Det är livat både på stranden och i vattnet vid Kronvik simstrand i Sundom, Vasa. Simskolan lär ut simteknik, livräddning och sätter en grund för barnens förhållande till vatten för resten av livet.
Solen gassar mot en skimrande vattenyta och värmer sanden som barnen springer på. Här yr sanden ständigt när barfotafötter springer runt i leker och skapar ett damm av sand som aldrig verkar lägga sig.
Här om någonstans gjuter simskolan grunden för livet när det gäller simkunskap och sjövett. På simstranden i Kronvik i Sundom, Vasa har Elsa, 6 år, och Miro, 8 år, precis kommit till dagens simskola.
- Jag har varit med i simskolan i fyra dagar och har lärt mig att simma ryggsim. Det kunde jag inte förra sommaren!, hojtar Elsa glatt.
- Det bästa med simskolan är ju att man får simma hela tiden. Och vi leker ju en hel del också, säger Miro.
Livräddning och simteknik
Simskolan är för många en självklar del av sommarlovet. Men det är inte bara skoj och lek - för som namnet säger är det ändå en skola. Simskoleläraren Ann-Charlotte Helgas arbetar till vardags som lågsstadielärare men tillbringar sommaren som lärare i simskolan istället.
Helgas säger att livräddning är i fokus i simskolan.
- Ja det är jätteviktigt. Om de faller i vattnet ska de kunna klara sig en liten bit åtminstone. Faller någon annan i vattnet är det livbojen som vi kastar i vattnet. Det är viktiga saker att lära sig, säger Helgas.
Barnen i simskolan får pröva på alla tekniker. ryggsim, bröstsim och crawl. En del moment är mera krävande och utmanande, säger Helgas. Att hoppa med huvudet före från bryggan kräver mod.
- Det handlar om att vara modig och som simskolelärare ska jag vara uppmuntrande i de fall det känns läskigt eller om det inte riktigt går som de tänker sig.
Hur viktigt är det att barn deltar i simskola?
- Mycket viktigt. Det är så viktigt för framtiden att de kan simma och inte är rädda för vatten. Jag jobbar annars som lärare och från skolans håll hinner vi inte simma så mycket. Det är på simskolorna barnen lär sig att simma.