Alla kommuner har kritiserat vårdreformen, både små och stora kommuner. Inte att undra på, den kommer att slå ett hål i kassan speciellt i små kommuner.
För Kristinestad kommer den att innebära att staden får nästan 4 fyra miljoner euro i tilläggskostnader för specialsjukvården och primärhälsovården.
- Det här betyder inte att kommuninvånarna har haft sämre service, utan tvärtom. Just nu ligger kostnaderna i Kristinestad under landets och distriktets medelnivå. I och med vårdreformen ska kostnaderna ska harmonieras i hela landet, vilket betyder att kostnaderna kommer att stiga, men servicenivån kommer inte att stiga, utan vi får vara nöjda om den hålls på samma nivå. Troligtvis kommer den att, kanske inte försämras, men inskränkas, säger Patrick Ragnäs, stadsfullmäktiges ordförande i Kristinestad.
Det är inte bara Kristinestad som kommer att drabbas av en tilläggskostnad, utan alla mindre kommuner och Sydösterbotten kommer att drabbas på motsvarande sätt.
Känns i budgeten
- Summan på fyra miljoner är stor. Den känns i budgeten. Vinnarna i den här reformen är de större städerna, säger Ragnäs.
Kristinestad har framför sig en budgetinbesparing på närmare en miljon euro jämfört med 2014. Stadsstyrelsen tillsatte i höst en balanseringsgrupp i höst för att hitta sätt att komma till rätta med det här.
- Gruppens viktigaste uppdrag kommer att vara att få ner de löpande kostnaderna för kommunen och se över hur man kan effektivera olika verksamheter och göra inbesparingar.
För sent att stiga tidigt upp
Att Kristinestads ekonomi är i obalans hänger ihop med att hela landets och hela Europas ekonomi är i obalans.
- Man kan säga på det viset att man borde göra effektiveringsåtgärder medan tiderna är goda. Det har vi inte gjort in Kristinestad eller på många andra håll. Nu är ekonomin på väg neråt i hela samhället och nu är det för sent att börja fundera på vad man ska göra. Men nu är vi tvungna att göra det och vi måste helt enkelt anpassa munnen efter matsäcken.
Huruvida en av de framtida åtgärderna kommer att bli permitteringar kan Ragnäs inte svara på direkt i detta skede, men han och övriga beslutsfattarna i Kristinestad är överens om att permitteringar inte är någon besående lösning på en kommuns ekonomiska läge.
Kommer det att bli aktuellt med skattehöjningar?
- Det kommer troligen att diskuteras. Jag tror personligen att det kommer att bli aktuellt med en skattehöjning för Kristinestad nästa år.
Hur ser det ut på investeringssidan?
- Högst upp på prioriteringslistan har vi ett nytt daghem i Kristinestad och det kommer att genomföras så snart som möjligt. Sedan har vi ett par andra saker, till exempel svenska högstadiet och lågstadiet i Kristinestad har vi också olika lösningar på. Vi har ingen slutlig lösning för något av de här, men planeringsanslagen håller på att utnyttjas. Vi kommer att ta beslut på det här inom kort.