Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 36888 articles
Browse latest View live

Skolbyggen kan kosta skjortan i Karleby

$
0
0

Karleby stad drabbas hårt ifall staten slutar stöda skolbyggen.

I Karleby väntar mer än 1200 elever på ny skola, och flera skolprojekt har ännu inte fått grönt ljus för statlig finansiering.

Yle Österbotten har tidigare berättat att bara de 14 skolprojekt som nu finns på statens lista kan få bidrag, men sedan är det slut.

- Beskedet kom som en stor chock, säger skoldirektör Per-Olof Nyström i Karleby. Han fick höra om förändringarna i ett brev som Regionförvaltningsverket skickade i somras.

Chydenius skulle få en miljon

Karleby räknade med att få en miljon euro för att renovera Chydenius skola. Nu är det oklart om det alls blir något bidrag.

Enligt det brev som Nyström fick från Regionförvaltningsverket måste projekten som ska få stöd uppfylla några villkor. Ett är att bygget ska vara klart senast i maj 2016. Chydenius var planerat till 2017.

I Karleby utrymdes dessutom Kyrkbackens och Yxpila skolor i våras. Staden har ännu inte tagit beslut om det blir renovering eller nybyggen, men klart är att det handlar om miljontals euro som staden i så fall måste punga ut med.

- Karleby måste satsa egna medel. Det finns inga alternativ. Det här är grundservice, skolorna ska vara i skick, anser Nyström.

Men att fixa tre skolor med mer än etthundra elever var kommer att kosta. Nyström uppskattar att det går åt mer än 10 miljoner. Han hoppas nu på att staten omprövar sitt beslut.

- Det här är ett politiskt beslut så det kan ändra lika fort igen.

Ett annat alternativ för Karleby kan vara att förverkliga något eller några skolprojekt med utomstående finansiering. Enligt den så kallade livscykelmodellen byggs och sköts skolan av utomstående, och staden hyr utrymmena för undervisning. Storkisbackens nya skola ska förverkligas enligt den modellen.

Läs också:
Statsstödet till skolbyggen försvinner

1200 Karlebybarn i tillfälliga utrymmen


"Folk här talar ju inte med varandra"

$
0
0

De syriska kvotflyktingar som nu kommer till Finland har ungefär fyra år på sig att bli integrerade och efter det ska de komma tillrätta i vårt samhälle på egen hand.

Det kan visa sig vara svårt att komma till en kultur där folk är rätt så tysta.

- I början blir man rädd för folk talar ju inte med varandra i det här landet, säger Samer Tayem i Jakobstad.

Ett femtiotal nya kvotflyktingar kommer till Jakobstadsregionen i höst. De första anlände för ett par veckor sedan. Exakt datum fick man veta först en månad i förväg, så det är bråda dagar för integrationskoordinator Eva-Maria Emet och hennes team. Omhändertagandet är omfattande i början.

- Integreringstiden är fyra år och handledningen minskar under den här tiden från att vara nästan helomfattande i början, till att vara nästan ingenting det fjärde året, berättar Eva-Maria Emet.

Förutsättningarna för integration är olika beroende på varifrån flyktingen kommer, men framför allt läs- och skrivkunnigheten kan vara alldeles avgörande.

Tiger på två språk

För att integreras måste man kunna kommunicera med oss finländare, och det här är en stor utmaning för den som försöker ta kontakt. Samer Tayem är invandrare numera bosatt i Jakobstad.

- I början blir man rädd för folk talar ju inte med varandra i det här landet, säger Samer Tayem. Han kommer ursprungligen från Jordanien, talar arabiska och fungerar som tolk för de syrier som nu kommer till trakten.

- Man funderar om det är något konstigt eller fel på en själv när inte ens grannarna vill prata med en.

Kanske inte att undra på att dramatikern Bertold Brecht beskrev finländarna som ett folk som tiger på två språk.

Navid Tajik är afghansk flykting som kom till Finland med sin familj via Iran.

Vem är blyg?

- Jag vet inte om de är blyga eller om vi är blyga när det ska vara så svårt att ta kontakt, suckar Navid Tajik. Jag har börjat skämmas för att stiga fram till finländare och säga hej. Så var det verkligen inte i Iran.

Gymnasiestuderande Navid Tajik.
Navid Tajik Gymnasiestuderande Navid Tajik. Bild: YLE

Nu går Navid Tajik gymnasieförberedande utbildning, jobbar och stortrivs med sitt liv. Via skolgången fick han kontakt med Jakobstadsbor, fick kompisar och känner att han nu har kommit in i samhället på allvar. Men det allra viktigaste var att lära sig språket. Och tolken Samer Tayem håller med och ger ett råd till oss finländare.

- När du möter människor från Syrien eller var som helst ifrån, säg hej och visa att de är välkomna till Finland!

Österbottningarna kör allt galnare

$
0
0

Österbottningarna kör allt sämre. Antalet fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten ökar.

Ökningen är 15 procent under årets första hälft, visar statistik från Österbottens polisinrättning. Det handlar om grov överhastighet och vårdslöshet i trafiken.

Ett exempel på grovt äventyrande av trafiksäkerheten är att köra på motorvägen i fel körriktning. Under sommaren har det hänt vid ett antal tillfällen, och nu ska NTM-centralen i samarbete med polisen se till att skyltningen på motorvägsramperna görs tydligare. På det sättet hoppas man undvika att bilister i misstag kör på motorvägen åt fel håll.

