Vissa studeranden har valt att arbeta vid sidan om skolan redan i gymnasiet. De vill få arbetserfarenhet och egna pengar. Många gymnasieelever har flyttat hemifrån och behöver pengar för att sköta sitt hushåll. Om en ung studerande jobbar för mycket börjar det snabbt synas i skolgången och också i den studerandes vardag.
Gymnasieeleven Riina Lahtinen har valt att arbeta vid sidan om sina studier.
– Om jobbet blir det viktigaste i livet, då har det gått för långt, säger Riina Lahtinen som jobbar på ett café vid sidan om studierna.
Om dagarna blir långa och nätterna korta så är man nästan hela tiden trött för man hinner inte sova tillräckligt. Det blir svårt att koncentrera sig på lektionerna. Man har inte tid eller energi att göra hemuppgifterna och följden blir att prov- och kursvitsorden sjunker.
Det sociala livet är viktigt
Oberoende om man jobbar eller inte så får man inte glömma det sociala livet. Livet blir tungt och jobbigt om man inte har tid att umgås med vänner eller utöva en hobby som man gillar. Studeranden borde hitta balans mellan skola, arbete, fritid och sömn.
– Oftast märker ungdomarna själva om de blir överbelastade av jobbet eller om det inte blir tid över för fritidssysselsättningar, säger Riina Lahtinen.
Det blir lätt så att jobbet tar över i en studerandens vardag, på grund av att det är mer belönande att jobba än att studera. Man får nämligen lön för jobbet.
– Det skulle vara bra om föräldrarna ibland kommer ihåg att påminna sina barn om att studierna alltid borde gå före jobbet.
Varje elev är unik och det är individuellt hur mycket man orkar jobba.
– Ibland kan den bästa lösningen vara att enbart sommarjobba, anser Riina Lahtinen.
Karelia Lahtinen
Svenska Privatskolan i Uleåborg
Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.