvidgas ytterligare i juli 2017 när även hus byggda före 1980 ska ha energicertifiakat.

- Framför allt blir det kostnader för säljarna. Det kostar ju ett antal hundralappar att skaffa ett energicertifikat. Och sen det praktiska i det hela. Det är frågan om många hus och det lär bli bökigt, säger Snickars.

Medelpriset för ett energicertifikat är 520 euro.

"Se dig själv i spegeln"

På byggnadstillsynen vid Vasa stad arbetar Sofia Bagge som lovföberedningschef. Stadens roll när det gäller energicertifikaten är att är att främst kontrollera att de som utför certifikaten är godkända att göra det.

Dessutom ser byggnadstillsynen till så att energicertifikaten är uppdaterade.

- Det här är något som utvecklas hela tiden och kraven blir bara flera. För vår del finns det mycket att läsa in sig på för att hålla sig ajour. Jag tror ändå att energicertifikaten är en bra sak, säger Bagge.

Försäljningschef på SKV, Jan Snickars, tycker att idén med energicertifikaten inte är bortkastad. Men frågan är om det är ett rättvist sätt att jämföra byggnaders energiprestanda.

- Det finns en orsak till varför man i regeringen funderar på att göra något åt det här och göra det mera rättvist. Visst fyller de en funktion men personligen anser jag att man är herre över sitt eget hus och ska se sig själv i spegeln när det gäller energiförbrukning.

Viewing all 35723 articles
Browse latest View live