Det vore bäst om Vasa hade bara en enda hälsovårdsstation. Det anser ledande överläkaren Markku Sirviö. Enligt Sirviö är bashälsovården för sårbar om man organiserar den i små enheter.
Nästa vecka ska social- och hälsovårdsnämnden i Vasa diskutera frågan.
- Ju färre desto bättre. En enda vore allra bäst, säger Markku Sirviö som är ledande överläkare inom bashälsovården i Vasa.
Då ser Sirviö enbart till hur det vore bäst att organisera arbetet. Samtidigt är Sirviö medveten om alla andra faktorer som kommer att påverka det beslut som så småningom ska fattas. På tisdag nästa vecka diskuterar social- och hälsovårdsnämnden ärendet. Då kommer medlemmarna att få väga in en rad andra faktorer, inte minst de geografiska avstånden. Hur långt är det rimligt att tvingas resa då man ska ta sig till hälsovårdsstationen?
- Vi får säkert räkna med att åtminstone stationen i Lillkyro måste bli kvar, annars blir avståndet nog för långt. Men annars tycker jag vi borde diskutera frågan modigt och öppet, menar Sirviö.
För tillfället har Vasa sju olika hälsovårdsstationer dit man kan vända sig när det handlar om offentlig bashälsovård. Hälsocentralerna har mer än 32 läkartjänster, av dem är kring 20 procent obesatta. Läkarbristen är ett problem man tampats med i många år. Staden rekryterar ständigt ny personal men särskilt unga läkare slutar ofta efter en tid då de märker hur tuff arbetsbördan är.
- Läkarna ställs inför känslan av att inte hinna göra ett så gott arbete som de skulle vilja, säger Sirviö.
Men den återkommande läkarbristen är inte den enda orsaken till att det enligt Sirviö är nödvändigt att centralisera bashälsovården i Vasa. Små hälsostationer, med bara en knapp handfull läkare, är mycket sårbara om någon läkare plötsligt blir sjuk eller är borta av annan orsak.
- Och sedan årskiftet kan vi inte alls på samma sätt som tidigare styra över antalet patienter vid en viss hälsostation. Nu lever vi med en lagändring som ger patienten rätt att söka sig dit den vill och då ser jag en klar fördel med en större station, säger Sirviö.
Mycket att vinna
Vågar man centralisera har man alltså mycket att vinna tror överläkaren.
- En stor hälsovårdsstation med 20-30 läkare kunde verkligen ge god service, den skulle vara betydligt mindre känslig för sjukdomsfall i personalen. Man kunde koncentrera expertisen där och den kunde ge ett gott stöd till unga läkare, säger Sirviö.
I bästa fall skulle det här i längden höja allmänhetens förtroende för den offentliga bashälsovården, hoppas Sirviö. Han har många års erfarenhet av sektorn och har hört många löften om att primärvården ska stärkas. Enligt honom har löftena inte förverkligats. Istället går pengarna till specialsjukvården och den privata hälsovården samt arbetshälsovården.
- Vårt system är ett av de mest ojämlika bland jämförbara länder, exempelvis hör man ofta att folk jämför den finländska vården med den i Sverige men i Sverige lägger man 30 procent mer pengar på den offentliga bashälsovården, säger Sirviö.