Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 35662 articles
Browse latest View live

Studieresor minst lika viktiga som skolbänken

$
0
0

Det finns många olika sätt att lära sig på. Vi lär oss inte bara genom att sitta i skolbänken eller läsa böcker, utan också genom att se nya platser och få nya erfarenheter. Därför är studieresor en viktig och lärorik del av skolgången.

Studieresor berikar gymnasiestudierna

Listen2 min 17 s
Spela upp klipp på Arenan: Studieresor berikar gymnasiestudierna
Många skolor värdesätter studieresor och ger sina elever chanser att upptäcka andra länder och kulturer. Om man till exempel studerar ett språk får man inte bara använda sina språkkunskaper då man reser, man får också förbättra dem och uppleva språket på ett helt annat sätt än på lektionerna. Utöver det får man också se landet med egna ögon och bilda sina egna uppfattningar om saker och ting.

Lina Snickars
Lina Snickars Lina Snickars Bild: Yle/Roger Källman
Bland annat Korsholms gymnasium är en skola som värdesätter studieresor. Allt från friluftsresor till språkresor ordnas, och allt från Ryssland till Spanien besöks. Gymnasiet har samarbeten med skolor i flera olika länder och dessutom åker eleverna i andra årskursen varje år iväg på en egen studieresa.

I år gick resan av stapeln 21-27.4 och resmålet var Hamburg i Tyskland. På vägen fick eleverna också se Sverige och Danmark.

- Först körde vi genom Sverige, där fick vi se till exempel ett nunnekloster och Gränna polkagrisfabrik, berättar eleven Lina Snickars. I Köpenhamn så var vi på en rundtur och fick se de mest kända ställena och gå på Strøget.

- Köpenhamn tyckte jag jättemycket om, så dit skulle jag gärna fara igen, säger Lina..

Victor Häggblom
Victor Häggblom Victor Häggblom Bild: Yle/Roger Källman
- Man har lärt känna lite olika kulturer i bland annat Tyskland och Danmark. Man har också fått se många fina ställen, säger eleven Victor Häggblom.

Men inte bara eleverna tycker om att slippa lektionerna och skolbänken för en vecka.

- Jag tycker att det är jätteroligt att lära känna eleverna på ett annat sätt än hur vi lär känna dem på lektionstid, säger lärare Carola Stenberg, som också var med på resan. Det är också bra för sammanhållningen att eleverna får delta och lära känna varandra.

Carola Stenberg
Carola Stenberg Carola Stenberg Bild: Yle/Roger Källman
- Jag har också lärt känna mina kolleger på ett lite annat sätt eftersom vi har jobbat tillsammans på den här resan, menar Stenberg. Dessutom var Hamburg en ny upplevelse för mig.

Men hur är det med finansieringen; hur mycket är eleverna beredda att betala?

- Det borde vara så att alla har råd att åka, tycker Lina Snickars. Alla som vill fara ska få fara, därför får det inte bli alltför dyrt. Men samtidigt kan man inte kräva att få hur mycket sponsrade pengar som helst.

Så när det kommer till kritan, ska man fortsätta att satsa på studieresor?

- Absolut! tycker Stenberg. Det tillför helt klart hela årskursen ett mervärde att de får umgås under en viss tid, under ordnade former och bra program.

Skrivet av Isabella Lindell och Ida-Maria Skytte
studerande på Korsholms gymnasium och deltagare i projektet Nyhetsskolan

Här kan man läsa tjejernas blogg från dagen på Yle.


Det bästa från #STKjeppis

$
0
0

Här kan du se spelningarna, speakarna och intervjuerna från Svenska Talande Klubben i Jakobstad.

