Vasa sjukvårdsdistrikts styrelse vill inte att personalen i de nya vårdområdena ska ha något uppsägningsskydd på fem år. Det är en tokig praxis, säger styrelseordförande Hans Frantz (Sfp).
Styrelsen behandlade på måndagen sitt utlåtande till SOTE-reformen. Styrelsens utlåtande gick enligt föredragningen, förutom punkten rörande det nya vårdområdets personal och deras uppsägningsskydd.
Enligt förslaget till lagen om ordnandet av social- och hälsovården ska personalen inte skyddas på samma sätt som de görs vid kommunsammanslagningar, det vill säga med ett uppsägningsskydd på fem år.
Styrelsen beslöt att gå på samma linje, även om det ursprungliga förslaget tog ställning för ett uppsägningsskydd.
- Majoriteten ansåg att man inte ska ha ett uppsägningsskydd på fem år som vid kommunsammanslagningar, säger ordförande Hans Frantz.
- Det är en tokig praxis. Ponera att Laihela skulle gå ihop med Vasa. Då skulle personalen igen få ett skydd på fem år, säger Frantz.
Han hänvisar till att hela Vasa stads personal fick ett femårigt uppsägningsskydd senast 2013 när Vasa och Lillkyro gick samman.
Nu vill alltså majoriteten av sjukvårdsdistriktets styrelse (rösterna föll 9-2) undvika samma praxis i de nya vårdområdena.
Utlåtandet om SOTE-reformen är överlag negativt. Bland annat konstateras att "Förslaget inskränker också befolkningens demokratiska rättigheter att besluta om servicen" och "Förslaget inskränker på kommunernas grundlagsenliga rätt till självstyre".
Sjukvårdsdistriktets arbetsdryga vecka fortsätter i morgon, tisdag, med fullmäktiges seminarium om hjärtkirurgin. På onsdag möts den så kallade hjärtgruppen för att försöka nå enighet om rapporten om hjärtkirurgins framtid.