Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35732

Hundratals kilo arsenik rinner ut i Östersjön – myndigheterna är inte oroliga

$
0
0

Tiotals industrianläggningar i Finland släpper ut arsenik i Östersjön. Det är oklart vilka konsekvenser det får för havsmiljön.

- Arsenik är ett mycket komplicerat ämne och giftigheten påverkas av bland annat salt-, fosfor- och syrehalt säger Martin Lodenius som är docent i miljövetenskaper vid Helsingfors Universitet.

Docent Martin Lodenius/Helsingfors universitet/Miljövetenskapliga instutionen
Docent Martin Lodenius Docent Martin Lodenius/Helsingfors universitet/Miljövetenskapliga instutionen Bild: Yle/Malin Ekholm
Man vet en hel del om arsenikhalter i grundvattnet och speciellt när det är frågan om brunnsvatten.

- Det man vet om arsenik i till exempel grundvatten kan inte implementeras på Östersjön i och med att det är frågan om så olika vatten, säger Lodenius.

Hur mycket är mycket?

I Finland begränsas arsenikutsläpp genom miljölov främst när det gäller utsläpp i luften. Samtidigt rinner över ett och ett halvt ton arsenik ut i hav och sjöar utan att myndigheterna kräver någonting annat än att utsläppen följs upp och rapporteras till det europeiska utsläppsregistret E-PRTR.

De senaste uppgifterna om arsenikutsläpp i E-PRTR är från år 2012. Då släppte 26 industrianläggningar ut 1,6 ton arsenik i vattendrag i Finland. 900 kg släpptes ut direkt i Östersjön, resten i andra vattendrag. Utanför Kotka släpper ett enda pappersbruk ut nästan 400 kg arsenik i året i Finska viken.

Arsenikutsläpp 2012. Tryck på punkterna för mer information. Källa: E-PRTR.

Ovetande experter

Vad är arsenik?

Arsenik (As) är en halvmetall som förekommer naturligt i berggrunden och som är giftig främst när den förekommer i oorganisk form. Arsenik är giftigt för människor och kan orsaka cancer i bland annat lungor och urinblåsa.

Yle Nyheter kontaktade över trettio olika sakkunniga. Trots det fick vi inget entydigt svar på frågan om det årliga utsläppet på 1,6 ton arsenik är mycket och hur arseniken påverkar Östersjön.

PÅ NTM-centralerna och regionförvaltningsverken hänvisade tjänstemännen oss till Finlands miljöcentral och på miljöcentralen blev vi ombedda att kontakta miljöministeriet.

Forskare hänvisade till varandra eller till studier gjorda på helt andra vatten än Östersjön.

Det vi däremot har fått veta är att man tror att arsenikutsläppen inte borde vara farliga. Det finns ändå ingen data om hur arsenik påverkar Östersjön och ingen mäter heller kontinuerligt arsenikhalterna i vattnet.

- Det är sant att man inte tar prover på tungmetaller i havsvattnet, men vi följer med åar och åmynningar och vi utgår ifrån att tungmetallerna späds ut rätt så kraftigt när de når havet, säger Jaakko Mannio som leder den arbetsgrupp som jobbar med skadliga ämnen på Finlands miljöcentral.

Få prover på Östersjöfisk

På Miljöministeriet har man inte heller varit intresserad av att följa upp hur och om arsenik kan vara skadligt för Östersjön.

- Eftersom det inte har förekommit uppgifter om höga arsenikhalter i till exempel fisk så har vi inte sett att det skulle finnas någon fog för oro säger miljöråd Airi Karvonen.

- Vilka uppgifter är det ni menar?

- Enligt data vi har fått från Evira borde det inte förekomma arsenik i Östersjöfisken svarar Karvonen.

Faktum är att livsmedelssäkerhetsverket Evira senast tog prover på Östersjöfisk i början av 2000-talet. Då var det frågan om tre prover på strömming och två på lax. Bara de sammanlagda halterna av arsenik undersöktes.

Eviras undersökning gjorde alltså inte skillnad på den giftiga oorganiska och mindre giftiga organiska arseniken. Arsenikhalten i fiskproverna var i medeltal 4 milligram/kg, och man utgår ifrån att det var mest organisk arsenik.

Sverige vill ha riktlinjer

Laboratorium vid Helsingfors universitet/Miljövetenskapliga institutionen i Vik
Laboratorium vid Helsingfors universitet/Miljövetenskapliga institutionen i Vik Bild: Yle/Malin Ekholm
En orsak till att finska myndigheter varit så ointresserade av arsenik är att arseniken inte finns med på den lista av prioriterade skadliga ämnen som finns i EU:s vattendirektiv.

År 2013 förnyade EU vattendirektivet och listan på ämnen som länderna ska fästa extra uppmärksamhet vid utökades från 33 till 45. Arsenik är inte ett av de här ämnena men alla länder kan fritt utöka listan.

I Sverige vill man bli bättre på att övervaka arsenikutsläpp.

- Vi har tagit fram nationella riktlinjer för arsenik eftersom de svenska länen önskade det, säger Ann-Sofie Wernersson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten i Sverige.

De svenska miljömyndigheterna har kommit fram till att det utöver den naturliga bakgrundshalten ska få finnas 0,5 mikrogram/liter arsenik i hav och sjöar. Om gränsvärdet överskrids bör orsaken utredas.

I Östersjön beräknas bakgrundshalten vara ungefär 0,2 mikrogram/liter arsenik vilket betyder att allt över 0,7 mikrogram/liter är för högt enligt de svenska gränsvärdena.

- Överstiger värdena de vi har tagit fram förekommer risk för att organismer tar skada och att gifterna finns i fisk, säger Wernersson.

Arsenikutsläpp i Finland 2012

I Finland finns det inga gränsvärden för arsenik i vattendrag. För dricksvatten är gränsen 10 mikrogram/liter.

Höga halter i Finska viken

För de finska havsområdenas del finns väldigt lite mätningar på just arsenik men de mätningar som gjorts tyder på höga halter.

I Finska viken uppmättes år 2006 så höga nivåer som 3,7 mikrogram/liter, alltså klart över de riktlinjer som svenskarna föreslår.

Förutom att man inte varit intresserad av att mäta arsenikhalterna i havsvattnet så finns det knappt några undersökningar från Östersjön om hur arsenik som släppts ut påverkar vattenmiljön.

Den rapport som de svenska miljömyndigheterna baserar sina gränsvärden på är ursprungligen brittisk.

Problemet med den internationella forskningen är att det då handlar om världshav med helt andra salt- och syreförhållanden än Östersjöns. I och med att arsenik är en halvmetall spelar just salt och syre stor roll för hur den reagerar, men hur läget är i Östersjön och Finska viken verkar ingen veta.

Oroväckande med beslut utan underlag

Det kan mycket väl hända att Östersjöns arsenikhalter inte är något att oroa sig för. Det som är oroväckande är att våra miljömyndigheter på utgår ifrån att arsenikutsläpp inte innebär någon risk utan att ha någon vetenskaplig grund för antagandet.

- Det kan naturligtvis leda till obehagliga upptäckter, att arsenik har en större effekt än vad man har räknat med. De beräkningar som man har gjort är rätt så diffusa, de har inte grundat sig på någon omfattande forskning, säger docent Martin Lodenius vid Helsingfors universitet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 35732

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>