Bristen på läkare gör att Karleby nu tar hjälp av ett företag som ska rekrytera läkare. Social- och hälsovårdsnämnden anser att vårdköerna snabbt måste bli kortare och vägen dit är att snabbt få fler läkare.
- Jag vet inte vad det beror på att det är så svårt att få läkare hit till oss i norr, men nu är läkarbristen så allvarlig att vi måste ta tag i saken på allvar, säger Katja Liimatta-Åström som är ledamot i social- och hälsovårdsnämnden i Karleby.
I februari köade tusen personer för vård på hälsovårdscentralen i Karleby.
Nämnden beslöt därför på sitt senaste möte att man ska ta hjälp utifrån, av företaget Mediapu. Förhoppningen är att Mediapu redan i maj månad kunde börja jobba på att locka läkare till Karleby.
- Vi vet att flera lappländska städer och kommuner har haft stor hjälp av dem, så vi tror att det är värt att pröva, säger Liimatta-Åström.
Dyrare att låta bli
Än så länge är det oklart vad avtalet kommer att kosta, eftersom inga förhandlingar ännu har förts. Först måste planerna godkännas av basserviceaffärsverket Jyta, som ansvarar för basservicen i kommunerna Halsua, Kaustby, Lestijärvi, Perho, Toholampi och Vetil samt i Kannus stad. Jyta väntas fatta sitt beslut under april månad.
Planerna är alltså gemensamma för dessa kommuner, samt Kronoby och Karleby. Varje kommun betalar enligt antal invånare, vilket gör att Karleby stad ska stå för drygt 60 procent av kostnaderna för avtalet med Mediapu.
- Vi måste satsa de här pengarna, det blir dyrare att låta bli för då har vi snart myndigheter som Valvira här och bötfäller oss för de långa köerna, säger Katja Liimatta-Åström.
Liimatta-Åström framhåller också att de ständiga försöken att rekrytera läkare inte har varit gratis hittills heller.
- Vår direktör för hälsotjänster Ilkka Luoma har fått sätta mycket arbetstid på det här, det är inte bara att lägga in en annons i tidningen utan kräver fotarbete och tid, säger Liimatta-Åström.
Vasa söker annan lösning
Läkarbristen inom den offentliga bashälsovården är inget nytt fenomen. I Vasa har man i åratal försökt komma till rätta med problemet, utan att lyckas hitta någon permanent lösning.
- Jag minns att också vi för några år sedan försökte ta hjälp av en rekryteringsfirma, men det var bortkastade pengar, säger Thomas Öhman som är ordförande i social- och hälsovårdsnämnden i Vasa.
Vasa har tvingats ty sig till inhyrda läkare via Attendo MedOne, ett system som naturligtvis kostar staden betydligt mer än vad egna anställda läkare skulle göra.
- Det är ett ineffektivt system, ofta är det nya läkare som kommer varje gång och vi misstänker att det bidrar till att det skrivs så många remisser till specialsjukvården, säger Thomas Öhman.
Enligt Öhman är läkarbristen den överlägset största orsaken till att Vasa nu har beslutat slå ihop sina sju små hälsovårdsstationer till en enda. Enligt Öhman finns det många fördelar med en stor hälsovårdsstation. Dels kan nya läkare när de undrar över något konsultera mer erfarna kolleger, dels är stationen inte lika sårbar ifall av sjukdomsfall eller semestrar så att läkarna ges möjlighet att göra ett gott jobb.
- Vi tror att det blir betydligt lättare att locka nya läkare om de får arbeta i en sådan miljö, säger Öhman.