Filma dig själv medan du sveper en öl. Lägg ut klippet på nätet och utmana tre vänner att göra samma sak. Det går i korthet ölspelet Neknomination ut på.
Om dina vänner inte antar utmaningen blir de skyldiga dig något, ofta en låda med öl. Spelet, som tros ha fått sin början i Australien, sprider sig på sociala medier och har också nått Österbotten. Spelet har krävt flertalet dödsoffer i Storbritannien.
Ett slags pyramidspel
Så här ser Tomas Lundqvist, verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet, på saken.
- Det finns ju alltid någon form av grupptryck i såna där grejer och när det sprids via Facebook. Instagram och e-posten så känns det lite som ett pyramidspel, säger Lundqvist.
Lundqvist tycker att ungdomarna ska ha mod att tacka nej om de får en inbjudan.
- Enligt statistiken minskar ungdomarnas alkoholbruk och det är ju positivt. Vi hoppas att den här typen av spel inte ska förvärra situationen, säger drogförebyggare Lory Strengell.
Skadligt för karriären
20-åriga Angelina Häggman är praktikant på Nykterhetsförbundet. Hon har vänner som deltagit i spelet. Själv tänker hon att det kan vara skadligt för framtiden att sätta ut filmsnuttar på sig själv där man dricker öl.
- Jag skulle inte vilja ha en sån film på mig själv ute på nätet. Just med tanke på framtida arbetsgivare som kan hitta filmen, säger Häggman.
Hon förstår ändå att folk ser det som en kul grej. Det är också vad 22-åriga Nadja Berglund tycker. Hon blev utmanad av en kompis och bestämde sig för att delta.
- Det var inget att fundera på. Det var bara att göra det som en kul grej, säger Berglund.
Berglund i sin tur utmanade eller nominerade tre vänner. Ingen av dem har antagit utmaningen. Men Berglund tänker inte kräva dem på något straff.
- Jag tror inte att det är så många som köper något trots att de inte antar utmaningen. Jag kommer inte att kräva mina vänner på en låda med öl, säger Berglund.
Inga större faror
Hon ser inga större faror med spelet så länge man håller sig till grundtanken: att dricka en halvliter med öl. Dödsfallen som rapporterats misstänks har orsakats när öl byttes ut mot sprit, till exempel gin eller vodka.
Att filmen ligger ute på nätet har Berglund heller inga problem med. Dock medger hon att det kan bli problem om allt yngre människor bestämmer sig för att delta.
- Jag har redan sett att 16-17 åringar har gjort det och jag hoppas att det inte kryper ännu längre ner i åldrarna, säger Berglund.