STK Jeppis - Kartellens gig | X3M

STK Jeppis - Kartellens gig | X3M

30 minuter
Spela upp klipp på Arenan: STK Jeppis - Kartellens gig | X3M

Det var en alldeles fantastisk stämning på Moody i Jakobstad den 25 april när delar av Raaseposse och hela Kartellen steg upp på scen. Här har vi samlat lite av det bästa, och båda spelningarna.
STK Jeppis - Intervju med Kartellen | X3M

STK Jeppis - Intervju med Kartellen | X3M

5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: STK Jeppis - Intervju med Kartellen | X3M

Här kan du läsa om gigen och se bilder.
STK Jeppis - Raaseposses gig | X3M

STK Jeppis - Raaseposses gig | X3M

21 minuter
Spela upp klipp på Arenan: STK Jeppis - Raaseposses gig | X3M

Här hittar du mingelbilderna från klubben.
STK Jeppis - Intervju med Raaseposse | X3M

STK Jeppis - Intervju med Raaseposse | X3M

7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: STK Jeppis - Intervju med Raaseposse | X3M

Missa inte heller materialet från Frillan och Prillans utesädning från gågatan under eftermiddagen!

Nordeas resultat är stabilt

$
0
0

Nordeas resultat för första kvartalet 2014 i Kust-österbotten var stabilt. Kunderna visar allt större intresse för rådgivningstjänster och olika sparalternativ.

Räntenettot var 5,7 miljoner euro. Intäkterna i regionen uppgick till 10,3 miljoner euro.

Nordeas rörelsevinst i Kust-österbotten var 4,4 miljoner euro.

Bostadslån

Uppgången under första kvartalet 2014 berodde främst på ökade intäkter från företagsaffärsverksamheten, sparande och placerande samt stigande korta marknadsräntor.

Efterfrågan på bostadslån har påverkats av det osäkra ekonomiska läget. Där ökade volymen endast lite. Nya bostadslån beviljades under perioden till ett värde av en miljard euro i hela landet.

Färre besöker banken

Efterfrågan på kassatjänster fortsätter att minska. Endast tre procent av kunderna i Kust-österbotten gör sig ärende till kontoret för att sköta penningärenden. De flesta sköter bankärendena över nätet, med betalkort eller per telefon.

De här ändringarna i kundernas beteende påverkar också kontorsnätverket och tyngdpunkten på de kassatjänster som Nordea satsar på, det vill säga rådgivning i frågor som gäller sparande och lån.

Gräsbrand i Vasa

$
0
0

En gräsbrand bröt ut i närheten av Gamla Vasa sjukhus på tisdag eftermiddag.

Klockan kvart över fyra var branden under kontroll och eftersläckningen pågick. Befälhavande på plats uppskattade att det rör sig om ett område på cirka 50 gånger 100 meter.

Ingen kom till skada. Antändningsorsaken kunde räddningsverket inte säga något om.

Storslam till Österbotten i UF-tävling

$
0
0

De bästa unga företagen finns i Österbotten. Vasa Yrkesinstitut, högstadiet i Petalax och Kristinestads högstadieskola tog tillsammans sju segrar i finalen i tävlingen Våga vara företagsam 2014 i Kajana på måndagen och tisdagen.

På grundskolenivån gick alla vinster till Österbotten.

I kategorin bästa företag gick segern till Earth thinking UF från högstadiet i Petalax. Företaget drivs av Victoria Snickars, Jenny Sjöberg, Linnéa Norrdahl, Sara Flöijer. Priset är en resa till de svenska mästerskapen i ungt företagande den 26-27 maj i Stockholm.

Pristagarna för bästa produkt gick till Powerflat UF, också det företaget är från Petalax högstadieskola. Powerflat UFdrivs av Miia Seppi, Lizette Sandberg och Hanna Storfors.

Den bästa affärsidén hade företaget Giftaway UF från Kristinestads högstadieskola. Giftaaway drivs av Nicolina Nordman, Karolina Grannas, Tobias Eriksberg, Johannes Gröndahl. Giftaway UF fick också en landsomfattande utmärkelse för bästa affärsidé redan i december.

Samma skola fick vinsten bästa grafiska utseende. Företaget är Pick'n'mix UF och drivs av Natalie Skogman.

Tre segrar till Vasa yrkesinstitut

Vasa yrkesinstitut tog tre segrar i tävlingsklassen för andra stadiets utbildning.

Företaget Kiffel NY vann titlarna Finlands bästa försäljare och bästa tjänsteföretag. Företaget och drivs av Jenni Parpala, som får sin merkonomexamen i vår.

I kategorin Finlands bästa mässavdelning segrade BERG UF, som drivs av Ann-Sofie Berg. Hon blir medieassistent från Vasa yrkesinstitut i maj.

