Nu behövs fettreserverna för de fåglar och småkryp som redan hunnit tro att vi har vår. Den senaste tidens köldknäpp är påfrestande för både flyttfåglar och lökväxter, konstaterar biolog Hans Hästbacka.
- Stora fåglar som svanar och gäss klarar sig bra eftersom de har goda fettreserver när de kommer hit och de kan svälta flera dagar. Dessutom betar de av spillsäd och brodd som skjutit upp på hösten, så för dem är det inget större problem, säger Hästbacka.
Om vattendragen fryser kan det ändå bli problem också för de välutrustade svanarna. Det blir det brist på dricksvatten och knölsvanarna som inte kommer i land behöver öppna strömdrag. Också småfåglarna som redan hunnit flytta hit får problem om kylan håller i sig.
- De som har kommit är till exempel tofsvipa, en del lärkor och enstaka starar. De får de tufft, speciellt tofsvipan som äter spindlar och andra småkryp. De blir tvungna att flytta söderut tillbaka. Lärkorna och stararna kan klara sig på frödiet men jag misstänker att de också flyttar söderut, säger Hästbacka.
Flytt av och an
De tidigaste flyttfåglarna hör till de så kallade väderflyttarna som alltså är beredda att anpassa sitt boende enligt väderleksförhållandena. Då det är milt kommer de norrut och då det blir kallare flyttar de söderut så långt som det behövs till och med tillbaka till kontinental Europa för att återkomma då det igen blåser sydligare vindar.
På vissa håll har också redan björnen börjat vakna upp. Men enligt Hans Hästbacka klarar den sig bra trots att det är kanske är kallare än de väntat sig. Björnarna har fettreserver och är vana vid kalla väderleksförhållanden.
- De har tjocka pälsar och är vana vid att det skall vara kallt ibland. Det enda är att de inte hittar någon mat, men de får leva på fettreserverna, säger Hästbacka.
Lökväxterna far illa
Många lökväxter som till exempel tulpanerna hann också under den milda perioden börja sticka upp ur marken. De flesta lökväxter är tåliga när det gäller små köldknäppar, men om kölden blir hård och håller i sig blir det problem för dem.
- De är anpassade till att nätterna kan vara kalla men dagarna på plus sidan. Blir det allt för hård köld kan det hända att de som kommit upp fryser bort och då blir det ingen blomning av för dem i år, säger Hästbacka.
Fästingarna och också andra småkryp hann förra veckan aktivera sig i vårvärmen. Nu har de flesta sökt sig tillbaka i skydd.
- En del kommer att frysa bort andra kryper ner i förnan och går in i dvala på nytt. Om deras fettreserver räcker till kommer de att vakna upp på nytt längre fram på våren. Bland annat fästingarna brukar vara seglivade och de är anpassade att klara köldknäppar, säger Hästbacka.