Det är inte bara påskhäxor som rör sig på Socklotvägen på påsklördagen. Isa, Roffe, Rufus, Bruno, Glader och Affe är också ute och har roligt.
De är alla hundar av rasen alaskan husky och deras husse Ronny Wingren i Socklot i Nykarleby tränar med dem dagligen.
Ronny har haft draghundar i familjen sedan länge. Hans pappa Ole skaffade den första huskyn när Ronny var sex år gammal och Ronny själv har tävlat aktivt sedan han var 16 år.
Det betyder 24 år som tävlande inom hundspann. Den som har ett fungerande mattehuvud kan med dessa uppgifter räkna ut Ronnys ålder i dagsläget.
Känner igen dem på skallet
Wingren har fjorton hundar på sin gård i Socklot i Nykarleby. Tretton hanar och en tik. Men det är tiken, Isa, som agerar ledarhund. De har alla sina egna personligheter och han känner igen dem som om de vore hans egna barn. Alla är av rasen Alaskan husky.
- När jag är inne och hör dem skälla så känner jag igen dem på ljudet.
En draghund kan hålla på i ungefär 10 år. När de är valpar visar man dem vad allt går ut på och vid cirka ett års ålder kan man inleda träningen så småningom.
I Österbotten känner Ronny till ett par-tre stycken som sysslar med draghundar. En rätt så ovanlig sysselsättning alltså. Och en väldigt tidskrävande sådan. Uppemot 25 timmar i veckan sätter Wingren på det.
Hundarna är inte olika människor när det kommer till att ha bättre och sämre dagar. Men någon motivationsbrist finns det inte enligt Wingren.
Vann i Norge
Ronny och hans hundar vann nyligen 500 kilometers tävlingen i Finnmark i Norge,
- Det bästa de vet är att springa. Men visst har de sämre dagar. Förra året kom jag på trettionde plats och i år vann jag. Fyra av hundarna var med båda åren.
- I Finland har jag vunnit det mesta som går att vinna men tävlingen i Norge var den första segern i en stor tävling, säger Wingren.
Tävlingen tog två dagar i anspråk. Den kördes för ovanlighetens skulle i plusgrader och regn. Det är jobbigare än att köra då det är kallt.
- Bästa föret är mellan 10 och 15 minus och solsken. Då mår föraren bäst, säger Wingren.
Köldrekordet är 45 minusgrader. Då kör man också. Det är ju trots allt Norge det är frågan om.
- Vi har bra kläder och hundarna får jackor.
I 500 kilometers klassen kör man med åtta draghundar. På de riktigt långa distanserna på 1000 kilometer drar fjorton hundar.
Någon sömn blir det egentligen inte alls. Föraren och hundarna vilar upp sig vid skilda kontrollpunkter. Förarna har då möjlighetet att sova en stund i en husbil. Hundarna kan orka upp till ett par hundra kilometer före de behöver vila.
- Men när vi tävlar brukar det bli mellan 60 och 130 kilometer per etapp, säger Wingren.
Endast en och en halvtimme sömn blev det under loppet i Finnmark.
- Jag har väldigt svårt för att sova.
Turistsafari i Lappland
Ronny och hans pappa Ole har en bas i Levi i Lappland. Där erbjuder de turister slädturer på vintern. Ronny har tränat väldigt mycket där i vinter.
- Vi har ju inte haft någon snö här hemma, säger han.
Hundarna flyttas mellan Levi och Socklot varje vår och höst. De transporteras med bil och släp.
På sommaren blir det ingen träning, då är det för varmt för hundarna. Men på hösten och som nu i april är vädret riktigt ypperligt. Wingren bjuder också Yle på en tur längs med Socklotvägen och grusvägarna i skogen.
En bit längs med Socklotvägen och sen svänger vi in i skogen. "Vänster!" ropar Wingren och ledarhunden Isa svänger snällt in på den rätta vägen. Han uppskattar att vi kom upp i en hastighet på strax över 20 kilometer i timmen.
Hur länge kommer du att hålla på med det här?
- Väldigt länge tror jag. Väldigt länge.