En stark företagaranda och industri sammanför Jakobstadsregionen med Gnosjöregionen i Sverige. Den här veckan har 14 beslutsfattare från Småland bekantat sig med företag, utbildare och politiker i Jakobstadsnejden.
Målet med besöket var att se hur två så likadana regioner kunde samarbeta och utbyta kunskap.
- Resan överträffade våra förväntningar. Vi är så lika men ändå olika. Ni har lyckats bättre än oss i Sverige med att ordna utbildningen med sikte på att få jobb, säger kommunalråd Niclas Palmgren från Gislaved i ett pressmeddelande.
Resan överträffade våra förväntningar. Vi är så lika men ändå olika.Samarbetet mellan regionerna började ifjol, när man upptäckte likheterna mellan regionerna efter ett tips av innovationsprofessor Kaj Mickos. I januari besökte representanter för utvecklingsbolagen Concordia och Kosek samt Yrkeshögskolan Centria Gnosjöregionen.
- Våra regioner har samma styrkor och svagheter. Vår region har fem kommuner, deras fyra, säger stadsdirektör Mikael Jakobsson i Jakobstad.
Exportindustrin utgör ungefär hälften av Jakobstadsregionens näringsliv, i Gnosjöregionen ungefär 40 procent. En gemensam utmaning är till exempel hur man ska få unga att bli kvar i regionen.
"Gör-det-själv" i båda regioner
Nästa steg blir nu att hitta konkreta samarbetsformer.
- Er region har samma anda som vår. I Sverige pratar man ofta om Gnosjöandan, som fick sin början på 1800-talet. Den handlar om att konkurrerande företag samarbetar eftersom man inser att det gagnar bägge parter, säger Palmgren.
Enligt Palmgren fick svenskarna nu höra liknande historier från Jakobstadsregionen, till exempel inom den lokala båtindustrin. Gemensamt var också en sorts gör-det-själv-anda som finns på orterna. Utöver samarbete mellan företag hoppas man också kunna samarbeta kring EU-projekt framöver.