Varna medtrafikanter om du ser älgar vid vägen

$
0
0

Risken för älgkrockar ökar igen i höstmörkret.

Enligt Trafiksäkerhetsverket Trafi är risken för en kollision som störst strax före eller strax efter möte med en annan bil.

Regn eller lågt liggande sol kan också försvåra möjligheterna att upptäcka en älg i tid.

Trafi rekommenderar också att man varnar sina medtrafikanter med ljussignaler om man har sett en älg vid vägen.

Karleby billigast att bo i

$
0
0

Karlebyborna bor billigast i hela landet. Enligt fastighetsförbundets undersökning är Karleby den mest förmånliga staden i fråga om skatt och avgifter för olika tjänster.

Jämförelsen gjordes mellan städer med över 30 000 invånare.

Dyrast är det enligt undersökningen att bo i Villmanstrand. Där betalar den som bor i en lägenhet på 60 kvadratmeter 570 euro mer i året än den som bor i motsvarande bostad i Karleby. När kostnaderna är närmare 2,90 per kvadratmeter i Villmanstrand är motsvarande siffra i Karleby kring 2,10 euro.

En gemensam trend i städerna är att kostnaderna för boende stiger.

Läs också:
Här finns jämförelsen - på finska

Pruttlukt kan nå Österbotten

$
0
0

Tät dimma som luktar illa har spridit sig över Västerbotten i Sverige, rapporterar svenska tidningar. Det kan vara fråga om svavel från vulkanen Bardarbunga på Island, och vindarna kan bära lukten till Finland.

Enligt Leila Hieta på meteorologiska institutet i Finland blåser det just nu från väst.

- Dimman är inte farlig, men den kan lukta. Har den kommit till Sverige kan den komma hit, säger Hieta.

Indikationer på sämre luft

Just nu är luftkvaliteten inte den bästa på flera orter längs med kusten.

- På fyra av fem mätpunkter är luftkvaliteten bara nöjaktig, till exempel i Uleåborg och Vasa.

Det kan enligt Hieta tyda på något ovanligt. Redan på onsdagen fick meteorologiska institutet rapporter om tjock dimma över delar av norra Finland.

Dimma störde trafiken från Kronoby

Vid Kronoby flygplats var dimman på torsdag morgon så tät att morgonflyget till Stockholm kom i väg två timmar senare än normalt. Det har knappast ändå något att göra med vulkanmoln. Enligt Hieta är det vanligt med envis dimma på hösten då det kan vara riktigt varmt om dagarna.

- Dimman kan hållas kvar långt in på dagen också. Solen värmer inte så mycket längre, så det tar tid innan den försvinner.

Läs också:
Dagens Nyheter rapporterar om fisdimma över Västerbotten

Sydösterbotten vill satsa på grön energi

$
0
0

Näringslivsbolagen i Sydösterbotten vill satsa på grön energi. Där finns utvecklingspotential och jobbmöjligheter. Just nu sonderar man möjligheterna att bygga upp ett gemensamt projekt kring bland annat vindkraft och biobränsle.

Grön energi i syd

Listen1 min 30 s
Spela upp klipp på Arenan: Grön energi i syd

- Från tidigare har vi ju Biowind-projektet och kommunernas miljö- och energistrategier. Där är det allt skäl att börja verkställa. Där behöver man en koordinator och pådrivare. Dessutom har vi biobränsle, där vi vet att det finns stora användare i vårt område som kunde tillföra arbetsplatser i skogen och med transport och logistik och öka användningsgraden av den inhemska energin.

Håkan Westermark
Håkan Westermark Håkan Westermark Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

- Det här skulle det vara värt att satsa på. Det skulle generera arbetsplaster och annan bra verksamhet i vår region, säger Håkan Westermark, VD för företagshuset Dynamo i Närpes.

Näringslivscentralen i Kristinestad och företagsbolaget Dynamo i Närpes har diskuterat möjligheterna och lämnat in idéer till Närings trafik och Mijlöcentralen. Möjligheter att ansöka om pengar från EU blir det först fram emot våren då EU-kommissionen har godkänt det nya landsbygdsutvecklingsprogrammet.

- Det finns två-tre olika redan skrivna förslag med innehåll. Min förhoppning är att vi skulle få det behandlat i våra stadsstyrelser innan årets slut. Det skulle underlätta den egna kommunala finansieringen när det blir dags att söka pengar från det nya landsbydgsprogrammet, säger Westermark.

Huset mitt i byn i skick!

$
0
0

Huset mitt i byn - alltså föreningslokalen - behöver hållas i skick. Svenska Österbottens ungdomsförbund bjuder nu in till en byggmässa riktad till föreningar.

SÖU bjuder in till Föreningarnas byggmässa

Listen8 minuter
Spela upp klipp på Arenan: SÖU bjuder in till Föreningarnas byggmässa

Mässan hålls i Åminne folkpark på lördag kl 10-18. På plats finns dryga tjugotalet företag i byggbranschen, representanter för myndigheter, samt experter som ger råd och håller föreläsningar.

- Jag har varit i kontakt med många föreningar och alla pratar om det stora behovet av renoveringar, säger projektledare Simone Häggdahl.

Det kan handla om ytrenoveringar, tak eller fönster, men alla stöter på liknande problem. Hur ska finansieringen skötas? Hur ska kulturarvet bevaras, då det handlar om en gammal byggnad?

