Det ser ljust ut för kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. Det tror Herrfors vd Stefan Storholm efter beskedet att ryska Rosatoms dotterbolag Rusatom Overseas bygger kraftverket.
Rosatom blir också delägare i Fennovoima med en andel på 34 procent.
- Det är ju tryggt att de är med och tar ägaransvar. En leverantör kan ju ha kortsiktigare intressen än en ägare som ska driva kraftverket i 60 års tid, säger Storholm.
Enligt Storholm kan delägarna också lita på att Rosatom bygger säkra kraftverk. Delvis för att bolaget vill in på marknaden i väst.
- Det intressanta med Rosatom är att de bygger kärnkraftverk på löpande band. För dem är det en serieproduktion. Och de har gjort stora insatser för att fylla kraven från STUK (Strålsäkerhetscentralen).
15 ägare drog sig ur
Fennovoima söker som bäst nya delägare i stället för de 15 aktörer som tidigare har dragit sig ur projektet. Enligt Stefan Storholm är det helt naturligt att ägarbasen förändras i sådana här långvariga projekt.
- Vi har ju hållit på nu sedan 2007. Då var det högkonjunktur men sedan kom "laman".
Nu hoppas Fennovoima på nya finländska delägare.
- Målsättningen är att söka nya ägare. Nu har vi ju ett konkret alternativ med både lönsamhet och kostnader.
Det är Herrfors styrelse som fattar beslut om bolagets framtida medverken i Fennovoima-projektet. De totalt 45 delägarna ska inom februari godkänna avtalet med Rosatom.
Österbottniska delägare i Fennovoima är i dag förutom Herrfors också Kronoby elverk, Jakobstads energiverk och Nykarleby kraftverk. Vasa elektriska och Esse elektro-kraft har dragit sig ur affären.
Läs också:
Fennovoima valde Rosatom