Kronoby kommer även framledes att vara utan finskspråkig skola. Underlaget av elever är för litet, säger bildningschef Leif Jakobsson.
I deceber lämnade Mikaela Dahlbacka in en motion till kommunfullmäktige om att skapa så att säga två skolor i en. En finskspråkig skola skulle samsas om utrymmet med den svenska skolan i Djupsjöbacka.
Den finska skolsektionen hade upp motionen på sitt möte på torsdagskvällen men längre än så kom inte motionen.
- Antalet finskspråkiga ökar i kommunen men inte tillräckligt för att skapa en finskspråkig skola, säger Jakobsson.
Frågan dryftats i flera år
I dagsläget går de finskspråkiga barnen i Kronoby i skola i Kaustby och Karleby. Enligt Jakobsson handlar det om ett par elever per årskurs. Därtill finns det fler finskspråkiga barn men de går i svenskspråkig skola.
- Jag har jobbat elva år vid kommunen och under de åren har vi haft upp det här ärendet ungefär vartannat år. Främst har det varit språkbadsdiskussioner.
Kommer det att skapas en finskspråkig skola i Kronoby inom de närmaste åren?
- Det behövs en stadig tillväxt för att vi skulle kunna skapa en finskspråkig skola. Den kontinuitet av finskspråkiga elever som behövs har vi inte ännu i vår kommun.
Kommunen har tagit del av hur det går i Edsevö i Pedersöre där skolbyggnaden rymmer två skolor, en finskspråkig skola och en svenskspråkig.
- Enligt den information vi fått fungerar den modellen bra men det har också sagts till oss att vi måste hitta den modellen som fungerar för vår kommun. I Edsevö har de också den skillnaden att det är en stor skola med cirka 40 svenskspråkiga elever och 60 finskspråkiga elever.
Motion om språkbad i årskurs 1 och 2
Under den finska skolsektionens möte behandlades en annan motion av liknande art. Peter Albäck hade lämnat in en motion om att man i årskurs 1 och 2 i Djupsjöbacka och Norrby skolor skulle hålla undervisningen på de båda inhemska språken.
Motionen som Albäck lämnat in skulle inte gå att genomföra på grund av lagstiftning.
- Det föll på att läraren inte kan hålla på och byta språk hela tiden under lektionen. Visst det går att göra en stund men inte hela lektionen. Eleven ska få lära sig på sitt eget språk, säger Jakobsson.