Experter rådgiver

På byggmässan hålls föreläsningar på olika teman. Bland annat är Österbottens museum på plats och berättar om kulturarvet. Från Sverige finns representanter från Bygdegårdarnas riksförbund på plats för att prata om lösningar för kök och uppvärmning.

Skatteförvaltningen informerar om de nya kraven på rapportering av arbetskraft vid exempelvis renoveringsarbeten. Bland annat ska talkoarbete numera rapporteras.

Räddningsmyndigheterna är för sin del på plats för att berätta om behovet av räddningsplaner samt varför den regelbundna brandtillsyn behövs... och varför den är avgifsbelagd.

Experter på finansiering är också med på byggmässan. Bland andra finns Hembygdsförbundets representanter där och hjälper med ifyllandet av bidragsansökningar. Deras deadline för renoveringsbidragsansökningar är för övrigt den 30.9.

Nya behov

Föreningshusens betydelse i en del byar har under senare år ökat. Om till exempel en byaskola läggs ner så försvinner inte bara själva skolverksamheten, säger Gallina Sandås, verksamhetsledare för SÖU.

- Då försvinner också mötesutrymmena för föreningarna som saknar egen lokal. Då ska man tillgodose också deras behov i uf-lokalen. Dessutom kanske skolan har bistått med kök, och då ökar kraven på att föreningslokalens kök är i ändamålsenligt skick, säger hon.

Inträdet till mässan är fritt. På SÖU:s webbplats finns programmet för hela dagen.


Gnissel i Jakobstadsregionens kommunutredning

$
0
0

Kommunutredningen i Jakobstadsregionen är snart halvvägs. Men redan nu avfärdas arbetet av ledande politiker i Pedersöre och Nykarleby. I Larsmo anser man utredningen nödvändig.

Gnissel i Jakobstadsregionens kommunutredning

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Gnissel i Jakobstadsregionens kommunutredning

I slutet av september presenteras en mellanrapport hur utredningen av kommunfusionen i Jakobstadsregionen artar sig. Fem arbetsgrupper utreder konsekvenserna av en fusion mellan Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre, Larsmo, Kronoby och Evijärvi.

Men redan nu säger stadsstyrelsens ordförande Jan-Erik Högdahl i Nykarleby att han inte alls tror på någon fusion.

Normens skola i Nykarleby, Jan-Erik Högdahl stadsstyrelsens ordförande
Jan-Erik Högdahl Normens skola i Nykarleby, Jan-Erik Högdahl stadsstyrelsens ordförande Bild: Johanna Överfors/YLE

- Regeringen verkar ju ha glömt det hela även om de ska ha in en rapport och utredningar av oss.

Nykarleby har inget intresse av att gå ihop med någon i dagens läge, slår Högdahl fast.

Ungefär likadant låter det i Pedersöre. Kommunstyrelsens ordförande Henrik Sandberg säger att man får studera mellanrapporten, men han antar de flesta i Pedersöre bara vill få utredningen ur världen så fort som möjligt.

- Sedan ska vi koncentrera oss på att sköta kommunen och göra annat än syssla med utredningar.

Jag tror vi mår bäst av att fortsätta och förvalta våra områden på egen hand, konstaterar Sandberg.

I Larsmo vill fullmäktiges ordförande Sven Grankulla vänta med kategoriska uttalanden.

Sven Grankulla
Sven Grankulla Sven Grankulla Bild: Yle/Evert Rönnqvist

- En utredning är nödvändig och vi ska se vad den visar innan vi tar ställning.

Sven Grankulla säger att han inte vill sia hur Larsmofullmäktige röstar när fusionsförslaget landar på fullmäktiges bord. I Nykarleby och Pedersöre förutspår Jan-Erik Högdahl och Henrik Sandberg att det blir ett nej till fusion.
Vilken inställning Kronoby och Evijärvi intar påverkas av förhandlingar som Kronoby har med Karleby samt Evijärvis diskussioner med Kauhava.

SFP:gruppens ordförande i Jakobstad Owe Sjölund kommenterar grannarnas uttalanden med att det återspeglar utredningsarbetet som pågår.

- Åtminstone i den arbetsgrupp jag sitter har vi jobbat fördomsfritt och med respekt för varandra.

Owe Sjölund är Jakobstads representant i ekonomi- och förvaltningsgruppen. Arbetet är ännu på hälft men i gruppen har Jakobstad fört fram att 10-15 högre tjänstemän blir överflödiga vid en fusion. Det kunde ge en inbesparing på 1-1,5 miljoner euro. Lägg till pensioneringar och andra omorganiseringar och summan kan växa betydligt. Svårigheten är bara att arbetsplatserna är fredade i fem år.

Mellanrapport på väg

I slutet av september ska fem arbetsgruppers rapporter sammanställas av den gemensamma styrgruppen. Då borde tvistefröna vara klarlagda och man kan ta beslut om vad som behöver utredas mera.
Problemen uppkommer om man betvivlar siffrorna. Redan nu sticker konsulten Eero Laesteräs siffror i ögonen. Det gäller till exempel Jakobstads allmänna förvaltning som uppvisar en kostnadsökning på drygt 40 procent mellan åren 2006-2012. Samtidigt kan grannkommunerna visa cirka 10 procents besparingar undantaget Kronoby som ökat med 5 procent.

