En chefredaktör som inte vill gå i pension och en språkprofessor som älskar Jarl Hemmer får Svensk-Österbottniska Samfundets kulturpris på Runebergsfesten i Vasa.
I över 50 år har Erik Rune Hermans från Tjärlax bott och verkat på Manhattan i New York som chefredaktör för tidningen Norden. Det är den enda tidning som fortfarande kommer ut på svenska i USA och den samlar nyheter från Svenskfinland både i pappersformat och digitalt.
Officiellt i pension sedan 1995
Numera är Norden en månadstidning, men Hermans gör också Norden Extra som kommer i digitalt format en gång i månaden. Officiellt gick han i pension 1995 men han säger att det har ingen märkt, inte ens han själv.
- Jag kan inte bara gå sysslolös, nånting måste man ju göra, säger Hermans som på söndag åker tillbaka till New York för att sätta ihop nästa tidning.
Alla former av svenska språket
Professor emerita Marianne Nordman har med entusiasm populariserat sin forskning inom svenska språket och litteraturen, heter det i motiveringarna till kulturpriset.
Hennes intressefält är brett, från språket i stickbeskrivningar och matrecept till lagspråk. Och så Jarl Hemmer, poeten och prosaisten, som väl för de flesta är bekant genom den tonsatta versionen av hans Spegling.
Marianne Nordman disputerade i början av 80-talet med en avhandling om Hemmer och kom nu i höstas ut med boken Allting är en spegling - Jarl Hemmers poesi och prosa i ett språkligt återsken.
Men hon intresserar sig också för den österbottniska ungdomsdansen och var en av initiativtagarna till boken Och dansen den går. Det arbetet har fortsatt genom ett samarbetsprojekt över Kvarken, och i vår publiceras ett häfte där dansen i Österbotten och Västerbotten jämförs.
Det är ett av tre häften som Svensk-Österbottniska Samfundet ger ut tillsammans med systerorganisationen i Umeå, Kungliga Skytteanska Samfundet. De övriga behandlar trähusstäder och de religiösa landskapen.