![]()
Mikaela Björklund från Närpes valdes på SFP:s partidag till viceordförande för partiet. Björklund har beskrivits som en värdekonservativ politiker och därför gav sig också den liberala Elli Flén på slutmetrarna in i viceordförandekampen.
- Klart att man är besviken för att det inte gick vägen. Inte så mycket för min egen del utan snarare för att de åsikter som jag står för kom i skymundan, sade Flén till Svenska Yle efter att ha fått se sig besegrad av Björklund.
Elli Flén fick se sig slagen av Björklund.
Elli Flén.
Bild: elliflen.com/Patricia Rodas
Vad är liberalt?
Vilken sorts liberalism företräder vårt parti? frågar å sin sida Mikaela Björklund. Hon tycker att det som kännetecknar ett liberalt parti är att man har en öppenhet för olika perspektiv. Man kan också välja en normativ liberalism, dvs att man dikterar vilka värderingar som gäller och så är inte andra acceptabla. Där är en ganska intolerant liberalism, tycke Björklund.
- Jag skulle inte kunna vara medlem i SFP eller ställa mig till förfogande om jag inte var socialliberal. Men i visa frågor gör jag en annan bedömning än många andra och kanske en annan bedömning än majoriteten i partiet, säger Björklund.
Du har fått stämpeln av att vara värdekonservativ? Hur väl stämmer det överens med verkligheten?
- Vad gäller den könsneutrala äktenskapslagen så framförde vi i SFP:s specialförening Kristet samhällsansvar ett annat alternativ än det som riksdagen gick in för. Vi tycker det skulle ha varit klokt att plocka bort ordet äktenskap ur lagen och istället tala om en könsneutral samlevnadslag, säger Björklund.
- Det har rubricerats att jag är emot samkönade äktenskap. Ja, ordet äktenskap har jag problem med, men jag inga som helst problem med att samhället reglerar könsneutrala parförhållanden eller könsneutrala samlevnadsformer. Tvärtom.
Björklund påminner också om att riksdagen redan har fattat sitt beslut. Så frågan är inte längre på agendan.
Kvinnoprästfrågan
SFP:s nya viceordförande har också utpekats som kvinnoprästmotståndare.
- Den frågan har ingenting med politiskt arbete att göra. Diskvalificerar en fråga som borde vara relevant i församlingssammanhang mig från att göra politiskt arbete i en liberal organisation? Det tycker jag att är dra på ganska stora växlar, säger Björklund. Jag har gjort en egen tolkning av min roll i sammanhanget och det har man försökt sätta en etikett på.
Hur ser din tolkning ut?
- Jag har sagt att jag inom församlingen har gjort allt från att tömma slask till att vara ungdomsledare. Jag har installerat kyrkoherdar och varit kyrkligt förtroendevald, men jag tänker inte predika i församlingens gudstjänst.
Sätter du dig i kyrkbänken om en kvinna predikar?
- Det har jag gjort vid flera tillfällen.
Kan man kalla dig kvinnoprästmotståndare?
- Jag tycker inte alls om begreppet. Personligen har jag aldrig träffat sådana människor. Jag har träffat människor som företräder en traditionell ämbetssyn. Men ingen av de jag känner har gjort någonting för att motarbeta kvinnliga präster. Däremot har de varit bekymrade och frågat om det här är rätt utveckling. Och jag ser det här som en ganska stor skillnad.
Du företräder en värdekonservativ linje. Tar SFP ett steg i den riktningen med dig som viceordförande?
- Det tror jag inte. Då jag blev vald fick jag fick en bekräftelse på att den att det som varit SFP:s linje fortfarande består. Det skulle vara att ge mig en otrolig tonvikt att säga att jag driver partiet i en mer värdekonservativ riktning.
Kommer du att driva de så kallade värdekonservativa frågorna som viceordförande?
- Vilka är de frågorna? Jag har lite problem med etiketterna. Man kunde säga att vårt internationella ansvar, vårt solidariska ansvar och vårt engagemang för varandra är värdekonservativa frågor. Det brinner jag för och är på min agenda. Men det räknas intressant nog som liberala värderingar. Trots att det bygger på samma kristna värdegrund som jag också i andra frågor faller tillbaka på.
Postnummerpolitik
Både Elli Flén och Niklas Mannfolk antydde att de inte klarade sig i viceordförandevalet på grund av att de hade fel postnummer. Regionalpolitiken får inte bli viktigare än ideologin, säger de. Här är Björklund inne på samma linje.
- Om postlådan är det uteslutande kompetenskriteriet så är det nog illa ställt i en rörelse. Däremot framhåller jag bestämt att det finn ett mervärde i en regional spridning. Lokal och regional kännedom är också ett kompetensområde.
Elli Flén efterlyser en värdediskussion inom SFP då partiet förpassats i opposition. Björklund välkomnar den debatten.
- Nu har vi världens chans och bättre svängrum. Nu han vi uttala oss tydligare utan att behöva ta regeringshänsyn. Det skall vi utnyttja till fullo. Sen kanske jag och Elli har lite olika åsikt om vad den renodlade ideologin skall innebära.