Ska man tro Laesteräs siffror kostar den allmänna förvaltningen 241 euro per invånare i Jakobstad jämfört med den billigaste förvaltningen som kostar bara 135 euro per invånare i Pedersöre.
Lika förbryllande är nettokostnaderna för hälsovården. Efter sammanslagningen av social- och hälsovården minskade utgifterna i Jakobstad med utgifterna steg i de andra kommunerna.

Det är sådant man nu läser och granskar i kommunerna. Vem är primus i klassen och vem synes slarva med slantarna. Laesteräs rapport har tillsvidare bara nått kommundirektörerna och ledande politiker. Resten får läsa den digra rapporten i ett senare skede.

Kommundirektör Gun Kapténs i Larsmo varnar för siffrorna. Det är bara råmaterial och när man väl granskat vad som döljer sig bakom siffrorna kan bilden bli annorlunda, säger Kapténs. Till exempel kan den dyrare förvaltningen i Jakobstad förklaras av att staden tog över hela vårdsektorn och därmed försvann förvaltningskostnaderna från grannarna. Och de ökande hälso- och sjukvårdsvårdskostnaderna kan förklaras av tillfälliga fluktuationer år från år.

Siffrorna kommer att bearbetas och justeras, säger Kapténs.

Kommunerna äger mycket

När man räknat igenom vad kommunerna egentligen sysslar med visar det sig att den nya kommunen får en betydande koncernstruktur att bevaka. Hela 35 dotterbolag, av dessa är 23 fastighetsbolag, 10 kommunaltekniska bolag och 2 övriga.
Den nya kommunen blir också medlem i 15 samkommuner som i huvudsak sysslar med utbildning, social- och hälsovård samt intressebevakning.

Mot årsslutet ska ett samgångsavtal vara paketerat och sänds till respektive kommunfullmäktige för beslut. Men före det kommer en mellanrapport i slutet av september.

Korsnäsföretagare erövrar Närpes

$
0
0

Företagare från i Korsnäs vill göra sig kända runtom i Österbotten. På veckoslutet kommer de att delta i Slättens Mat och Mystik under veckoslutet i Närpes.

Mat och mystik i Närpes

Listen3 min 54 s
Spela upp klipp på Arenan: Mat och mystik i Närpes

- Vi försöker erövra Närpes nu då också från Korsnäs. Vi har varit med vårt företagarcafé på Jakobs dagar, på Konstens natt, på matmarknaderna i Korsnäs. Vi turnerar ganska mycket med korsnäsföretagarna, säger Göran Östberg, som är projektanställd för Yrkesakademins projekt Korsnäs i framtiden.

Är det då mat eller annat mystiskt som företagarna i Korsnäs ta med sig till Närpes?

- Det är nog annat mystiskt också. Jag representerar projektet Korsnäs i framtiden där vi jobbar med hantverkare, restauranger, alla som tillverkar någonting. Lokalproducerat hantverk. Det är keramik, homestyling, inredningslösningar och sådant som vi presenterar, säger Östberg.

Handen och hjärtat är med

Helena Höglund-Rusk får representera maten. Hon leder ett projekt som sysslar med mathantverk i Korsnäs. Från det projektet kommer några mathantverkare från Korsnäs och visar upp vad de har och gör och bjuder på smakprov.

- Bland annat havtornsglögg kommer vi att bjuda på. Det kanske är lite tidigt med glögg, men det kan ju vara kallt på fredag kväll så då bjuder vi på glögg, säger Helena Höglund-Rusk.

Ett mathantverk är en produkt som inte har några tillsatser, det ska vara rena produkter och baserar sig ofta på gamla förädlingsmetoder. I projektet har de utarbetat 13 produkter, bland annat surdegsbröd, lingonlimpa, tomatchutney, sylt och marmelad.

- I ett mathantverk är handen och hjärtat med i proceduren, säger Höglund-Rusk.

Nytändning bland företagare

I och med de här projekten som pågår i Korsnäs har företagarandan fått sig ett lyft och nytändning.

- Speciellt de yngre företagarna och de kvinnliga företagarna har varit jätteduktiga. Vi har lyckats samla väldigt många och det är god sammanhållning och positiv andra och det är ju projektets målsättning också, säger Göran Östberg.

Slättens mat och mystik är ett återkommande evenemang i Närpes. I år kommer ortens lokala matproducenter att ställer ut sina produkter. Och Närpes bjuder faktiskt också på annat än tomater och gurkor.

Närmat i Närpes är en utställning som är en del av Slättens mat och mystik och visar vad som producerar i Närpes. Sofia Lindegård som är en av arrangörerna ser fram emot att få ta del av det stora utbudet.

- Det är bland annat grönsaker, rotfrukter och massor med olika tomatsorter. Jag visste inte att det fanns många olika sorter fast jag är ganska bekant med vilket utbud som finns. Det ska bli intressant att se när vi får ihop helheten vad som finns. Det finns mycket annat också som till exempel svarta vinbär som jag inte alls har tänkt på att det odlas här, säger Lindegård.

Blev det för mycket mat? Då kan man ge sig ut i motionsspåret tillsammans med löpskolan My Run, som ordnar ett motionslopp i Öjskogsparken till skenet av facklor längs spåret på fredag kväll. På lördag kan motorintresserade få behållning av en fordonsparad.

Årets MGP-låtar och musikvideo är nu här!

$
0
0

Årets tio MGP-låtar är nu här. Hör låtarna och läs också mera om finalisterna - och se också årets MGP-musikvideo!

