Biograferna i Österbotten mår bra, det konstaterar Klas Fransberg på Filmcentret Botnia. De dyra investeringar som biograferna gjorde för några år sedan har visat sig vara lyckade, framför allt för de små biograferna.
Små biografer har på några år mångdubblat antalet besökare - mycket tack vare övergången från analog till digital teknik. Denna bedömning för Klas Fransberg som är ordförande för Filmcentret Botnia.
- Österbottniska biografer mår relativt bra, det går fortfarande mycket folk på bio. Orsaken är ju digitaliseringen som ger små biografer att premiärvisa film samtidigt som stora biografer i städerna, säger Fransberg.
För fem år sedan var reaktionerna kring biografernas digitalisering inte lika munter. Då väntade dyra investeringar och således packade många små aktörer ihop filmutrustningen.
Lättnad för små biografer
I Kristinestad driver Tero Heino Bio Dux. Han införskaffade digital utrustning till biografen, och resultatet är positivt.
- För de små biograferna underlättade digitaliseringen. Om vi innan det hade cirka 2000 besökare per år har vi nu närmare 5000. Vi kan visa stora filmer när alla andra gör det, säger Heino.
Bättre ljud och bild verkar ändå inte vara en förutsättning för fulla salar. På Bio Rex i Karleby är delägare Kaj Indola aningen oroad. Han blickar bakåt och minns år 2012 som ett bra bioår. Besökarsiffrorna steg till 41 000. Under senare år har besökarantalet sjunkit till 30 000.
- Digitaliseringen var en lättnad för vi som är små biografer. Men nu kommer det för många nya filmer i stället. Det är för många nya filmer och för få besökare, säger Indola.
Landsbygdsbiografer är inget hot
Biografer i städer kontra landsbygdsbiografer skapar en konkurrenssituation som gynnar de små biograferna, menar Klas Fransberg. Landsbygdsbiografernas popularitet kan ändå inte rubba de stora biografernas position.
- Om man ska välja mellan hårda träbankar i en UF-lokal och sköna stolar i en biograf vinner nog den sista alla gånger. De kan bjuda på en helt annan upplevelse, säger Fransberg.
På Gloria i Vasa är Pete Nieminen inte oroad över landsbygdsbiografernas ökade popularitet. Enligt honom är det endast positivt med mera utbud och att de som vill se film inte behöver köra långa vägar för att se en film.
- Nej jag ser inte små biografer som något hot överhuvudtaget. Däremot är det bra att till exempel barn får se film på hemorten och det håller liv i landsbygden, säger Nieminen.
Svenska Österbottens förbund har införskaffat en mobil biograf som föreningar kan hyra. Klas Fransberg tycker det är intressant eftersom det finns en stark tradition av österbottniska föreningar som håller på med biografverksamhet.
- Digital teknik ger dig möjlighet att ta del av en filmpremiär oavsett var du bor. Utrustningen är lätt att transportera och kan sättas upp var som helst. Filmen kommer på en liten hårdskiva istället för 3600 meter långt analogt band, säger Fransberg.