Icke beviljat! Det svaret fick Pedersöres vägmästare Stefan Hellund när han sökte om statsstöd för grundförbättring av fyra enskilda vägar.
Förklaringen är inte svår att finna. Vägdirektör Anders Östergård vid Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) uppger att det ännu för något år sedan fanns 20 miljoner i statliga pengar för enskilda vägar. I år finns 5 och nästa år 3 miljoner varav 2 går till färjorna i Ålands skärgård. En futtig miljon för landets enskilda vägar räcker ingenstans.
- Det är en stor försämring, säger vägmästare Stefan Hellund i Pedersöre.
Normalt brukar Pedersöre få statsstöd för tre eller fyra vägförbättringar per år. Nu blir det ingenting och de 120 väglagen som ansvarar för 273 kilometer enskilda vägar i Pedersöre har uppmanats hålla möte före utgången av juni. Nu får man ta sig en funderare på framtiden. Är det kommunen eller väglagen som tar på sig statens andel, eller låter man helt enkelt vägarna bli sämre?
- Väglagen och kommunen tvingas att sträcka till mera, men kostnadsfördelningen får man diskutera, säger Hellund.
Vägarna inget akut problem i Pedersöre
- Får vi bara vara en självständig kommun sköter vi vägunderhållet som tidigare, säger Hellund.
Med det menar han sladdning, snöröjning och sandning. Där har kommunen inte prutat utan satsar 230 000 euro per år. Och listan på vägar som behöver grundförbättras har man lyckats hålla relativt kort, men nu kan den snabbt bli längre när statsstödet uteblir.
Häromdagen fick vägarna i Pedersöre fortfarande betyget jättebra när tekniska nämnden tog sig en rundtur i kommunen.
Broarna behöver ses över
Broarna är ett annat orosmoment. Brodäcken, grund och rostiga metallkonstruktioner måste åtgärdas. Pedersöre har sökt statsbidrag för 4 av de 23 broarna i kommunen.
Strömmen bro i Östensö behöver förnyas helt och bara den operationen kostar 260 000 euro. Statsstöd har också sökts för Lövö, Sundby och Ytteresse. Här hoppas dock Hellund staten är mera givmild. Broarna är prioriterade hos trafikverket och Hellund hoppas Strömmen bro får statsstöd nästa år.
Utöver det väntar en besiktning av broar utan viktbegränsning. Ifjol höjdes tonnaget på vägarna från 60 till 76 ton och det är osäkert om alla broar klarar de tyngre transporterna. Händer det något, att en bro rasar, är det väglaget som är ansvarigt. Nu borde broarna besiktas för den högre vikten, men kostnaden är 3000 till 6000 euro per bro.
- Vem ska betala, kommunen eller väglaget, frågar sig Hellund.
Sett från ett riksperspektiv började försämringen av det finländska vägnätet 2011. De dåliga vägarna började öka i antal och i dag uppskattar man reparationsunderskottet till cirka 2,5 miljarder euro.