Låtarna har formats från en första akustisk version till ett i musikstudio inspelat och producerat musikstycke. Finalisterna har bearbetat sina låtar på MGP-lägret som ordnades i maj. På lägret har finalisterna fått coaching av sång-, scen- och danslärarna för sitt framförande. Finalisterna har också tillsammans med MGP:s musikproducent bearbetat låtarna och nu är de slutliga alstren äntligen här.

Axel

Axel - Ta min hand

Listen2 min 46 s
Spela upp klipp på Arenan: Axel - Ta min hand

Axel Björkholm – Ta min hand
Axel bor i Kvevlax, går i 8:e klass i Korsholms högstadium och är 14 år. Han gillar att sjunga och spela gitarr. Hans idoler är Bruno Mars, Gavin Degraw och Ole Börud. Trivs med att vara med kompisarna och familjen. Axels låt handlar om att det händer många jobbiga saker men att vi tillsammans kan göra det bättre. Axels högsta dröm är att bli artist. Läs mera om Axel här..



Milly

Milly - tänker på dig

Listen2 min 41 s
Spela upp klipp på Arenan: Milly - tänker på dig

Milena Suvas – Tänker på dig
Milly bor i Vanda, går på 7:e klassen i Helsinge skola och är 14 år gammal. Hon gillar att vara med kompisarna och att musicera. Millys låt handlar om hennes pojkvän. Hennes högsta dröm är att bli proffsmusiker. Läs mera om Milly här.



The Finnish Music Factory

The Finnish Music Factory - Hand i hand

Listen2 min 55 s
Spela upp klipp på Arenan: The Finnish Music Factory - Hand i hand

Andreas Thylin, Jonas Björkroth, Joel Häggblom – Hand i hand
Andreas, Jonas och Joel är kompisar sen många år tillbaka. De bor alla i Karleby och går på 5:e klass i Kyrkbackens skola. Musiksmaken i det här bandet går på ett brett perspektiv från pop till jazz och rock. Låten handlar om kärlek och vänskap. Läs mera om bandet här.



Mya

Mya - Vilken väg ska jag gå

Listen2 min 46 s
Spela upp klipp på Arenan: Mya - Vilken väg ska jag gå

Mya Höglund – Vilken väg skall jag gå
Mya bor i Kyrkslätt, går på 2:a klassen i Bobäck skola och är 9 år gammal. Hon tycker om fotboll, att spela gitarr och att lyssna på musik och leka med kompisarna. Låten kom till då att Mya nynnade på en melodi som hon sedan skrev texten till. Låten handlar om en som är ensam i skolan och inte har någon vän. Läs mera om Mya här.



E & A

E och A - En enda jord

Listen2 min 42 s
Spela upp klipp på Arenan: E och A - En enda jord

Alice Stenberg och Ellen Smulter – En enda jord
Alice och Ellen bor i Mariehamn. Alice går på 7:e klassen i Övernäs högstadieskola och är 11 år gammal. Ellen går på 8:e klassen i Kyrkby högstadieskola och är 13 år gammal. De har båda liknande intressen i att dansa, sjunga, spela på teater och vara med kompisar. Låten blev till efter att de bestämt sig för att ta del i MGP, och den handlar om att vi måste vara rädda om vår jord för det finns bara en. Läs mera om duon här.



Alfred

Alfred - Jag saknar dig

Listen2 min 49 s
Spela upp klipp på Arenan: Alfred - Jag saknar dig

Alfred Böling - Jag saknar dig
Alfred bor i Tölby och går på 5:e klassen i Tölby-Vikby skola och är 11 år gammal. Alfred tycker om att sjunga och dansa, samt om sovmorgnar. Låten handlar om Alfreds bästa kompis Lorin som bor i Schweiz. Alfred har en speciell döm: Han vill åka till Sidneys operahus. Läs mera om Alfred här.



Alva

Alva - Lära känna dig igen

Listen2 min 55 s
Spela upp klipp på Arenan: Alva - Lära känna dig igen

Alva Vik – Lära känna dig igen
Alva bor i Överesse, går på 4:e klassen i Överesseskola i Överesse och är 11 år gammal. Alva tycker om att rida, sjunga och spela piano. Hon lyssnar helst på musik av Krista Siegfrids, Katy Perry och Shakira. Hennes låt handlar om att hur det känns då man blir utanför. Läs mera om Alva här.



Felicia

Felicia - Sommar

Listen2 min 33 s
Spela upp klipp på Arenan: Felicia - Sommar

Felicia Wasström - Sommar
Felicia bor i Tenala och går på 7:e klassen i Höjdens skola. Hon tycker om att sjunga, spela instrument, spela fotboll och vara med vänner - helst skulle hon kunna göra allt detta på en gång. Felicias låt handlar om hur mycket hon älskar sommaren. Läs mera om Felicia här.



Maridy

Maridy - Vår färd

Listen2 min 56 s
Spela upp klipp på Arenan: Maridy - Vår färd

Heidi Lönnberg, Maria Hellberg – Vår färd
Heidi och Maria bor båda i Karis och går på 8:e klassen i Karis svenska högstadium. Heidi är 14 år gammal och Maria är 13 år gammal. Tillsammans har de en lång lista intressen: rida, dansa, sjunga och spela gitarr, piano och harpa. Vänner hör förstås också till listan. Låten blev till efter att de beslöt sig för att ta del i MGP. Den handlar om färden som man gör genom livet. Läs mera om duon här.



