Polisen ska alltid rycka ut om en skola eller en större grupp människor hotas. Det säger kommissarie Mika Jylhä på Österbottens polisinrättning efter att det blev pådrag vid Vasa Övningsskola på tisdagen.
Ett e-postmeddelande som uppfattades som hotfullt hade sänts till föräldrar och flera av skolans lärare. Jylhä säger att det egentligen inte var fråga om ett hot, men då polisen fick larm var det bara att åka ut.
- När det gäller skolhot så tar vi det alltid på allvar. Har vi en sådan situation följer vi en viss verksamhetsmodell. Först när vi vet att det inte är ett riktigt skolhot så blåser vi av situationen, säger Jylhä.
Polisen fick larm om det misstänkta hotet mot Vasa Övningsskola via nödcentralen. Men om polisen själva hade haft möjlighet att läsa brevet skulle man ha bedömt situationen som ofarlig, säger Jylhä. När det gäller uppståndelse och missförstånd av det här slaget är det viktigt att informera påminner Jylhä.
- Gå ut med så öppen och tydlig information som möjligt. Folk är känsliga med all rätt. Det är klart att man skall ha en låg tröskel för att meddela om det föreligger ett hot. Men man skall hålla sig till fakta och inte förstora en situation som man inte känner, säger Jylhä.
Ovanligt med hot
Hot mot skolor är ovanliga och polisen i Österbotten har inte haft ett enda alarm om skolhot sedan skottdramat i Kauhajoki hösten 2008. Däremot finns det situationer där våld och bråk förekommer i skolor som polisen fått ingripa i.
- Som tur ser det lugnt ut i hela landet, säger Jylhä.
Trots att hot mot skolor är sällsynta har polisen en full beredskap att klara av en dylik situation och kan snabbt kalla in mer folk om det behövs. Det finns alltid en minimistyrka i arbetet med vars hjälp polisen i princip klarar av allt som kommer emot konstaterar Mika Jylhä.
- Vi har också system för att mobilisera mera folk om det behövs beroende på hur olika situationer utvecklas. Vasa har en minimistyrka och sedan har Karleby och Jakobstad minimistyrkor och likaså Seinäjoki och vi är en och samma inrättning. Först använder vi våra egna resurser som är på jobb och vartefter bygger vi ut om det behövs, säger Jylhä.