Yle Nyheters jämförelse av åldringsvården i Svenskfinland visar att Nykarleby har störst andel åldringar på institution, medan andelen är minst i Jakobstad. Regeringen vill däremot att kommunerna skär ner på institutionsvården och i stället satsar mera på hemvård och serviceboenden.
Kimitoön, Kronoby, Malax, Mörskom och Borgå har hög andel institutionsvård
Många åldringar vårdas fortfarande på ålderdomshem eller hälsocentralernas långvårdsavdelningar, trots att målet är att minska på institutionsplatserna. Var tionde Nykarlebybo som har fyllt 75 vårdas på ålderdomshem eller långvårdsavdelning. I grannstaden Jakobstad är det däremot bara en av hundra åldringar som vårdas på institution.
- I Nykarleby har det traditionellt funnits mycket institutionsvård. Det har påverkat vårdkulturen och gör också att det är svårare att ändra på det, säger äldreomsorgschef Pirjo Knif.
I Jakobstad finns det däremot flera privata äldreboenden. De är effektiverade serviceboenden som räknas som öppenvård, och därför är andelen institutionsplatser i Jakobstad så låg.
Statistiken från THL visar att också till exempel Kimitoön, Kronoby, Malax, Mörskom och Borgå hör till de kommuner som har hög andel institutionsvård.
Ju rödare kommun - desto fler äldre på institutioner
Kartan visar hur stor andel av de äldre invånarna i en kommun som vårdas på institution. De gröna kommunerna uppfyller redan regeringens mål och där är få äldre i institutionsvård. Ju rödare färg en kommun har desto mer arbete har kommunen kvar att göra för att uppfylla målet. De mörkröda kommunerna hör till den tiondel där flest äldre vårdas på institution.
Klicka på en kommun för att få fram noggrannare info. Dubbelklicka på kartan för att zooma in.
Målet är mera hemvård och mindre institutionsvård
I dag vårdas i medeltal 4,3 procent av alla 75 år fyllda åldringar på institutioner. Regeringens mål är att få ner andelen till 2-3 procent år 2017. Det här ska spara 300 miljoner euro.
I stället ska kommunerna satsa mera på öppenvårdstjänsterna. Där ingår mera hemvård, mera stöd för anhörigvård och effektiverat serviceboende.
Flera kommuner gör som bäst omfattande utredningar och funderar på hur äldreomsorgen ska organiseras i framtiden.
Ålderdomshemmen lägger lapp på luckan
I Borgå planerar staden att stänga de två ålderdomshemmen och i stället bygga nya effektiverade serviceboenden. I serviceboendena finns det möjlighet till service dygnet runt, åldringarna bor i egna rum och de väljer själva vilken service de vill ha.
Jag är orolig för om man faktiskt får den vård man behöver
- Antalet åldringar ökar för varje år och det är omöjligt att tänka sig att alla ska bo på institution. Bara de som verkligen behöver vård dygnet runt får en plats på serviceboendet, säger Borgås social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme.
För att åldringarna ska kunna bo hemma så länge som möjligt ska hemvården utökas. Nya arbetssätt och innovationer ska samtidigt göra hemvården effektivare.
Pensionären Stina Lähde i Borgå är orolig för hurdan vård hon får den dag hon behöver hjälp.
- Det finns ju inte resurser inom hemvården. Hemvårdarna hinner bara stanna 5-10 minuter, så jag är nog orolig för om man faktiskt får den vård man behöver, säger Lähde.
Går det som regeringen vill kommer ändå många av landets traditionella ålderdomshem att stänga under de närmaste åren. I framtidens åldringsvård ingår i stället mera hemvård och serviceboenden.
Läs också: Sibbo har minskat antalet bäddplatser rejält