Lärarna som var med och coachade är Carola Holmlund och Guy Bokull från Vasa yrkesinstitut, Margita Engelholm från Kristinestads högstadieskola och Henrik Smulter från högstadiet i Petalax.

Vörå höjer MI-avgifter i höst

$
0
0

Genom att höja medborgarinstitutets kursavgifter från och med i höst, räknar Vörå med att kunna få in 6000 euro extra per termin. Det förutsätter att kurserna har tillräckligt många deltagare.

Dessutom ska Kultur och fritidscentralen i Vörå minska sina utgifter med 28 000 euro, som tas från bland annat understöd, utbildnings och kulturtjänster, städ- och renhållning och hyresutgifter.

Personalen har också varslat om permitteringar i sju dagar under perioden juni till december.

Sparledigt inom fritidssektorn i Kristinestad

$
0
0

Personalen inom bildnings- och fritidssektorn i Kristinestad tar sju dagars sparledighet för att uppnå det som återstår av kravet på att minska utgifterna.

En simövervakare kommer att permitteras i tre veckor på sommaren. Simhallen är stängd i vanlig ordning på sommaren, men i år en vecka längre på grund av den ansträngda ekonomin.

Dessutom kommer stadsbiblioteket och Lappfjärds bibliotek att vara stängda och bokbussen att stå i en vecka i början av sommaren. Sammanlagt sparar bildnings- och fritidssektorn 11 923 euro med de här åtgärderna.

Samarbetsförhandlingarna i Kristinestad avslutades den 13 mars.

Centralernas redogörelser över de kvarvarande sparåtgärderna ska vara inlämnade inom april. Det gäller de som ännu inte har uppnått sparkravet. Dit hör också vård och omsorgscentralen och utbildningssektorn.

"Drömmen är ett nybygge"

$
0
0

Det är trångt i Korsholms högstadium, riktigt trångt. Inom fem år når antalet elever upp till över sexhundra och senast då blir situationen ohållbar. Rektor Annika Snickars skulle helst se ett nybygge.

Anna Friman och Lisa Boström är nöjda med sin högstadieskola, trots att där är trångt.
Anna Friman och Lisa Boström är nöjda med sin skola, trots att det är trångt. Anna Friman och Lisa Boström är nöjda med sin högstadieskola, trots att där är trångt. Bild: YLE/ Moa Mattfolk

- Delar av det här huset mår bättre och andra delar sämre, så det behövs en grundrenovering i vilket fall som helst. Och vi måste få mer utrymme när vi blir fler, så då behövs en tillbyggnad. Men om jag får drömma så är det klart att jag skulle vilja ha en helt ny byggnad, en som svarar mot kraven på en modern skola, säger Annika Snickars.

Trångt i Korsholms högstadium

Listen4 min 9 s
Spela upp klipp på Arenan: Trångt i Korsholms högstadium

Snickars står i en lång korridor med dörrar till olika klassrum och en dörr som leder till skolans gymnastiksal.

- Gymnastiksalen är ju omtalad sedan tiotalet år tillbaka, visst är den en normalstor sal men på tok för liten för skolans behov. Ibland trängs här fem undervisningsgrupper samtidigt och då kan man inte tala om undervisning längre. Vissa dagar flyttar en del av gymnastiken ut i korridoren, säger Snickars.

Snickars vet att hon antagligen inte kommer att få se drömmen om ett nybygge gå i uppfyllelse. Skolans ledningsgrupp har skickat en skrivelse till Korsholms bildningsnämnd för att påtala problemen, men i praktiken är det ekonomin som styr.

- Vi upplever att vi har vunnit gehör och att man i kommunen sympatiserar med vår situation, men mer än så vet jag inte just nu, säger Snickars.

Lika många elever redan tidigare

Kommundirektör Rurik Ahlberg hör till dem som sympatiserar.

- Jag vet hur trångt de har på skolan, men vi måste ju få ner investeringsnivån i kommunen, våra utgifter just nu är för höga, säger Ahlberg.

Kommundirektören vill inte ta ställning i frågan längre än så. Ahlberg hänvisar till en kommunal arbetsgrupp som har tid på sig fram till hösten att se över hela skolnätet i Korsholm, där högstadiet naturligtvis är en pusselbit bland många.

