Undersökningen ingår i det nationella VELMU-projektet och visar hur havet mår men fungerar också som grund för exempelvis placering av vindmöllor, muddermassor och farleder. Teamet undersöker havsbotten med undervattenskamera från båt eller genom att dyka.
Det insamlade materialet används av Forststyrelsen och Finlands miljöcentral.
Annica Långnabba, Sabina Långström och Teemu Saari är just nu stationerade på Mässkär utanför Jakobstad. Därifrån gör de båtturer ut till de utvalda platserna och filmar med undervattenskamera.
- Vi sänker ner en vattentät kamera och filmar en minut på var punkt, säger Annica Långnabba som arbetar på Forsstyrelsen. Sen analyserar vi materialet för att ta reda på vilket naturtyp det är och vilken växtlighet som finns. Vi har inte tidigare vetat hur det ser ut under ytan.
En mångfald djur och växter under ytan
Med tanke på det tryck som Östersjön är utsatt för så behöver vi få en uppfattning om hur det ser ut under ytan, säger Långnabba.Dels för att veta vilka arter som finns men också för att kunna rikta skyddet men också för regional och nationell planering.
- Det är en fin natur och det finns en mångfald av växtarter och bottendjur. Det är en helt annan värld under ytan, förutom där det är stenigt. Då ser det precis likadant ut ovanför vattenytan som under den.
En heltäckande bild av havet
VELMU-projektet har pågått i flera år och avslutas under hösten när det insamlade materialet analyseras.
- Miljöcentralen kommer att sammanställa materialet så att vi får en heltäckande bild av vattnet vid Finlands kust, säger Annica Långnabba.