I en mera digitaliserad undervisningsmiljö bör lärare ha pedagogisk digital kompetens. I ett gränsöverskridande samarbete mellan Vasa och Umeå kartläggs det vilken pedagogisk digital kompetens som är nödvändig för att säkerställa hög kvalitet i undervisning via digitala hjälpmedel.
PDK-projektet riktar sig till universitetslärare i Vasa och Umeå.
- Den pedagogiska digitala kompetensen ska vara på den digitala generationens villkor. Det betyder inte att all undervisning behöver vara digital men den ska stöda en digital generation av studerande, säger Peter Ehström, forskardoktor vid Åbo akademi.
Den praktiska delen av kursen har avslutats, den hölls mellan december 2013 och februari 2014. Nu ska kursen, som hade 50 deltagare, analyseras.
- Ett mål i projektet var att analysera vilken kompetens lärarna har, vilka verktyg de har, hur undervisningsmiljön ser ut och så har vi förstås lyssnat på vad lärarna tycker, säger Maria Byholm, projektkoordinator.
Meritera sig med pedagogisk digital portfölj
Deltagarna fick under kursens gång lära sig hur man bäst nyttjar sin PDK-kompetens.
- Att meritera sig för att få tjänster och hur man värdesätts av högeskoleledningen är viktigt för läraren. Det måste finnas ett svar på "what's in it for me?" Det måste ligga ett värde i att besitta digitala kompetens, säger Ehrström. Moroten är att det kan finnas bättre möjligheter på arbetsmarknaden eller synas i lönekuvertet påpekar Ehrström.
I och med projektet kommer undervisningen att kunna anpassas för den digitala generationen. Projektanalysen ska presenteras på konferensen NI2014 på hösten.