I höst kan undervisningen i finska på lågstadiet bli mera individuell. Anita Åstrand är en av författarna till läroboken Juttu luistaa, som är anpassad för både nybörjare och elever som redan har kunskaper i finska.
Eftersom en skolklass vanligen består av en brokig skara elever på väldigt varierande nivå, kan det vara svårt för en lärare att göra undervisningen anpassad till individernas behov. Med hjälp av den nya läroboken kan läraren ge mera utmanande uppgifter till elever som redan kan lite finska och därigenom få mera tid för elever som behöver mera hjälp.
Till hösten utkommer dessutom en ny bok som riktar sig till dem som läser modersmålinriktad finska, Loistava Juttu. Kirsi Martin är den andra författaren till böckerna som ges ut av Schildts & Söderströms.
Översättning tar tid
På gymnasiet är ungefär 70 procent av läromedlen sådana som har blivit översatta från finska till svenska. Det betyder att de svenska skolorna alltid ligger steget efter de finska skolorna när det gäller tillgången på nya läromedel. Översättningsarbetet tar tid.
Men många lärare föredrar ändå att använda översatt material i stället för att önska sig eget finlandssvenskt, speciellt i gymnasiet. Då har eleverna samma förutsättningar som de finska inför studentskrivningarna.
- Det är samma saker som tas upp och då kommer studentfrågorna från samma läromedel, säger Kenneth Nykvist på förlaget Schildts & Söderströms.
- Modersmål måste vi alltid göra själv. Och samma sak med finska. Hittills har vi ofta skrivit samhällsämnen, som historia och samhällslära, själva för vi tycker det är viktigt att vi visar vår egen syn på saker och ting och tar upp vårt eget samhälle, säger Nykvist.
Mera digitala läromedel
I Närpes skulle man gärna se att det fanns mera tillgång på digitala läromedel på svenska. Hittills har lärarna till stor del utvecklat det elektroniska undervisningsmaterialet själva. En del kursmaterial har medföljande digitalt material vid sidan om läroboken.
Rektor Mikael Snickars på Närpes gymnasium önskar att också läromedelsförlagen hugger tag i utmaningen.
Bokförlagen Schildts& Söderströms samt Lärum, som ger ut specialpedagogiska läromedel på svenska i Finland, har i några veckor turnerat i Svenskfinland med sitt material. Den här veckan har de åkt runt i Österbotten. I torsdags ställde de ut i Närpes.