Den 25 maj är det val till Europaparlamentet och Finland ska rösta in 13 ledamöter -s.k. meppar - till parlamentet. Valdeltagandet har traditionellt varit lågt i EU-valet i Finland. I europaparlamentsvalet 2009 utnyttjade bara 38,6 procent av väljarna sin rösträtt.
En snabb rundfrågning på stan i Vasa ger ändå vid handen att det åtminstone bland finlandssvenskar finns ett visst intresse - eller pliktkänsla - inför valet. De flesta tillfrågade säger att de nog tänker rösta i valet nästa söndag.
- Finlandssvenskarna är flitiga väljare, säger statsvetare Claus Stolpe vid Åbo Akademi i Vasa. Att Svenska Folkpartiet i senaste EU-val lyckades få kring sex procent av rösterna är ett tecken på det.
- Alla finlandssvenskar röstar inte på SFP och mängden finskspråkiga som gör det är liten. Det visar på ett starkt valdeltagande bland just de svenskspråkiga, säger Stolpe.
Stolpe hoppas på ett högre valdeltagande också på det nationella planet. Han tror det finns förutsättningar för det.
- Många av de stora partierna har kända namn på kandidatlistorna,det borde locka folk till valurnorna, säger Stolpe.
Ett problem med EU-valet, anser Stolpe, är att folk i gemen inte har särskilt stor kunskap i vad Europaparlamentet faktiskt gör.
- Många har uppfattningen att det är kommissionen som bestämmer.
Men parlamentets makt har stärkts i och med Lissabonfördraget.
- Ett annat problem är sakfrågorna. Det är till exempel inte Europaparlamentet som har fridlyst skarven, det är ett helt finländskt beslut, säger Stolpe.
- Men det är bekvämt för tjänstemän att skylla på Bryssel, säger Stolpe.