Mikko Ollikainen kartlägger under hösten de förtroendevaldas, kommunernas och organisationernas uppfattning om vårdreformen, grundtonen är ytterst kritisk så här långt.
Rapporten skall vara klar för jul och kartläggningen har skett parallellt med att kommunerna avger sina utlåtanden till social-och hälsovårdsministeriet.
Förtroendevalda är ytterst kritiska till vårdreformen
Mikko Ollikainen skriver i sin mellanrapport att kritiken har varit konstant och den gäller både städer och små kommuner inom vårddistriktet.
Den största oron bland förtroendevalda har gällt närservicen och hur den skall fungera i framtiden, oron för centralisering är stor. I sjukvårdsdistriktets norra del är de förtroendevalda också bekymrade över möjligheten att fritt välja vård i ett annat vårdområde i framtiden.
De flesta förespråkar Åbo vårdområde
I Vasa sjukvårdsdistrikt finns 13 kommuner och 11 av dem förespråkar Åbo som huvudort.
Alla kommuner har inte kunnat ge tydliga svar kring själva produktionsområdestillhörigheten.
Mikko Ollikainen konstaterar i sin rapport att Malax, Korsnäs, Kask och Larsmo är kommuner där man vill att vården skall fortsätta enligt nuvarande praxis. Det här gäller också Närpes men där kan man tänka sig att K5 kunde stå för tjänsteproduktionen.
Nykarleby och Kristinestad stöder ett österbottniskt produktionsområde i form av en samkommun, Korsholm och Vörå stöder också enligt Ollikainen ett österbottniskt produktionsområde men på det viset att kommunen skulle stå för primär-och socialvården inom sitt område.
Vasa och Jakobstad vill båda bilda ett produktionsområde och Pedersöre vill höra grannarnas tankegångar och utesluter inte olika alternativ.
Närservicen prioriteras högt
Närservicen och speciellt åldringsvården prioriteras högt i kommunerna.
Centralsjukhusets status är också viktig för kommunerna och servicen bör inte försämras. I Jakobstadsområdet är frågan om samjouren högst prioriterad. I Syd-Österbotten bekymrar man sig över hälsostationens framtid.