Centralsjukhuset i Karleby (MÖCS) är redo att ta emot föderskor från Jakobstadsregionen. Beslutet om att lägga ner BB i Jakobstad var väntat och därför har kvinnokliniken i Karleby redan utrymmen som lätt förvandlas till nya patientrum.
- Här har vi en dörr som ännu inte är öppen, men där bakom finns ett nyrenoverat utrymme som lätt kan göras om till ett patientrum. Vi kan åtminstone få sex, kanske åtta patientplatser till rätt enkelt, säger kvinnoklinikens biträdande överläkare Charlotta Frostdahl.
Om det finns intresse bland barnmorskorna i Jakobstad vill vi gärna att de kommer hit. Jag hoppas på det. Dels för samarbetet och lokalkännedomen men också för språket.
Kvinnoklinikens biträdande överläkare Charlotta Frostdahl.
Fler tvåspråkiga barnmorskor behövs
Då Jakobstads BB stänger räknar MÖCS med att anställa en fem barnmorskor till. De får gärna komma från Jakobstad.
- Om det finns intresse bland barnmorskorna i Jakobstad vill vi gärna att de kommer hit. Jag hoppas på det. Dels för samarbetet och lokalkännedomen men också för språket, säger Frostdahl.
I dag är fem av nio gynekologer på centralsjukhuset i Karleby svensk- eller tvåspråkiga. Av de 50 barnmorskorna är ungefär 20 helt tvåspråkiga.
- När det kommer svenskspråkiga patienter försöker vi se till så att de får svenskspråkiga vårdare. Då det kommer fler svenskspråkiga hit så kommer kunskapen i svenska att bli bättre. Då använder man svenska mera och så lär man sig bättre, säger Frostdahl.
I dagens läge kan MÖCS inte garantera att det varje natt finns någon svenskspråkig på plats.
- Men där behövs en förstärkning om förlossningarna blir fler. Då beaktar man säkert att det alltid ska finnas en som kan svenska på plats.
Varje år föds ungefär 1400 barn på MÖCS. I Jakobstad har födslarna legat kring 400 per år.