ErMik

ErMik - I Legoland

Listen2 min 55 s
Spela upp klipp på Arenan: ErMik - I Legoland

Erica Nyberg och Mikaela Huurinainen - I Legoland
Erica och Mikaela bor båda i Esbo och går på på 5:e klassen i Kungsgårdsskolan och är 11 år gamla. De här brudarna är chill och tycker om att sjunga, åka slalom, spela fotboll och om scouting. Låten blev till genom att de knäppte på gitarren en dag efter skolan. Det lät så bra att de beslöt sig för att skriva en text till melodin. Låten handlar om en vän som man skulle vilja träffa även om man inte känner den ännu. Det är alltså en dagdröm. Läs mera om duon här.



Sluta tramsa börja dansa

Så finns det också en ny musikvideo där MGP-finalisterna och programledarna medverkar. Se musikvideon Sluta tramsa börja dansa intill.

Kom som publik till studion i Helsingfors

MGP 2014 - Sluta tramsa börja dansa

MGP 2014 - Sluta tramsa börja dansa

2 min 45 s
Spela upp klipp på Arenan: MGP 2014 - Sluta tramsa börja dansa
Är du mellan 8-15 år gammal har du möjlighet att se den direktsända finalen live i studion i Helsingfors den 4 oktober. Anmäl dig då på adressen mgp@yle.fi.

Publik tas emot till generalrepetitionen som börjar kl. 14.00 och till direktsändningen som börjar kl 18.00.

Publikanmälningar tas emot i ordningsföljd på adressen mgp@yle.fi. Ange vid anmälan om du vill vara med om generalrepetitionen eller om du hellre vill vara med om den direktsända finalen.

Lagstridiga permitteringar?

$
0
0

Lärarpermitteringarna i Kristinestad kan vara olagliga, enligt Undervisningssektorns fackorganisation OAJ. Det skriver Vasabladet i dag.

Permitteringarna strider enligt OAJ mot elevernas rätt till läroplansenlig undervisning och trygg studiemiljö.

De kan också strida mot jämställd behandling av stadens anställda då endast de svenska lärarna permitteras.

Vacon säljs till Danfoss för över en miljard

$
0
0

Danska Danfoss vill köpa Vasaföretaget Vacon, som tillverkar frekvensomriktare.

Danfoss erbjudande om 34 euro per aktie i Vacon har stöd av Vacons styrelse - som alltså enhälligt rekommenderar ägarna att gå med på Danfoss bud. Enligt det här budet skulle det totala värdet på affären alltså vara strax över en miljard euro, eller 1 038 miljoner euro.

- 25 procent av aktieägarna, däribland de allra största, har redan signalerat att de godkänner budet, säger Panu Routila som är ordförande i Vacons styrelse.

För att affären ska bli verklighet krävs ändå att nittio procent av aktieägarna godtar budet. Routila framhöll under den presskonferens som under fredagsförmiddagen hölls på Vacons huvudkontor i Vasa, att man anser budet vara om inte strålande så i alla fall rimligt.

Panu Routila är styrelseordförande i Vacon.
Panu Routila är styrelseordförande i Vacon. Panu Routila är styrelseordförande i Vacon. Bild: Yle/Moa Mattfolk

- Dessutom ser vi det som positivt att vi hamnar i nordiska händer hos ett företag som leds med samma värderingar som vi själva står för, säger Routila.

Global marknadstvåa

Genom affären skulle Danfoss och Vacon bli marknadstvåa på området frekvensomriktare, ett område där ABB är störst. Målet med affären är att alltså att skapa en stark nordisk aktör på den globala marknaden för frekvensomriktare, enkelt sagt apparatur som möjliggör en effektivare energiöverföring.

- Men vi ska inte hymla, siktet är att en dag bli marknadsledare på området, säger Niels B. Christiansen som är vd för Danfoss.

Han sticker ändå inte under stol med att marknadsläget på området har blivit allt tuffare vartefter att konkurrenterna vuxit.

Niels B. Christiansen är vd för familjeägda företaget Danfoss.
Niels B. Christiansen är vd för familjeägda företaget Danfoss. Niels B. Christiansen är vd för familjeägda företaget Danfoss. Bild: Yle/Moa Mattfolk

- Size matters, storlek har betydelse och vi måste växa för att kunna vara kvar som vinnare på den här banan, säger Christiansen.

Danfoss är ett familjeägt företag med huvudkontor i Nordborg, en liten stad i en region i samma storleksklass som Vasa - en detalj som Christiansen under presskonferensen framhöll som ett exempel på att de två företagen leds på liknande grunder.

- Jag ser fler likheter än skillnader och tror att vi kan undkomma större stora kulturkrockar i vårt samarbete, säger Christiansen.

Företagsspråket vid Danfoss är engelska, och detsamma gäller långt även Vacon. Bägge bolagen har verksamhet i uppemot hundra länder. Samtidigt är skillnaderna mellan företagen också omfattande, inte minst i storlek. Danfoss har 22 500 anställda globalt jämfört med Vacons 1 600. Medan Vacon koncentrerat sig helt och fullt på produktionen av frekvensomriktare och inverters har Danfoss verksamhet på en lång rad områden från infrastruktur till uppvärmning. Den gemensamma nämnaren är teknologi som möjliggör energieffektivitet.

Vasa ett innovationscenter?

