Många som jobbar inom långvården blir utslitna i förtid, men nu kan man förhindra det här. Med hjälp av kinestetik kan vårdarna vid Nykarleby sjukhem helt undvika lyft.
Kinestetik har funnits i flera andra europeiska länder i trettio år redan, men först nu har metoden kommit till Finland. Nykarleby sjukhem blir landets första enhet som får kvalitetscertifikat i kinestetik. Avdelningsskötare Stina Westlin är entusiastisk.
- Fast vi har jobbat så länge i vården så när vi mötte det här med kinestetik så tänkte vi: Hur i hela friden har vi inte kommit på det här förut?
Hittills har man inom vården talat om ergonomi och om hur viktigt det är att lyfta på rätt sätt. Nu använder man egentligen inte ordet lyfta helt enkelt för att man lyfter inte klienterna längre.
- Utom i ytterst sällsynta undantag och då använder vi lift, säger Stina Westlin.
Förutom att man med kinestetik sparar på personalens fysiska krafter så tar man också tillvara klientens rörlighet. Vårdaren flyttar klienten med rörelsens kraft, och det här är ett nytt tankesätt.
- Vi försöker ta tillvara klientens resurser så långt som möjligt, berättar Stina. Har man ont i ena benet kan man ta stöd med det andra t.ex.
Vi tar vara på det friska.
Personalen vid Nykarleby sjukhem har utbildats i faser under tre år. Nu ger personalen vidare av sin kunskap till närståendevårdare. Det kan vara oerhört slitsamt också för den som ska hjälpa sin anhöriga där hemma. När Svenska Yle besökte Nykarleby sjukhem var där ett tiotal närståendevårdare på kurs. Inge Öling från Vörå sköter om sin man.
- Min man är rullstorsbunden, förlamad från midjan nedåt, berättar Inge Öling. Det är verkligen bra att vara här och lära sig hur man kan få saker lättare uträttade.
Folkpensionsanstalten betalar kursen. Under tiden tas maken om hand på bäddavdelning i hemkommunen.
- Så det är samtidigt en liten avkoppling i vardagen, säger Inge.