Under högstadiebyggnadens historia har det funnits år när antalet elever har vart högre än nu, men då såg kraven på undervisningen annorlunda ut. Undervisningsgrupperna var större, specialundervisning krävde inte lika mycket utrymme som idag och nivåbaserad undervisning var inte vardag ännu. Det är Rurik Ahlberg medveten om.

- Jo, vi är nog medvetna om att något måste göras, säger Ahlberg.

Rektor Annika Snickars påpekar samtidigt att ytterligare krav är på väg.

- Vi får en ny läroplan i augusti 2016, som bland annat kommer att öka vårt behov av undervisningsutrymmen i musik, säger Snickars.

Hon bävar för situationen som kommer att uppstå när man samtidigt får ytterligare hundra elever. Redan idag får man hålla en del lektioner i gymnasiet eftersom det inte finns plats.

- Ja, jag har nog inte riktigt fattat det ännu, det går inte riktigt att förstå hur vi ska lyckas klämma in så många fler, säger Snickars.

Ute i en av skolans långa korridorer har det blivit rast, det blir snabbt fullt på bänkarna och längs väggarna. Men Anna Friman och Lisa Boström, som båda går i årskurs åtta, lider inte av trängseln.

- Nej, det är inget som vi tänker på, säger Friman.

- Det bästa med vårt skola är ju alla människorna, att man lär känna så väldigt många, säger Boström.


Beslut om finska gymnasiet i Jakobstad i juni

$
0
0

Var skall det finska gymnasiet i Jakobstad sist och slutligen placeras? Beslutet dröjer, men stadsdirektör Mikael Jakobsson säger att stadsstyrelsen behandlar ärendet den 2 juni.

Stadsstyrelsen ska avgöra gymnasiefrågan

Listen1 min 31 s
Spela upp klipp på Arenan: Stadsstyrelsen ska avgöra gymnasiefrågan

Det nu gällande beslutet i fullmäktige i Jakobstad för det finska gymnasiets del innebär att det finska gymnasiet skall placeras i Etelänummi skola tillsammans med högstadiet. Fastigheten skall renoveras och byggas ut och enligt planeringen som är klar för länge sedan kostar projektet cirka 8 miljoner euro. I dagens läge är det svenska och finska gymnasiet samlokaliserade i det svenska gymnasiet.

Statsbidrag för år 2015

Staden Jakobstad fick redan före jul besked om att statsbidrag är beviljat för projektet för år 2015 men frågan är om det statsbidraget är tillräckligt stort för att bygget skall starta. Politikerna i Jakobstad måste i varje fall bestämma sig för vad man skall göra eftersom statsbidraget är beviljat för nästa år. Det finns tre alternativ, staden tackar nej, projektet startas eller politikerna går in för något nytt alternativ.

Ett alternativ är att projektet bantas kraftigt men då måste planeringen göras om från grunden och motståndet är antagligen kraftigt från finskt håll mot en bantning av projektet.

Andra alternativ för det finska gymnasiet

Ett annat alternativ för staden Jakobstad är att tomma utrymmen i Campus Allegro köps av ägaren, stiftelsen för Åbo Akademi för det finska gymnasiets behov. Den frågan kompliceras av läget för yrkeshögskolan Centria som är den nuvarande hyresgästen av utrymmena i Campus Allegro. Centria behöver i dagsläget bara en bråkdel av sina utrymmen och vill bli av med dem och för diskussioner med yrkeshögskolan Novia om samarbete i utbildningsfrågor. Den frågan är inte klar ännu.

Centria måste också under det här året lämna ett besked hur det blir med de statliga kraven på att Centrias verksamhet i Ylivieska skall flyttas till Karleby. De här frågorna är öppna och svaret på dem kommer att dröja men påverkar Campus Allegro alternativet.

I Jakobstad går det inte att vänta alltför länge på ett beslut och det beslutet bör komma ganska snabbt.

Stadsdirektör Mikael Jakobsson säger att han kommer att föra ärendet till behandling i stadsstyrelsen den 2 juni.

