Studentorganisationerna är ganska nöjda med regeringens budgetramar. Trots att sparkraven också drabbar studenter och högskolor så kunde det ha gått sämre.
- Det skulle ha kunnat gå värre. Det är förstås beklagligt att det blir nedskärningar, men trots det så är vi rätt nöjda, säger Alexander Lång, styrelseordförande vid Åbo Akademis Studentkår.
"Bättre hälsovård för yrkeshögskolestuderande behövs"
Det finns ändå saker som studentorganisationerna är missnöjda över.
Studentorganisationerna hoppades att regeringen skulle reservera pengar för yrkeshögskolestudenternas hälsovård. Studenterna har redan länge önskat att också de som studerar på yrkeshögskolor skulle få besöka Studenthälsan. I nuläget är det här möjligt endast för de som studerar på universitet.
- Det här är en mycket viktig fråga för oss. I nuläget måste yrkeshögskolestuderande vända sig till den kommunala vården, säger John Nordqvist, styrelseordförande för Studerandekåren Novium.
Enligt Nordqvist är det här är ett orättvist system, eftersom vården varierar beroende på vilken kommun man bor i. Vårdköerna kan också vara långa.
- Det är väldigt viktigt att studenterna erbjuds bra vård. Det gör att man orkar studera i snabb takt och också orkar jobba utan att bränna ut sig, fortsätter Nordqvist.
Enligt regeringens budgetramar kommer staten också att minska på hyresstödet för Studenthälsan. Det här betyder att Studenthälsan kan vara tvungen att dra åt svångremmen. Hur det här påverkar verksamheten är ändå ännu i dagsläget oklart.
Studiestödet under lupp
En av de saker som studentorganisationerna har kämpat för i många år är att studiestödet ska indexjusteras. Det här betyder att studiestödet höjs om levnadskostnaderna ökar.
Efter en lång kamp kommer studiestödet också indexjusteras från och med augusti. Den här glädjen ser ändå ut att bli kortvarig. Enligt rambudgeten ska indexet frysas delvis från och med nästa år.
- Vi hoppas att den här planerade frysningen av indexet kan slopas då tiderna blir bättre, konstaterar Alexander Lång. Vi inser förstås att staten måste spara pengar och att studenterna inte kan undgå de här sparkraven. Men att spara på studenternas välfärd påverkar framtiden, konstaterar Lång.
Högskolornas pengar skärs ner
Även högskolorna drabbas av nedskärningar. Indexhöjningen för högskolorna kommer att sjunka med hälften nästa år.
I praktiken betyder det alltså att högskolorna har mindre pengar att röra sig med. Hur det här drabbar högskolorna är ännu oklart.
Det här är något som oroar studentaktiva.
- Redan nu har många högskolor skurit ner på verksamheten. Det finns en viss gräns för hur mycket man kan spara i utrymmen och administration, säger John Nordqvist.
- Vi hoppas att eventuella nedskärningar inte drabbar undervisningen, fortsätter Andreas Hindrén, vice-ordförande i Noviums styrelse.