Just nu pågår en landsomfattande cykelkampanj bland personalen på vård- och rehabiliteringsanstalterna. Stafetten började redan förra lördagen i Rovaniemi och nu har den nått Österbotten.
Från Nykarleby sjukhem startar en stafett mot Seinäjoki i dag, och från Geritrim, sjukhemmet i Kristinestad, cyklar deltagarna söderut mot Björneborg. Fem vårdare delar på sträckan Kristinestad-Björneborg. Första växlingen sker i Härkmeri. Stafetten avslutas nästa vecka i och med sjukhemsdagarna i Helsingfors.
Men den här kampanjen vill Förbundet för vård- och rehabiliteringsanstalterna, Hokuli ry, fästa uppmärksamhet vid rehabilitering. Temat är "rehabilitering lönar sig alltid"
- Det hänger ihop med den pågående hälsovårdsreformen, där vi är måna om att man inte ska glömma bort sjuk- och brödrahemmen, som har 25 års erfarenheter av rehabiliterande verksamhet. Vi vill vara med när man utformar de nya vårdkedjorna i reformen, säger Tony Westerlund, direktör för Geritrim i Kristinestad.
Specialkunnande bör tas tillvara
De traditionella sjuk- och brödrahemmen inrättades för krigsinvaleder och krigsveteraner. När de minskar i antal frigörs platser även för andra som behöver rehabilitering. De som jobbar med rehabilitering vill gärna att deras specialkunnande ska tas till vara för att minska belastningen på till exempel bäddavdelningar och institutioner.
- Får man inte snabb rehabilitering och en snabb vårdinsats efter till exempel en olycka, så ökar risken att man förblir i behov av vård. För äldre som blir liggande länge ökar risken för att de institutionaliseras och blir liggande på något boende eller bäddavdelning.
Speciellt när det gäller äldre som inte får möjligheter att röra på sig och använda sina muskler, är risken stor att muskelmassan förtvinar.
Över 75-åringar fördubblas
Enligt statistiken kommer antalet personer som är över 75 år att fördubblas i Kristinestad. Situationen är motsvarande också i många andra kommuner.
- Det här är något som man i hela Finlands måste ta ställning till och i reformen försöker förbereda sig för. Jag tror att vi kommer att behöva ta en lite större roll för våra föräldrar och äldre i framtiden. Samhällets resurser kommer inte med nuvarande strukturer och metoder att kunna upprätthålla ett motsvarande system. Det är uteslutet, säger Westerlund.
Westerlund säger också att det är viktigt att se till att det finns goda förutsättningar för dem som vill bo hemma att kunna göra det. Där gäller det för anhöriga och hemhjälpen att notera förändringar i den äldres förmåga att klara av vardagssysslor så att rehabilitering och förebyggande åtgärder kan sättas in i tid.