I år har Kristinestads gymnasium 86 elever. Ännu i mitten av nittitalet var de fler än 120. Till hösten får man bara 10 nya studerande. Sammanslagning med andra verkar sannolik,men frågan är med vilka?
Kommundirektör Mikko Ollikainen i Malax har kallat skolfolk och beslutsfattare i regionen till ett möte om gymnasiernas framtid.
Också andra än Kristinestad måste se om sina hus. Utbildningsministeriet har planer på att kräva enheter med minst 500 elever. Det här betyder stora sammanslagningar framöver, för de flesta gymnasier i Svenskfinland är små, och många anser att det är onödigt att ta stegvisa lösningar. Ulf Grindgärds var tidigare viceordförande i Svenska utbildningsnämnden i Kristinestad.
Till professionen är han specialutredare vid Österbottens förbund. Han höll och håller fortfarande på ett stort regiongymnasium. Det skulle bestå av nuvarande gymnasierna i Nykarleby, Vörå, Korsholm, Vasa, Petalax, Närpes, och Kristinestad. De sju har redan ett visst samarbete som borde utvidgas.
- Det ska bli en huvudman för gymnasierna, men dock så att det skulle finnas lokala verksamhetspunkter där studeranden åtminstone delvis kunde gå. Den nya tekniken gör att man kan få bra undervisning och sprida den till alla.
Svenskt och finskt ihop?
Per-Elof Boström är nuvarande viceordförande för svenska utbildningsnämnden i Kristinestad. Han vill absolut inte ha ett regiongymnasium.
- En möjlighet som måste utvärderas är om det svenska och det finska gymnasiet i Kristinestad kunde samarbeta mera. För oberoende av vilket gymnasium vi förlorar så är det en serviceförlust för staden.
Dessutom har vi sett inom yrkesutbildningen, att "satelliter" småningom dras in.
Ulf Grindgärds tror ändå att det här kan undvikas om man satsar tid och energi på god planering.
- Då hittar man nog en modell där närvaron finns också på dom små orterna, säger Grindgärds.
Tisdagen den 20.5 möts de sju för att diskutera frågan.