Det finns inga vetenskapliga studier som har hittat kopplingen mellan dålig inomhusluft och sjukdomar. Men det görs hela tiden studier som försöker hitta vilka ämnen det är i hus med fuktskador och dålig inomhusluft som kan göra en sjuk.
- Det tar länge att forska men det är jag säker på att den dagen en forskare hittar kopplingen är det inte ett ämne som den forskaren lokaliserat som gör att sjukdomar bryter ut - det kommer att vara flera ämnen, säger forskaren och projektledaren Annika Glader vid yrkeshögskolan Novia.
År 2009 startades det nationella projektet fukt- och mögeltalko under ledning av miljöministeriet. Projektet tar slut i år.
I revionsutskottets utlåtande om fukt- och mögeltalkot står att det fuktskadade hus är ett allvarligt samhälls- och folkhälsoproblem. Det står också att hus med fukt- och mögelskador innebär en ökad hälsorisk för dem som vistas där.
Det finns enligt utredningen en koppling mellan fukt- och mögelskador och astma och luftvägsinfektioner.
Svårtydda prover - satsa på kvalitet från början
Fuktskadade hus är alltså ett stort problem i samhället - men faktumet är att dessa skador kommer inte fram för att vi blivit bättre på att ta prover.
- Proverna som tas för att få reda på om huset är fuktskadat eller har dålig inomhusluft är väldigt svårtydda. Jag tror att de här proverna har börjat tas mer sällan, säger Glader.
Eftersom provresultaten är svåra att läsa av anser Glader att det inte borde gå så långt som till att tas prover.
- Sväng på steken och gör rätt från början i stället. Låt inte pengarna styra utan satsa på kvalitet. Bygg rätt eller gör en ordentlig fastighetsgranskning vid renovering.
Har vi blivit för dåliga på att bygga hus?
- Nej det har vi inte. Byggarbetare har kunskapen om hur man ska bygga rätt men pengarna får styra allt för mycket.