I Petsmo daghem i Korsholm delar personalen in de 23 barnen i mindre grupper enligt ålder. Personalen hinner ge barnen mer uppmärksamhet och stämningen på dagiset blir lugnare. Det här görs också i en eller annan form på många andra daghem.
Men i Petsmo började man med indelningen i mindre grupper redan för 15 år sedan och på initiativ av specialbarnträdgårdsläraren Catharina Kullström kommer nu personal från andra daghem i Korsholm till Petsmo för att få inspiration.
- Ibland kan man vara låst och tänka att det här inte går hos oss. När man hör om hur de gör det på andra ställen blir man inspirerad att försöka, säger Kullström.
Hela personalen delaktig
Enligt Kullström är det viktigt att hela daghemspersonalen är med och lyssnar så att inte informationen bara kommer från en person och de andra tänker att systemet är omöjligt att genomföra på det egna dagiset. Att barnen delas in i mindre grupper innebär till exempel mindre trängsel i tamburen när barnen ska ut på gården och mera matro när barnen sitter vid mindre bord i olika rum.
Catharina Kullström.
Catharina Kullström
Bild: Yle/Anna Ruda
- Barnen kan hjälpa till med att duka av bordet och personalen kan torka av ett bord var istället för att en ur personalen ska vara upptagen med att städa upp efter maten, säger Kullström.
Mindre barngrupper och nya system är enligt Kullström inte svårt.
- Det gäller för personalen att tänka om, att ha lust att göra något nytt och att tro på att det går, säger Kullström.
I Petsmo daghem delas barnen i tre grupper, förskolebarnen i en grupp, femåringarna i en grupp och tre- och fyraåringarna i en grupp. Barnträdgårdsläraren Mona Strömvall som är föreståndare på Petsmo daghem ser bara fördelar med systemet.
- Ur barnets synvinkel är det tryggt att alltid ha samma vuxen som leder gruppen på dagis. Små samlingar skapar trygghet och trivsel och barnen behöver inte vänta länge på att få taltur i gruppen, säger Strömvall.
Barnet i centrum
Mottot på Petsmo daghem är att barnet ska vara i centrum och Strömvall vill inte att det ska vara något man bara säger på föräldramöten, utan något som också syns i verksamheten.
- Vi vill att också de yngre barnen och inte bara förskolebarnen ska få undervisning och verksamhet på sin egen nivå, säger Strömvall.
Mycket av systemet har utvecklats under personalens dagliga möten på förmiddagen medan barnen leker på avdelningen.
- Det här är stommen i vårt arbete då vi genast kan ta tag i problem som dyker upp och alla är med och kan framföra sina åsikter. På det här sättet har vi helt kunnat sluta med personalmöten på kvällarna, säger Strömvall.
Kullström berättar att också forskningen understöder att barnen delas in i mindre grupper. I synnerhet barn med särskilda behov brukar få mycket individuell träning av personalen.
- Nu har forskningen visat att barn lär sig väldigt bra av andra barn i små grupper, säger Kullström.
Enligt Kullström märker man i stora barngrupper att många barn har svårt att koncentrera sig och blir aktivare än vad de skulle vara i små grupper.