Choklad, musik, böcker och vackra dukningar är inslag när Sari-Milla Ingves ordnar årets romantikvecka i Kristinestad. Romantikveckan startade då Kristinestad fick cittaslowstatus, som ett led i presentationen av det goda livet i staden.
Marja-Liisa Hohenthal höll öppningstalet på biblioteket i Kristinestad.
- Det allra finaste och värdefullaste är det att man är snäll och omtänksam. Vi behöver alla omtanke och vi blir glada när någon visar vänlighet, sade Hohenthal och berättade om en hjälpsam yngling i Närpes, som med hjälp av gps lotsade paret Hohenthal till vänner då de inte visste exakt var de bodde.
Inga svanar eller rosa hjärtan
På stadsbiblioteket finns också den här veckan romantiska fotografier av Tarja Boström.
- Det är alltid besvärligt när man får till uppgift att fylla en vägg med romantiska bilder. Vad är romantiska bilder? Vi diskuterade det här i går på (konstföreningen) Spectra och kom fram till att det är i betraktarens öga. Men jag har i alla fall inte några rosa hjärtan eller några svanar med halsarna ihop som bildar ett hjärta. Sådana bilder har jag inte. Men jag fick ett hjärta av en torkad tulpan. När jag svängde den upp och ner blev det ett hjärta, säger Tarja Boström.
Kristinestadsborna Sari-Milla och Kaj-Christer Ingves arrangerar romantikveckan, i år för tredje gången. Till öppningen på biblioteket fick var och en ta med sig tips på böcker som har berört och berikat.
- Nu försöker vi hitta böcker som passar cittaslowtemat och romantikveckan. Det är inte så enkelt. Jag var själv också och tänkte köpa en bok men det var inte så enkelt att hitta den rätta boken. Men då tog jag en bok som passar bra till äktenskapet. Jag har inte läst den ännu, men jag hoppas att jag någon gång har tid att göra det, säger Sari-Milla Ingves.
När hon har rört sig på stan har hon passat på att fråga dem hon träffat på om deras boktips, bland andra stadsdirektören Ritta El Nemr.
- Riitta El Nemr tipsar om boken Nytt liv med riktig mat. Maten spelar ju en stor roll, vad vi äter och hur vi äter, säger Sari-Milla Ingves.
Film och chokladbakverk
Cameron Roget gästspelar i fotbollslaget Sporting Christina i sommar. Hans definition av romantik ser ut så här:
- Romantik för mig är att se romantiska filmer och äta fantastiska chokladkakor tillsammans med någon speciell, säger Cameron Roget från San Diego i Kalifornien.
Hur det är med det speciella sällskapet vet vi inte, men choklad ska han i alla fall inte behöva vara utan. Paret Ingves öppnar mot slutet av veckan i sedvanlig ordning ett romantiskt chokladcafé på sin gård på Strandgatan. Det är Kaj-Christer som står för bakandet.
- Vi har åtminstone en nyhet med både mörk och vit choklad. Den är väldigt söt, så en liten bit är nog, säger Kaj-Christer Ingves.
Kaj-Christer Ingves började odla sitt intresse för att baka när han gjorde det mest på prov en gång och folk tyckte om det han hade lagat.
Vad är sambandet mellan choklad och romantik?
- Det är nog att man kan njuta av någonting gott och underbart, säger han.
Vill man njuta av choklad på ett lite annat sätt kan man också pröva på chokladmassage under veckan.
Nytt för årets romantikvecka är en basar i bonderomantisk miljö på Hemslöjdsgården och vid Kulturhuset Dux.
- Det är roligt att det är mycket ekoprodukter, handarbeten, keramik och höstens skörd och också sylt, honung och köttprodukter, säger Sari-Milla Ingves.
Föreläsning i cittaslow-anda
I år ordnas ingen separat cittaslow-vecka i Kristinestad, utan romantikveckan är samtidigt också ett inslag i cittaslow-temat. Därför vill Sari-Milla Ingves gärna lyfta fram föreläsningen Hidasta elämää - olet jo perillä, som handlar om meningen med att leva ett långsamt liv, för man är ju redan framme.
Föreläsningen går på finska men Marja Vihervaara som föreläser talar också svenska.
- Den här föreläsningen är riktigt cittaslow. Vi måste börja fundera. När jag tittar på människor här runtomkring, om jag går till jobbet eller någon annanstans, så ser jag att alla har bråttom. När man frågar om någon kan tänka sig att göra något så svarar de nej, nej, nej jag har så bråttom. Kanske den här föreläsningen kan visa väg. Vi kanske börjar fundera mera på den saken, säger Sari-Milla Ingves.
Liten budget
Hur har Kristinestadsborna tagit till sig romantikveckan och romantiken?
- Det har varit mycket positivt. Jag får ofta höra när någon träffar mig att "nu blir det romantik". Men vi inte har så mycket pengar för evenemanget, så det har varit jobbigt med marknadsföringen. Det är många som säger att de inte vet om den här veckan. Vi måste bli bättre på det nästa år, säger Sari-Milla Ingves.
Budgeten är bara 1500 euro och det ska räcka till både marknadsföringen och eventuella arvoden för dem som ställer upp. Men Sari-Milla Ingves gläds åt talkoandan och att företag har gått in med stöd. Men för det huvudsakliga arrangemanget står Sari-Milla och Kaj Christer Ingves.
- Turismen i Kristinestad har hjälpt oss, och andra runtomkring som ställer upp och har olika evenemang gör det största jobbet. Vi har alla jobbat hårt för att få den här veckan.
När veckan avslutas på söndag tar det inte länge förrän Sari-Milla och Kaj-Christer börja funder på nästa år. Men det är först mot våren som planeringen tar fart på riktigt, då de också kan börja involvera andra.
- Våren är jättebra i Kristinestad då människorna har vårkänslor. Då passar det bra att börja planera romantikvecka, säger Sari-Milla Ingves.