- Jag kommer att ha en serie inoffciella diskussioner med förtroendevalda för att kartlägga hur man ser på det här innan det blir dags för stadsstyrelsebehandling, på basen av de diskussionerna tas frågan upp i stadsstyrelsen, säger Mikael Jakobsson.

Lobbaren behövs

$
0
0

Det är viktigt att göra sig hörd i Bryssel - också för regionerna. Nu är den nuvarande lobbaren Kjell Nybacka på väg i pension, men någon efterträdare finns inte ännu.

Kjell Nybacka på Västra Finlands EU-kontor.
Kjell Nybacka Kjell Nybacka på Västra Finlands EU-kontor. Bild: Yle/Moa Mattfolk

Österbotten har tillsammans med landskapen Södra Österbpotten, Satakunta och mellersta Finland en egen lobbare på plats i Västra Finlands regionkontor i Bryssel.

Lobbaren behövs

Listen1 min 56 s
Spela upp klipp på Arenan: Lobbaren behövs

- Det behövs absolut en lobbare. Det ger oss en direktkontakt rakt in i Bryssels maskineri, säger Niklas Ulfvens, utvecklings- och näringslivschef på Österbottens Förbund.
Niklas Ulfvens
Niklas Ulfvens Niklas Ulfvens Bild: Yle/Roger Källman

Västra Finlands regionkontor i Bryssel upprätthålls av landskapsförbunden i Österbotten, Södra Österbotten, Satakunta och mellersta Finland. Fram till för några år sedan var också Birkaland med och nu sonderar landskapsförbunden terrängen igen - vem vill vara med och fortsätta samarbetet.

- De fyra förbunden som upprätthåller Västra Finlands regionkontor i Bryssel ska fatta beslut om hur rekryteringen av Kjell Nybackas efterträdare ska gå till i början av juni, säger landskapsdirektör Olav jern vid Österbottens förbund.

Alla regioner i Finland har inte egna lobbare på plats i Bryssel. Lobbaren utgör naturligtvis en kostnad men fördelarna är klara.

- Varje region måste ju skilt för sig göra den här avvägningen, säger Niklas Ulfvens. Men att ha en direktkontakt och inte behöva gå omvägen via Helsingfors är en klar fördel.

Polisen utreder fallet Kai Salomaa på nytt

$
0
0

Polisen inleder en ny utredning om Vasabon Kai Salomaas öde. Det skriver tidningen Pohjalainen.

Salomaa försvann för elva år sedan och dödförklarades i februari i år.

Centralkriminalpolisen inleder utredningarna efter valborg genom förhör och sökningar i terrängen kring Karvia i Satakunta där Salomaa senast sågs i maj 2003.

Tandvården i Vasa vill få bukt med glömska kunder

$
0
0

Tandvården i Vasa tar i bruk nya elektroniska tjänster i början av maj. Bland annat ska kunderna påminnas via sms.

De nya tjänsterna är sms-påminnelse, medborgarens tidsbokning och eFörhandsinformation. Med tjänsterna vill man minska antalet uteblivanden från mottagningar, ge möjlighet att påverka bokningen av tider samt förbättra kvaliteten i vården.

Sms-tjänsten påminner klienten om ett inbokat besök följande dag. Det här bidrar till att bokade tider inte glöms bort och den centraliserade tidsbokningen belastas mindre av klienter som kontrollerar sina tider.

Medborgarens tidsbokning ger klienterna möjlighet boka tider för periodiska granskningar för barn under skolåldern. Vårdnadshavarna kan boka en tid inom två månader från att de har fått en uppmaning per post.

I tjänsten eFörhandsinformation fyller klienterna i och sparar sina egna hälsouppgifter elektroniskt före besöket på mottagningen. På så sätt har tandvårdens yrkespersonal tillgång till aktuella uppgifter.

Sport får förstärkning

$
0
0

Damien Fleury och Keisey Tessier är klara för Sport. Båda kommer främst från spel i hockey-Allsvenskan.

Både Fleury och Tessier har skrivit på kontrakt på ett år.

Fransmannen Fleury är bekant från landslagshockeysammanhang. 28- åringen spelade senaste säsongen i Södertälje där han stod för 16 poäng på 25 matcher.