En av de stora frågorna under presskonferensen var naturligtvis vad som kommer att ske med Vacons produktionsanläggning och 700 anställda i Vasa. Här framhöll ledningen från bägge bolag att det finns alla chanser för verksamheten att fortsätta i Vasa, eller rentav växa.

- Familjen som äger Danfoss har alltid ansett att det är kompetensen och personalen som är den största tillgången för ett företag, och vi är övertygade om det lönar sig att ta tillvara den drivkraft och innovationsförmåga som finns i Vasa, säger Niels B. Christiansen som lovar att utgångspunkten är att det finns plats för alla att behålla sina jobb.

Danfoss vill skapa ett såkallat center of excellence i Vasa, i praktisk mening en huvudort för innovation. Liknande center har Danfoss bland annat i Danmark, USA och Kina. Även Vacons vd Vesa Laisi tror på Vasas framtid.

- I dag är Vacon starkare än någonsin och bolaget har en fin framtid tillsammans med Danfoss, jag tror att vi har hamnat i väldigt trygga händer, säger Laisi.

Laisi får medhåll bland annat av Juha Häkkinen, vd för Österbottens handelskammare.

- Jag ser den här affären som positiv för Vasa, Vacon får nu är stark internationell ägarbas, säger Häkkinen.

Många öppna frågor

De positiva tongångarna på fredagens presskonferens var alltså övervägande trots att mycket än så länge är oklart.

- Inom fem veckor vet vi om tillräckligt många aktieägare godtar budet, och först då börjar arbetet på allvar, säger Niels B. Christiansen som framhöll att Danfoss ledning då vill sätta sig ner och diskutera tillsammans med ledning och personal för Vacon.

Många känner igen danska Danfoss via en så vardaglig sak som värmeelement.
Många känner igen danska Danfoss via en så vardaglig sak som värmeelement. Många känner igen danska Danfoss via en så vardaglig sak som värmeelement. Bild: Yle/Moa Mattfolk

Vad kommer exempelvis att hända med namnet Vacon?

- Det är en av många öppna frågor som vi kommer att ta ställning till gemensamt, säger Christiansen.

Vacon grundades 1993 som en följd av att ABB beslöt att flytta tillverkningen av frekvensomriktare från Vasa. Vacons omsättning under 2013 var 403 miljoner euro. Resultatet för 2013 var 10,1 procent av omsättningen.

Campuset på Norrvalla tar form

$
0
0

Nu har man börjat bygga. Och nästa höst ska allt vara klart för finlandssvenska ungdomar från hela landet att samlas under Campus Norrvallas tak i Vörå.

Campuset på Norrvalla tar form

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Campuset på Norrvalla tar form

I aulan vid Norrvalla syns det att byggandet kört igång. En vägg har satts upp byggställningar står uppställda här och där.

Enligt tidtabellen

Byggandet kom igång enligt tidtabellen och campusets utvecklingsledare Anna Pensar och Folkhälsan utbildnings vd Anna Bertills är förväntansfulla.

Hösten 2015 flyttar gymnasiet i Vörå med tillhörande idrottslinje in i det renoverade campuset. Det är kommunen som står för fiolerna för renoveringen. Ägandet av huvudbyggnaden fördelas mellan kommunen och Folkhälsan.

Utöver gymnasiet kommer campuset att bestå av de utbildningar som Folkhälsan redan i dagsläget erbjuder där, till exempel kostrådgivare, idrottsledare och reseledare.

- Det blir en spännande mix och ett stort utbud. Och det är ju tanken, säger Anna Bertills.

Byggarbetena medför en del pusslande och flyttande av undervisning.

- Det är klart att det är utmanande, vi har ändå 150 studerande i huset. Men vår inställning är att det byggs och att det är något positivt, säger Bertills.

Fokus på idrott

Det att gymnasiet och Folkhälsan finns under samma tak ska man dra nytta av genom samarbete.

- Det är grundtanken. Samarbetet finns redan idag men då vi finns fysiskt under samma tak gör det allt enklare, säger Anna Pensar.

Det är klart att ett stort fokus kommer att ligga på idrotten, Idrottsgymnasiet är det enda i Svenskfinland och Folkhälsans utbildningar i Norrvalla är till stor del idrotts- och hälsoinriktade.

Av eleverna på gymnasiet går kring 100 på idrottslinjen och 70 på den allmänna linjen.

Våren 2013 beslöt Vörå kommun och Folkhälsan att satsa på en renovering av de gamla rehabiliteringsutrymmena på Norrvalla. Det är en flygel i två våningar på 1800 kvadratmeter som renoveras och som ska inhysa gymnasiet.

Det blir mycket glas och ljusa utrymmen.

Hur mycket fick du bestämma om utseendet?

- Jag har fört fram mina åsikter ur den synvinkeln att man inte glömmer bort samverkan mellan utbildningarna. Vi har haft en grupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän från tekniska sidan och bildningsidan, säger Anna Pensar.

15 juli ska allt vara klart och sen ska gymnasiet ta sitt pick och pack från centrum av Vörå ut till Norrvalla.

Analytiker: Ännu ett fint företag försvinner från börsen

$
0
0

Intressant köp, men hemskt att ännu ett fint företag försvinner från vår börs. Så kommenterar kontorschef Frej Björses på Handelsbanken i Vasa nyheten om att danska Danfoss köper Vasaföretaget Vacon.

Danfoss bjuder 34 euro per aktie för det Vasabaserade företaget Vacon. Totalt skulle värdet på affären gå lös på drygt en miljard euro. Ett helt okej bud, säger Björses.

