![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1084,h_610,c_crop,x_0,y_78/w_360/v1409231115/14-svyle-18843253ff28a845988.jpg)
I somras dog en person i Nedervetil, Kronoby, i väntan på ambulansen. Det tog mer än 40 minuter för ambulansen från Karleby att nå fram.
Fallet har lett till en diskussion om ambulansberedskapen i Kronoby kommun. Enligt kommunstyrelsens Göran Strandvall (KD) har ambulansreformen inneburit att vården i Kronoby har blivit sämre och dyrare.
- Det känns lite bittert att mindre än tio kilometer bort fanns en ambulans men ingen personal, säger den avlidna personens svärdotter om händelserna en natt i somras.
Personen bodde alltså relativt nära brandstationen i Nedervetil där ambulansen finns. Men efter reformen vid nyår finns personal att tillgå bara 12 timmar per dygn, i stället för dygnet runt som det var tidigare.
Ingen vet om personen kunde ha klarat sig ifall hjälp nått fram snabbare. Men så här får det i alla fall inte gå till, anser Kronobypolitikern Göran Strandvall (KD).
- Vi upplever det som att ambulansutryckningen inte är så snabb. För varje minut som går försvåras rehabiliteringen och det blir mer lidande för patienten, säger Strandvall.
Han har själv varit med om att en kyrkobesökare i Kronoby centrum fick vänta på ambulansen i mer än en halvtimme.
Statistiken visar brister
Före ambulansreformen betalade Kronoby kommun kring 170 000 för ambulansverksamheten. I dag är summan nästan dubbelt så stor medan beredskapen i Nedervetil har krympt.
- Man kan inte vara riktigt nöjd med det, säger Strandvall.
Redan i april föreslog förstavårdschefen Oskar Hagström att beredskapen i Nedervetil ska höjas. Statistiken visade att man inte når patienterna tillräckligt snabbt. Så är det fortfarande.
- Vi har nu ett halvt år bakom oss med det här systemet och statistiken visar exakt samma sak. När vi ser på väg 13 och ett område från Karleby till Vetil borde vi höja beredskapen nattetid. Där möter vi inte patienterna tillräckligt snabbt, säger Hagström.
Men sjukvårdspolitikerna ändrade förslaget i juni. Nedervetil togs bort från listan över orter som skulle få höjd beredskap.
Stefan Högnabba (SFP) sitter i sjukvårdsdistriktets styrelse och flera privatpersoner har kontaktat honom angående ambulansen. Han säger ändå att man inte ska dra för långtgående slutsatser av några enskilda fall. Enligt honom var sommarens beslut det bästa möjliga utgående från de ekonomiska ramarna.
- Problemet är att alla som är med och betalar har satt en nollinje. Vi ska ordna verksamheten med de medel vi har. En möjlighet är att få beredskap 24/7 i Nedervetil. Men det betyder att någon annan blir utan.
Kronobyborna gick med på beslutet
Ingen av ledamöterna från Kronoby i sjukvårdsdistriktets styrelse eller fullmäktige har lämnat in avvikande åsikt vad gäller sommarens beslut.
- Kronobypolitikerna försöker nog påverka hela tiden. Men för att vi ska få det bättre så måste någon annan få det sämre, och det handlar om att området ska dra jämnt, säger Högnabba.
Om politikerna höjt beredskapen i Nedervetil skulle den i stället ha sänkts i Kaustby.
Beror din aktivitet på att du bor i Terjärv och har lika nära om inte närmare till Kaustbyambulansen?
- Jag har varit med så länge att jag försöker se hela området och inte bara dra hemåt. Jag vill se det som en helhet och de där enskilda fallen kan ju komma varsomhelst, säger Högnabba.
Ambulansberedskapen i Karlebyregionen ska ses över igen i slutet av året. Men utgångspunkten är fortfarande att kostnaderna inte får öka.
I våras skrev över 1000 personer under en namnlista för att höja beredskapen för Nedervetilambulansen.
Läs också:
Nedervetil kan få ambulans dygnet runt
Nedervetil får inte ambulansberedskap dygnet runt
Ambulansen ska iväg inom en minut