Centern Kelsey Tessier draftades av Colorado Avalanche år 2008. Senaste säsongen tillbringade han Rögle där han plockade åt sig 42 poäng (15+27) på 52 grundseriematcher.

Förutom Fleury och Kessier kommer också två spelare från de amerikanska collegeserierna till Vasa på prov, meddelar Sport på lagets webbplats. Det gäller målvakten Josh Unice och försvararen Jake Parentau.

Fiilisvägg på Vasa övningsskola

$
0
0

Webbproduktionen Hajbo gör i dag en fiilisvägg i Vasa övningsskolas högstadiums gymnastiksal. På väggen finns bilder på skolans elever och personal där alla har skrivit något som en vän har sagt eller vad man själv skulle vilja säga till en vän.

- Det blir som att väggen talar till en med alla komplimanger, säger Albin Lundberg.

Hajbos fiilisvägg på Vasa övningsskola

Listen3 min 35 s
Spela upp klipp på Arenan: Hajbos fiilisvägg på Vasa övningsskola

- Jag skrev att du är jätte, jätte, jättebra för att du är jätte, jätte, jättebra, säger Katja Bolotova.

Hajboeleverna berättar att Hajbo är en pappersfigur som man kan gömma och hitta.

- Nu har Hajbo varit i Vasa övningsskola eftersom vi hade en tävling och flest tävlingsbidrag kom från övningsskolan, säger Maria Erikslund.

Projektet med fiilisväggen handlar om vänskap och Hajboeleverna tycker att kompisar och vänner är viktiga.

- En bra vän är snäll, säger Bolotova.

- Om det är någon som är ensam kan man ställa upp för den. En bra vän ställer alltid upp för en, säger Lundberg.

Väggen filmas under dagen och inslaget kommer att finnas på Hajbos webb på svenska.yle.fi/hajbo vid skolstarten i augusti. På Instagram kan man se elevernas egna bilder från avteckningen av väggen.

- Det var roligt att se hur fotona blev, säger Lundberg.

Ingen Helsingin Sanomat till österbottningars morgonkaffe

$
0
0

Österbottningar som prenumererar på tidningen Helsingin Sanomat kommer att få tidningen senare framöver. I juni kommer tidningen att börja delas ut med dagsposten och på veckosluten delas tidningen inte alls ut.

Förändringen berör Karlebyregionen och i kustkommunerna från Karleby ner till Vasa. Enligt HS affärschef Petteri Putkiranta handlar det om cirka 2000 prenumeranter.

I hela landet har omkring 10 000 prenumeranter fått Helsingin Sanomat med Itellas tidiga utdelning. Redan tidigare har HS slutat anlita Itella i bland annat Torneådalen och Sodankylä.

Orsaken till förändringen är ekonomisk. Kostnaderna för utdelningen täcker inte intäkterna.

- Det är så klart en försämring av servicen för alla som är vana att få papperstidningen till morgonkaffet, säger Putkiranta, som räknar med uppsagda prenumerationer.

Han säger att de digitala tjänsterna numera är såpass utvecklade att de kan ses som ett fullgott alternativ. Prenumeranterna kommer att kontaktas i maj.

Läs också:
Itellas resultat halverades


Fragmentarisk kompostestetik från Pörtmossen

$
0
0

De senaste 30 åren har Tammerfors konstmuseum utsett Årets unga konstnär. I år har museet utsett inte bara en, utan två konstnärer i.o.m valet av konstnärsparet Maria Teeri och Janne Nabb.

Årets unga konstnärer, Janne Nabb och Maria Teeri

Listen18 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Årets unga konstnärer, Janne Nabb och Maria Teeri

Paret har varit verksamt i Helsingfors, men efter att förra sommaren ha tillbringat mycket tid i olika landskommuner började de söka efter boende och arbetsutrymmen på landsbygden.

När de kom till ett rött hus med rymligt uthus omgivet av åkrar i Pörtmossen i Övermark, Österbotten kände de att härifrån ville de inte fara.

Livet och konsten hänger samman

I priset ingår en utställning på Tammerfors konstmuseum. Utställningen kommer att vara fragmentarisk som provbitar från verkligheten, som uttalanden, meningar som man kan följa från det ena till det andra av museets 15-talet rum.

