![](http://svenska.yle.fi/ims/images/imssv/2014/12/1675735326b9f4e3d32/1675735326b9f4e3d32_4.jpg)
Det finns en stor marknad för kunnande inom energiteknik och förnybar energi i utvecklingsländerna. Det säger utvecklingsminister Pekka Haavisto (Gröna) som besöker Vasa i samband med den så kallade energiveckan.
Haavisto tror att framtiden inom energiproduktion finns inom just förnybar energi. Han framhåller speciellt vindkraft, solkraft och biodiesel.
Enligt Haavisto är Vasa en föregångare inom energiteknik.
- Både de stora företagen som Wärtsilä men också mindre företag är väldigt viktiga för Finlands energiframtid. Och inte bara Finlands. Det behövs hållbara energikällor ute i världen.
Där kommer Haavisto in på Latinamerika och Afrika. Han vill koppla ihop bistånd och kunnande inom energiteknik.
- Länderna där behöver verkligen ny och ren energiteknik.
Vasaregionen har tekniken
Enligt Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen har Vasaregionen den teknik som behövs.
- Vi säljer väldigt mycket till Afrika och vi är också aktiva i Asien.
Energiveckan som börjar i dag måndag ordnas nu för tionde gången och det är tredje gången som programmet räcker en hel vecka. Enligt Häkkinen är mångfalden det viktigaste temat.
- Vi måste lyfta fram det kunnande som finns i Vasa. Vi har 10 000 anställda inom energisektorn just nu. Vi kan fördubbla det antalet, säger Häkkinen.
Också Mari Pantsar-Kallio från Sitra talade sig varm för framför allt vindkraften och solkraften.
- Det är världens snabbast växande marknad och om vi inte ger oss in dit nu är vi hjälplöst utanför, säger Pantsar-Kallio.
Förnybart framom kärnkraft
Hon vill att Finland satsar på förnybar energi framom kärnkraft. Men hon medger att en energiform som vindkraften inte kan leva på stöd i det oändliga.
Ett av samtalsämnen under veckan är den planerade vindkraftsparken i Lillkyro, bestående av 16 kraftverk. Den ska vara klar år 2015.
Men hur länge kan staten fortsätta stöda vindkraften om den inte är lönsam, Pekka Haavisto?
- Jag tror att man behöver en längre stödperiod när det gäller nya energiformer. Om man ser till exempel på Danmark så producerar man vindkraft men det har också blivit en viktig exportvara. Den kombinationen skulle vara lönsam också för Finland, säger Haavisto.
Energiveckan lockade kring 2000 experter till Vasa förra året och i år väntas ännu flera besökare.