Radioaktivt kärnbränsle har fraktats över Kvarken med passagerarfärjan Wasa Express. Det skriver den svenska tidningen Filter.
Efter den uppståndelse som uppstått kring Wasalines transporter av kärnbränsle upphör nu Wasaline med transporterna.
- Jag vill inte att Wasaline ska vara inblandat i diskussionerna om kärnkraft som går heta i Finland just nu, säger Wasalines direktör Peter Ståhlberg.
Enligt uppgifter från svenska Sjöfartsverket som agerar tillsynsmyndighet för all trafik som går över svenska hamnar transporterades under januari i år hela 114 ton kärnbränsle med Wasa Express över Kvarken från Umeå till Vasa.
Enligt Ståhlberg har Wasaline transporterat kärnbränsle ungefär en gång varannan månad. Transporterna har bestått av både kärnbränsle och material.
De här transporterna har enligt Ståhlberg körts över Kvarken sen 1980-talet. Transporterna har varit värda ungefär 10 000 euro per år för Wasaline.
- All IMDG last innebär en viss procent på godset, men den är ganska marginell, säger Ståhlberg.
Ståhlberg säger att det inte rör sig om kärnbränsle.
- Det som vi transporterar har en väldigt låg strålningsnivå. Det är som att transportera en röntgenapparat. Den är obefintlig och det finns ingen fara för passagerarna, säger Ståhlberg.
Ståhlberg kan dock inte säga om det faktiskt är bränsle som de fraktar och vad det används till.
- Jag vet inte vart kärnbränslet är på väg, vi sköter bara transporterna, säger Ståhlberg.
Transporter av kärnavfall klassas som farlig transport, IMDG och klass 7, och skiljer sig enligt Ståhlberg inte så mycket från vanliga transporter av till exempel pappersrullar.
- Det är helt godkänt och samma transporter som vi kan möta på landsvägar och liknande transporter finns antagligen också på andra passagerarfartyg, säger Ståhlberg.
Bränslet kommer från tillverkaren Westinghouse i Västerås. Transporterna omgärdas av ett stort hemlighetsmakeri.
Enligt ögonvittnen kom en transport med radioaktiv last över Kvarken så sent som på torsdagen.
Också Wasa Lines företrädare, RG Line och Botnia Link, har transporterat kärnbränsle över Kvarken.