De skapar en sorts berättelse. Namnet på utställningen är "Rester efter okända fester" (Tuntemattomien juhlien jäänteet) och inspirerade av Cezanne använder Janne och Maria föremål de hittar, rester, i arbetet och som bränsle för den skapande processen.

- Det kommer att synas att vi flyttat hit till Pörtmossen, säger Maria Teeri. I något skede använde vi mycket plastföremål i olika färger, en sorts plastestetik. Nu är det istället långt frågan om grånade brädor och torkade blommor, kanske mer en kompostestetik, i den här utställningen.

- Det vore konstigt om det inte syntes att vi flyttat från stan till landet, livet och konstens tangerar varandra. Alla livsskeden och var man finns i livet påverkar konsten, och det påverkar t.o.m. ganska kraftigt säger Janne Nabb.

Datastrul i ansökningssystemet för jordbruksstöd

$
0
0

Ett datafel har ställt till problem med ansökningarna för jordbruksstöd. Ansökningstiden skulle ha gått ut i dag, men på grund av felet har ansökningstiden förlängts till den 8 maj.

Det är datatjänsten Vipu som används för de elektroniska ansökningarna. En del användare har inte kunnat lämna in sina ansökningar som normalt. Nu ligger Vipu nere men öppnas igen nästa vecka. På måndag informerar landsbygdsverket om detaljerna kring öppnandet.

Vipu-tjänsten har vuxit i popularitet. I dagsläget lämnas över hälften av stödansökningarna in på elektronisk väg.

Polisen håller extra koll på valborgsfirandet

$
0
0

Valborgsfirandet börjar så småningom komma igång och det betyder extra jobb för ordningsmakten. Polisen har inget emot feststämning på stan men ungas alkoholdrickande kommer att övervakas extra noga också denna valborg.

Kommissarie Mika Jylhä vid Vasapolisen säger att arbetsbördan är större under storhelgen. Därför har man också ökat bemanningen för att hinna med alla uppdrag.

- Det brukar nog bli struligt, om inte förr så sen på kvällen då folk är mer berusade och det är trångt och stämningen stiger, säger han.

Då det gäller alkoholkonsumtion på offentliga platser är reglerna de samma vardag som helg. Men under festhelger som valborg tillämpas de lite annorlunda och polisen ser lite mera mellan fingrarna.

- Så länge det handlar om glad samvaro och man inte stör andra så är det OK, säger Jylhä.

Det finns naturligtvis ändå gränser säger Jylhä. 18 år är åldersgränsen även på Valborg och i alla fall där man misstänker att den som innehar eller dricker alkohol är minderårig så ingriper polisen och kontaktar föräldrarna.

Nytt semesterflyg avgår från Kronoby och Vasa

$
0
0

Karleby-Jakobstads flygplats karpar upp sig och i år ökar charterresenärerna kraftigt. Det är handelskammaren och utvecklingsbolagen i städerna som aktivt värvar researrangörer till flygplatsen. Den senaste nykomlingen Scandjet lovar redan fler resor, både från Karleby-Jakobstad och Vasa flygplats.

På dagens flyg bänkade sig bland andra Ann-Maj och Bengt Miemois från Vörå. Tidigare har de rest söderut från Vasa, men Kronoby går precis lika bra, säger dom. Båda tycker det är bekvämt att starta från hemmaplan. I incheckningen står också Ingrid Hassel från Karleby.

- Det är nästan som att starta från trappan därhemma, säger Hassel. Hade inte planet avgått från Kronoby hade hon knappast valt en resa just nu, säger hon.

Scandjets Goran Kuzmanovski
Scandjets Goran Kuzmanovski Scandjets Goran Kuzmanovski Bild: YLE/Patrik Enlund
Passagerarkommentarerna får Goran Kuzmanovski att dra på smilbandet. Här fick han bekräftelse på att valet av Karleby-Jakobstads flygfält var rätt beslut. Scandjet har stora planer för Finland.

Följande avgångar blir från Uleåborg och Vasa. Det första flyget avgår redan nästa veckas onsdag. Därefter kommer Scandjet att öppna avgångar från en rad andra flygplatser, planerar Kuzmanoski.

