Regeringens löfte om att åtgärda bristen på svenskkunnig personal till nödcentralerna genom en utbildning i Vasa tas på orten emot med stor glädje.
- Vi har ypperliga kunskaper för att organisera utbildningen hos oss, säger Kai Paldanius som är biträdande chef vid Österbottens nödcentral.
Enligt Paldanius skulle en utlokaliserad utbildning i Vasa kunna göra rätt mycket för att förbättra situationen.
- Det är absolut inget fel på den nationella utbildningen i Kuopio, men det är ett faktum att orten inte har lockat särskilt många svenskspråkiga, säger Kai Paldanius.
Österbottens nödcentral har profilerat sig som landets mest tvåspråkiga och enligt Paldanius har det har varit en kamp att kunna hålla fast vid den hedersbetygelsen.
- Det som har underlättat en aning för oss är att det finns så många arbetslösa poliser just nu så vi har hittat tvåspråkiga vi kunnat anställa, om man nu får säga en sådan sak högt, säger Kai Paldanius.
Enligt Paldanius hade man stora förhoppningar om en utbildning i Vasa redan för två år sedan, men då placerades den extra utbildningen efter armbrytning vid polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Den här gången, då regeringen beviljat tilläggsmedel uttryckligen för en utbildning i Vasa, vågar Paldanius tro att det faktiskt blir av.
- Regeringen brukar kanske bevilja de pengar som behövs men sällan öronmärka dem för att användas på någon särskild ort, så den här gången känns det annorlunda, säger Paldanius.
Han tillägger:
- Vårt behov av den här utbildningen är stort och det har fått erkännande, dessutom är Vasa ett klokt val eftersom vi har allt som krävs för att organisera utbildningen rent praktiskt.
Resultatet av många års arbete
Också bland politikerna i Vasa har regeringens nyhet väckt positiva reaktioner.
- Den här utbildningen är något vi har jobbat länge för i regionen och det är verkligt glädjande att den nu blir verklighet, säger Joakim Strand som är ordförande i Vasa stadsfullmäktige.
För två år sedan var Vasa stad beredda att träda in som medfinansiär för en utbildning i Vasa, men planerna gick om intet då Tammerfors fick utbildningen. Den här gången säger även Strand att han litar på regeringens löfte om Vasa som placeringsort.
- Jo, det gör jag. Det här handlar ju om lagstadgade rättigheter och vi vet alla hur viktigt det är att få tala sitt eget modersmål då man befinner sig i en nödsituation, säger Joakim Strand.