- Vacon har alltid varit ganska högt värderat.

Tråkigt för småplacerarna

För småplacerarna var nyheten tråkig, enligt Björses. Aktierna blir i de flesta fall inlösta då styrelsen rekommenderar folk att sälja dem. Inlösningsbudet håller ett tag och småningom lämnar Vacon börsen.

Analytiker Frej Björses om Vacon-affären

Listen59 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Analytiker Frej Björses om Vacon-affären

- Nyligen försvann OP Pohjola från börsen. Nu försvinner ytterligare ett fint placeringsobjekt. Men för Vasaregionens och Vacons del behöver affären nödvändigtvis inte vara dålig alls. Danfoss och Vacon kompletterar varandra bra, säger Björses.

Att det nu skulle dyka upp fler köpare tror Björses inte.

- Man ska aldrig säga aldrig. Men som det ser ut på marknaden i dag, så knappast. Å andra sidan är Vacon ett eftertraktat bolag, men då vi pratar om miljardaffärer är det inte något man stampar upp på direkten.

Många blir rika nu?
- Ja, en hel del pengar kommer att röra på sig. Det kommer mycket pengar till regionen också, vilket alltid är intressant.

De hundra största ägarna i Vacon hittar du här

Läs också:

Vacon säljs till Danfoss för över en miljard


Lappo vill sälja Anvia-aktier till Elisa

$
0
0

Lappo stad överväger att sälja sina Anvia-aktier till Elisa. Det är en bankirfirma som sköter Elisas aktieaffärer som har kontaktat Lappo stad. De äger 154 aktier och stadsstyrelsen besluter på måndagen om de säljer.

Elisa blev för ett par veckor sedan storägare i Anvia efter att ha köpt aktier från sex olika aktörer. Elisa fortsätter köpa aktier från personer som säljer för 2000 euro.

Läs också:
Elisa tog över taktpinnen i Anvia
Elisa bjuder för lite för Anvia-aktier
Anvia-aktien värd mer än 2000

KAJ släpper nytt album

$
0
0

Humorgruppen KAJ släpper ett nytt album den 27 september. Elva låtar "maxade med pjas" finns med, skriver KAJ på sin facebooksida.

Albumet heter "Lokaproducerat Pjas" och innehåller material producerat av Vasamusikern Janne Hyöty. Skivsläppet sker på Ritz i Vasa i samband med en konsert. Biljetterna säljs från och med måndag.

Humorgruppen KAJ består av Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård.

Läs också:

På med dansskorna och lädervästen

ABB samarbetsförhandlar i Vasa

$
0
0

ABB inleder samarbetsförhandlingar på Medium Voltage Products-enheten. Det här uppger tidingen Pohjalainen på sin webbplats.

Förhandlingarna gäller tjänstemän och högre tjänstemän, produktutvecklingen undantagen.

ABB uppger inte hur många som omfattas av samarbetsförhandlingarna eller vad bolagets mål med förhandlingarna är.

Orsaken till samarbetsförhandlingarna är ett försämrat marknadsläge.

Vill återinvestera Vacon-pengarna

$
0
0

Vasabon Henrik Skytte hör till de aktieägare som kan kassa ut stora vinster när Vacon säljs. Han hoppas hitta nya regionala företag att investera i.

- Det är absolut ingen idé att låta pengarna ligga. De måste återinvesteras, säger Henrik Skytte som är mest känd som ordförande för Vasa IFK.

Han var också med och startade VEO, Vasa Engineering, i tiderna. Därmed har han också ägt en liten del av Vacon ända sedan år 1991.

Skytte äger 144 200 aktier i Vacon och kommer följaktligen att behöva nya objekt att investera i. Han hoppas att företagare som har goda idéer eller produkter hör av sig.

- Det kommer säkert att komma påstötningar från olika håll. Det finns ju mycket kreativt folk i regionen, även om en del säkert kommer att återinvestera i andra börsbolag.

Själv har Skytte inte bestämt hur han ska investera sina miljoner.

- Det hela har ändå kommit ganska snabbt.

Läs också:
Vacon säljs till Danfoss för över en miljard
Analytiker: Ännu ett fint företag försvinner från börsen

Sport fick ge sig till slut

$
0
0

Vasa Sport ledde mot JYP i två repriser men till slut fick man inga poäng med sig från ligaöppningen. JYP tog hand om segern med siffrorna 4-2.

Charles Bertrand stod för Vasa Sports historiska mål då han alldeles i slutet av den första perioden gav likanykomlingarna ledningen.

JYP utjämnade genom Jani Tuppurainen i den andra perioden före Sport fick pucken i mål för andra gången. Vasalagets 2-1-fullträff kom efter en oklar situation och Tomi Körkkös namn sattes i målprotokollet.

I den tredje perioden var JYP det enda laget som lyckades med målskyttet så poängen stannade i Jyväskylä med slutsiffrorna 4-2.

På lördagen fortsätter Vasa Sport jakten på sina första ligapoäng sedan 70-talet. Då gästar TPS Vasalaget.

Resultat:
Ilves - Tappara 1-2
JYP - Sport 4-2
KalPa - SaiPa 5-2
Pelicans - HPK 4-3 eft. str.
TPS - Kärpät 2-5

Läs också: Sports hemmamatch i fokus i Vegasporten

Viewing all 36888 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>