- Nästa år finns garanterat Karleby-Jakobstad samt Vasa med som avgångsorter, säger Kuzmanovski.

För Maria Nybäck på utvecklingsbolaget Concordia var dagens avgång ett resultat av en aktiv kampanj för att värva charterbolag. Målet är att nå över 100 000 passagerare på ett år.

- Frågan är hur många flygplatser som blir kvar i landet och nu gäller det att öka passagerarvolymerna, säger Nybäck.

Och där är man på god väg. Det har bara gått en månad sedan researrangören Nazar berättade att de inleder semesterflyg till Turkiet, och nu kom Scandjet. Ifjol avgick ett 15-tal charterflyg från Karleby-Jakobstad. I år blir de minst 27 stycken. Fjolåret var ett bottennapp i Kronoby med endast 69 000 passagerare. Årets siffror kommer att bli betydligt bättre.

Wilder, Wilders och Wild Ones

$
0
0

Ace Wilder är medveten om att hon kan bli en one hit wonder, men det är inget som stoppar henne när hon tänker på framtiden.

Ace Wilder i Vasa

Listen17 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Ace Wilder i Vasa

Hon kom tvåa i svenska Melodifestivalen, hon ska uppträda på Popkalaset i Ekenäs och ikväll spelar hon på Solarsky Festival i Vasa. Ja, det är förstås sång- och dansundret Ace Wilder vi pratar om.

Under flera år bodde och gick Ace i skolan i Miami, det gjorde att hon tidigt lärde sig vara sig själv och sticka ut.

- För att komma någonstans i skolan i USA måste man utmärka sig, är man inte smart får man se till att vara bra på basket, sång eller någon annan fritidsaktivitet. Där tar också lärarna fram talangen hos barnen och hjälper dem genom skolan. Systemet är helt enkelt uppbyggt så att man måste sticka ut för att ta sig framåt och uppåt, säger Ace.

Det var dans som var Ace främsta talang, sången kom andra. Men på frågan om vilken talang hon skulle välja bort om hon bara fick välja en säger hon rappt "dansen".

Systemet är uppbyggt så att man måste sticka ut för att ta sig framåt och uppåt.

- Jag kommer att bli äldre och då kommer kroppen kanske inte att klara det ändå.

Rapp låtmakare

Ace hymlar inte med att det fortfarande är fullt möjligt att succén uteblir efter den stora hitten Busy Doin' Nothin', men hon siktar ändå framåt och uppåt.

- Det är ju så att antingen fokuserar jag på det eller så jobbar jag vidare och gör det bästa av situationen, säger Ace som redan skrivit en massa nya låtar som hon är oerhört stolt över och nöjd med.

Ett samarbete med den finska producenten och musikern Jaakko Salovaara, eller JS16 som han också är känd som, kan också bli möjligt på den kommande plattan.

- Jag har jobbat mycket med Jaakko tidigare, vi har ett bra samarbete. Jag tycker om att jobba snabbt och han är grym på att sätta ihop musik. Vi vill båda ha ut en låt på en dag, sen kanske man fixar och ändrar lite på låten efteråt, men för det mesta går en låt på en dag.

Wilder och Wilders

Jag skitnervös för att SVT och skivbolaget ville klä mig i en glittrig bikini.

Till skaran av Beliebers, Popsters, Ellioteers och Directioners har nu ockå Wilders sällat sig. Ja, så kallas Ace Wilders fans, och det är ju ett asballt namn för en fangrupp.

- Ja, och mina dansare heter The Wild Ones, skrattar Ace.

Vill man jämföra Ace med någon artist är det kanske Pink som ligger närmast. Ace är sig själv, hon vill inte att någon ska säga hur hon ska se ut, vara eller bete sig.

- Inför Melodifestivalen var jag skitnervös för att SVT och skivbolaget ville klä mig i en glittrig bikini...

Så blev det ändå inte, och vi lär få se mer av Ace Wilders färggranna stil på Solarsky Festival i Rewell Center i Vasa ikväll. Kan du inte ta dig dit är nästa chans att se Ace på Popkalaset i Ekenäs den 14 juni.

Viewing all 35662 articles
Browse latest View live